lørdag 6 mars – uke 9
Objet ble grunnlagt i 1988 av Rami Bonen, Gershon Miller og Hanan Gotaiit. Alle tre har en lang historie av entreprenørskap og innovasjoner i high tech-foretak. De første 3d-printerne fra Objet med foretakets patenterte polyjetteknikk ble lansert i 2001.
I 2012 ble Objet kjøpt av Stratasys og antallet modeller og materialemuligheter har ekspandert siden oppkjøpet. Men hvordan fungerer denne teknikken som i dag gir både flerfarge og flere ulike materialeegenskaper i en og samme produksjon?
Flere av de toneangivende ekspertene som arbeidet med å utvikle polyjetteknikken kom fra printsiden og mange hadde også arbeidet med inkjetteknikk. Og skal man begynne å forstå polyjetteknikken er inkjet en bra begynnelse.
Akkurat som en vanlig inkjetprinter skyter ut blekk på et papir fra et munnstykke, så skyter Objet-maskinen ut distinkte materialer på en byggeplate. Hvert materiale kommer fra et dedikert materialeforsørgelsessystem. Skrivehodene er åtte stykker i antall og hvert skrivehode har 96 munnstykker på 50 mikrometer i diameter. Hvert materiale har to dedikerte skrivehoder som arbeider samtidig.
Med polyjetteknikken kan man styre hvert munnstykke uavhengig av hverandre. Det innebærer at forbestemte kombinasjoner av materialer kan skytas ut fra bestemte munnstykker. Om detta lyder merkelig, så innebærer det at man kan blande flere væskebaserte materialer i en utskrift og dermed få til flere egenskaper i en og samme geometri. Ta for eksempel et verktøy, her kan man få et hardere materiale i selve verktøydelen og et mer gripevennlig gummimateriale i håndtaket.
Det finnes for tiden mer enn 120 materialer å velge fra. Disse er egenutviklede akrylbaserte fotopolymervæsker som herdes av UV-lys. Når et lag materiale er lagt på byggeplaten herdes det øyeblikkelig av en UV-lampe som følger skrivehodenes bevegelser over byggeplaten. Deretter gjentas prosessen lag for lag til produktet er klart.
Mulighetene med å kombinere materialeegenskaper og farger finnes i Stratasys modeller Connex 1, 2 og 3. Med disse såkalte digitale materialer og øvrige materialer kan man printe ut en modell med 3 ulike materialer i samme utskrift. Man kan få ut inntil 82 materialeegenskaper i en og samme utskrift. Ved å kombinere flere materialer i ulik kvantitet kan man endre de mekaniske og fysiske materialeegenskapene. Totalt finnes det derfer tusenvis materiale- og fargekombinasjoner. Som bruker behøver man ikke manuelt jobbe med materialemengder, dette håndteres av programvaren.
Å få frem flere ulike materialeegenskaper kan gjøres i en utskrift. Man kan kombinere flere ulike materialeegenskaper i en geometri. I stedet for å skrive ut flere ulike komponenter og deretter lime sammen disse kan man få ulike egenskaper i ulike deler av utskriften. Det samme gjelder for en kjøring med flere forskjellige produkter, der hvert produkt printes i et unikt materiale. Spesielt anvendbart er dette om du skal kjøre ut flere versjoner av en prototype.
Noen av modellene i serien Connex skriver ut i farger, fra enklere gråskalatoner til klare farger. Det finnes dessuten transparente materialer som man kan kombinere for å få til ulike grader av transparens og farge.
Med Connex3 finnes muligheten for å skrive i et hundretalls ulika farger, dette i såvel harde som myke gummiliknende materialer.
I og med den seneste utviklingen så henvender denne teknikken seg til en meget stor bredde av brukere. Teknikken benyttes innen alt fra bilindustri, mekanisk design, formgivning, industridesign, formsprøytingsverktøy til dental, medisin, fottøy, kunst og motedesign med mer.
HP ga nylig ut sin årlige rapport om trender innen additiv tilvirkning (AM). I følge rapporten er det stor optimisme for 3D-printing, og 7 av 10 forespurte selskaper planlegger investeringer – og 85 prosent utvider budsjettet i 2021.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. februar, 2021
Forskere fra University of Cardiff’s Business School undersøker hvordan lokale produksjonssentra for 3D-printing snart kan erstatte multi-echelon transportsystemene som mange av oss er kjent med over hele verden.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 23. februar, 2021
Det italienske servicebyrået Weerg benytter HPs Multi Fusion systemer for å 3D-printe og levere deler til Nikhef, det nasjonale nederlandske institutt for subatomisk fysikk, som forsker på byggesteinene i vårt univers, deres gjensidige krefter og strukturen til rom og tid.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 23. februar, 2021
Forskere fra DTU – Danmarks Tekniske Universitet har nyttiggjort seg en komponent fra en Microsoft Xbox 360 for å utvikle en nano-skala 3D-printer for høyoppløselig benyttelse i medisinsk øyemed.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 16. februar, 2021
Maskinoperatør, applikasjonsspesialist eller produksjonssjef. Nå starter EOS Additive Minds Academy som tilbyr nettbaserte kurs for flere forskjellige roller innen additiv tilvirkning. På denne måten vil bedrifter raskt kunne gjøre sine ansatte om til eksperter innen 3D-printing, ifølge EOS.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 16. februar, 2021
Node Audio presser grensene for lydmuligheter ved å utforske laserbasert 3D-printteknologi og tilbyr en rikere lyd som omslutter lytteren “som om artisten var i rommet” fra sine Hylixia høyttalere, hvor kundene selv får velge den siste finish og farge.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 12. februar, 2021
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige
Slik fungerer polyjet-teknikken!