4D er neste megatrend, mener analyseforetak

4d er et stadig tilbakevendende begrep i den additive verden. Fra at den har vært omgitt av mystikk, til stadig mer konkrete anvendelsesområder. Noen på tegnebordet, andre har blitt testet. Ifølge analyseforetaket Gartner ser vi nå ytterligere en hype om begrepet, som har blitt en av tre megatrender å se opp for i løpet av 5-10 år.

En fjerde dimensjon innenfor rammen av 3d-printerteknikk pleier å bety at materialet har egenskaper som f.eks. kan være mekaniske. Ett eksempel kan være materialer med formhukommelse, som etter printing endrer form til en ønsket en, f.eks. fra et flatt ark til en eske. Utløsningsmekanismen er ofte noen slags energikilde som lys, væske eller elektrisitet.

I årets Gartner Hype Cycle, den hypekurven hvor Gartner beskriver teknikker ut fra deres modningsgrad, har man plassert 4d-printerteknikk helt i starten på kurven, i den såkalte Innovation Trigger-kollen. På Gartner-språk pleier dette å bety at teknikken har minst ti år igjen før den eventuelt blir allment utbredt og benyttet.

Andre megatrender, mener analyseforetaket, er AR, Augmented Reailty, datamaskin-til-hjerne-grensesnitt, det oppkoplede hjemmet, nanoelektronikk og VR, Virtual Reality.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: 

3D-printing for Ukraina

Det tsjekkiske teknologiselskapet ICE annonserte nylig at de vil hjelpe den ukrainske hæren ved å tilby 3D-printere som printer sement. Formålet med disse er å printe betongbarrierer for å beskytte det ukrainske folket mot angrep fra russiske angripere.

Publisert av: