Minidestilleri i 3d-printet aluminium

Det svenske servicebyrået Lasertech ba professor Olaf Diegel ved Lunds Tekniska Högskole om å utvikle et konsept for å vise prøver på metallprintteknikk. Det skulle dessuten gjerne være noe de kunne gi kunder. Her ble idéen født om Diegels iStill Desktop Destillery – et destilleri i miniformat til hjemmebruk.

Ifølge Olaf Diegel er det også en fin måte å vise at AM-teknikken kan være underholdende, og iblant noe politisk ukorrekt. Hjemmebrenning er tross alt ulovlig.

En av de største utfordringene for at metallprinting skal vokse er den tid og ressurser som legges på etterbehandling, mener Diegel. Spesielt om komponenten slett ikke er utviklet med tanke på additiv tilvirkning. Det finnes firmaer som estimerer at 70 {e3fc3942bac1141fd93de760448191c6077a074fb2e1edc8761b05143bd5bc1a} av produksjonskostnadene ligger i for- og etterbehandlingen.

Mer spesifikt dreier det seg først og fremst at man må benytte støttemateriale for å støtte opp om overheng eller lede varme bort fra deler av komponenten. Dette materialet må fjernes etter printing, noe som er ressurskrevende.

Nettopp på grunn av dette så Diegel oppdraget som en utfordring for å benytte så lite som mulig eller intet støttemateriale, annet enn det som krevdes for å holde komponenten på plass på byggeplaten.

Generelt bør man unngå alle overheng med et overflateareal på mer enn et par kvadratmillimeter, mener Diegel. Vinkler større enn 45 grader bør også unngås, ettersom disse da krever støttemateriale.

iStill måler 117 x 58 x 66 millimeter og er printet i aluminium. Ingen vinkler overstiger 45 grader. Etter printingen var det derfor enkelt å fjerne støttematerialet og sitte igjen med den ferdige komponenten.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Digital Metal lanserer fremtidssikkert system

Binder Jet 3D-printerleverandøren Digital Metal lanserte 17. mai sitt nye DMP/PRO binder jetting system. PRO-serien er utviklet som en modulær komponent av en komplett binder jet-løsning, noe produsenten mener er et paradigmeskifte innen binder jet 3D-printing. Lanseringen fant sted på 3D-printmessen Rapid TCT i USA.

Publisert av: 

Elmia 3D-messen

10. – 13. mai var det tid for den andre utgaven av den svenske messen Elmia 3D i Jönköping. En messe som i år trakk til seg et tjuetalls utstillere innen additiv produksjon, som viste alt fra 3D-printere og materialer til skanneutstyr og etterbehandling.

Publisert av: 

Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: