Mer konkurransedyktig med 3D-print

Tekst:Egil Smalberget
PUBLISERT: 17 august 2017
Tom Horntvedt i Fosstech ser at 3D-print øker konkurranseevnen.

Etter ett år med 3D-printing i eget hus, ser den mekaniske produksjonsbedriften FossTech at det er en teknologi de vil satse videre på. Ikke bare for effektiv produksjon av prototyper, men også for produksjon av ferdige komponenter.

Vestfold-bedriften FossTech bedriver mekanisk produksjon basert på dreiing og fresing, elektromekanisk sammenstilling samt produksjon av kabler og connectorer. Det siste året har de investert mye i teknologi og kompetanse for 3D-printing, nå sist i en Canon 3D Systems printer. Tom Horntvedt, avdelingssjef for Engineering i FossTech, forteller at de hovedsakelig 3D-printer i plastmaterialer som UV-herdes.

– Erfaringen så langt er at 3D-printing med denne typen printer er mest aktuelt for produksjon av plastkomponenter med komplekse former og gjerne tynne vegger. I tillegg har vi benyttet teknologien til produksjon av støpeformer i plast. FossTechs erfaring er at vellykket 3D-printing forutsetter at man tenker 3D-printing helt fra designfasen.

– Da oppnår vi kortere ”time to market” enn ved tradisjonell produktutvikling. Samtidig ser vi at 3D-printing gjør det mulig å produsere mindre serier, eksempelvis 5 til 10 enheter, oppdrag vi tidligere ikke var konkurransedyktige på, sier Tom Horntvedt.

FossTech retter seg mot kundegrupper som olje og gass, Forsvaret, seismikk, geologi, akvakultur, havbruk med mer. Ett av oppdragene hvor 3D-printing er benyttet, er ved produksjon av komponenter til sambandsutstyr for bruk i helikopter. Med 3D-printteknologi var det mulig å utvikle sambandsutstyret tett med kunden, blant annet en håndholdt enhet som kobler radioenheten til pilotens headsett.

– 3D-printteknologien ga oss en rask utviklingsprosess og mulighet for effektiv og lønnsom produksjon av små volumer, sier Tom Horntvedt.

Hva med metallprinting? – Det er selvsagt interessant, samtidig er det kostbart å gå til innkjøp av en slik printer. I stedet har vi valgt å ha utstyr for den mest aktuelle produksjonen i eget hus og i tillegg ha samarbeidspartnere som kan 3D-printe i metall for oss. Men vi følger selvsagt utviklingen på nært hold, forteller FossTechs avdelingssjef for Engineering.

FossTech er en av foredragsholderne under 3dp-Dagen 20. september 2017.

 

3D-printede plastkomponenter hos Fosstech.
Tom Horntvedt i Fosstech ser at 3D-print øker konkurranseevnen.

 

Les mer

Unilever sparer 90 prosent med 3D-printede former

3D-printing begynner å finne veien inn i emballasjeindustrien, spesielt for produksjon av støpeformer. Et aktuelt eksempel på dette er Unilever og Serioplast, som gjør store tids- og kostnadsbesparelser ved å bruke teknologien i produktutviklingen.
Formlabs-Unilever-1-1024x681

3D print vokser kraftig viser rapport fra Protolabs

Den nye utgaven av Protolabs årlige internasjonale 3DP-trendrapport viser at 3D-printmarkedet vokser raskere enn forventet. Rapporten baserer seg på markedsinformasjon samt uttalelser fra 700 ingerniørekspertenr verden over.
sementprint

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682

Jernbaneselskap satser på AM for reparasjoner

Det franske transportselskapet Alstom har vært tidlig ute med additiv produksjon. Nå skal teknologien også tas i bruk i Sverige gjennom en ny samarbeidsavtale.
Alstom-bergslagen

Siste nytt

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683