Mer konkurransedyktig med 3D-print

Tom Horntvedt i Fosstech ser at 3D-print øker konkurranseevnen.

Etter ett år med 3D-printing i eget hus, ser den mekaniske produksjonsbedriften FossTech at det er en teknologi de vil satse videre på. Ikke bare for effektiv produksjon av prototyper, men også for produksjon av ferdige komponenter.

Vestfold-bedriften FossTech bedriver mekanisk produksjon basert på dreiing og fresing, elektromekanisk sammenstilling samt produksjon av kabler og connectorer. Det siste året har de investert mye i teknologi og kompetanse for 3D-printing, nå sist i en Canon 3D Systems printer. Tom Horntvedt, avdelingssjef for Engineering i FossTech, forteller at de hovedsakelig 3D-printer i plastmaterialer som UV-herdes.

– Erfaringen så langt er at 3D-printing med denne typen printer er mest aktuelt for produksjon av plastkomponenter med komplekse former og gjerne tynne vegger. I tillegg har vi benyttet teknologien til produksjon av støpeformer i plast. FossTechs erfaring er at vellykket 3D-printing forutsetter at man tenker 3D-printing helt fra designfasen.

– Da oppnår vi kortere ”time to market” enn ved tradisjonell produktutvikling. Samtidig ser vi at 3D-printing gjør det mulig å produsere mindre serier, eksempelvis 5 til 10 enheter, oppdrag vi tidligere ikke var konkurransedyktige på, sier Tom Horntvedt.

FossTech retter seg mot kundegrupper som olje og gass, Forsvaret, seismikk, geologi, akvakultur, havbruk med mer. Ett av oppdragene hvor 3D-printing er benyttet, er ved produksjon av komponenter til sambandsutstyr for bruk i helikopter. Med 3D-printteknologi var det mulig å utvikle sambandsutstyret tett med kunden, blant annet en håndholdt enhet som kobler radioenheten til pilotens headsett.

– 3D-printteknologien ga oss en rask utviklingsprosess og mulighet for effektiv og lønnsom produksjon av små volumer, sier Tom Horntvedt.

Hva med metallprinting? – Det er selvsagt interessant, samtidig er det kostbart å gå til innkjøp av en slik printer. I stedet har vi valgt å ha utstyr for den mest aktuelle produksjonen i eget hus og i tillegg ha samarbeidspartnere som kan 3D-printe i metall for oss. Men vi følger selvsagt utviklingen på nært hold, forteller FossTechs avdelingssjef for Engineering.

FossTech er en av foredragsholderne under 3dp-Dagen 20. september 2017.

 

3D-printede plastkomponenter hos Fosstech.

Tom Horntvedt i Fosstech ser at 3D-print øker konkurranseevnen.

 

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Utgir egne filamenter av rPLA

Etter et års produktutvikling, gir svenske Lostboyslab sammen med Reflow nå ut to filamentkolleksjoner av resirkulert PLA for 3D-utskrift med FDM. Samlingene består av totalt tolv forskjellige matte farger og målgruppen er profesjonelle brukere som designere, interiørarkitekter og arkitekter.

Publisert av: