Svenske studenter bygger egen racerbil

Ved Linköpings universitet finnes det en motorintressert studentorganisasjon som heter LiU Student Formula. De cirka 50 medlemmene bygger hvert år en bil som de så konkurrerer med i internasjonale Formula SAE-løp, for studenter verden over. Nå har Linköpingsstudentene for første gang printet ut en komponent som sitter i årets konkurransebil.

Med hjelp av en FDM-printer i form av Fortus 450mc, kunne studentene i år både speede opp utviklingsprosessen betydelig for bilens grenrør. Tidsbesparelsen lå på opp imot 90 prosent.

– Det var avgjørende at vi hadde muligheten til å arbeide kreativt med geometrien, samtidig som vi kunne fokusere på detaljene, sier Niclas Lindström, ett av medlemmene i LiU Student Formula og ingeniørstudent. Vi hadde også muligheten til å gjøre små, men kritiske forandringer som hadde vært adskillig mer komplisert om vi hadde vært nødt til å utvikle støpeformer.

Utover tidsbesparelsen kunne man også øke prestasjonen i grenrøret. Det veier mindre og er mer holdbart enn tidligere. Materialet som ble benyttet var ULTEM 9085

Erfaringene fra arbeidet med årets utgave har gitt mersmak. Man har allerede planer om å bruke Stratasys ASA-material for å printe støtdempere. Kanskje blir det en helt 3d-printet bil i fremtiden?

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *