Svenske studenter bygger egen racerbil

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 16 august 2017

Ved Linköpings universitet finnes det en motorintressert studentorganisasjon som heter LiU Student Formula. De cirka 50 medlemmene bygger hvert år en bil som de så konkurrerer med i internasjonale Formula SAE-løp, for studenter verden over. Nå har Linköpingsstudentene for første gang printet ut en komponent som sitter i årets konkurransebil.

Med hjelp av en FDM-printer i form av Fortus 450mc, kunne studentene i år både speede opp utviklingsprosessen betydelig for bilens grenrør. Tidsbesparelsen lå på opp imot 90 prosent.

– Det var avgjørende at vi hadde muligheten til å arbeide kreativt med geometrien, samtidig som vi kunne fokusere på detaljene, sier Niclas Lindström, ett av medlemmene i LiU Student Formula og ingeniørstudent. Vi hadde også muligheten til å gjøre små, men kritiske forandringer som hadde vært adskillig mer komplisert om vi hadde vært nødt til å utvikle støpeformer.

Utover tidsbesparelsen kunne man også øke prestasjonen i grenrøret. Det veier mindre og er mer holdbart enn tidligere. Materialet som ble benyttet var ULTEM 9085

Erfaringene fra arbeidet med årets utgave har gitt mersmak. Man har allerede planer om å bruke Stratasys ASA-material for å printe støtdempere. Kanskje blir det en helt 3d-printet bil i fremtiden?

Siste nytt

Stratasys slipper stor og rask SLA-nyhet

På den store AM-messen Rapid + TCT i Detroit 8.-10. april avduket Stratasys et nytt produkt i SLA: Neo800+. En 3D-printer som vil kunne skrive ut 50 prosent raskere enn forgjengeren.
Neo800-768x512

GE Aerospace investerer stort i Europa

Flymotorprodusenten GE Aerospace investerer 78 millioner euro i fem europeiske land.
avio_aero_nologo1-1024x683

Airtech kjøper Kimyas filament-portefølje

Mot slutten av 2024 ble det kunngjort at den franske materialprodusenten Kimya ville avslutte sin produksjon av filamenter. Nå kommer Airtech til å ta over produksjonen i stedet.
Kimya-1024x682

Prototal utvider med polypropylen

Prototal utvider sin materialportefølje og tilbyr nå additiv produksjon av polypropylen (PP) deler ved bruk av pulverbedteknologi. Kombinasjonen er spesielt godt egnet for gasstette og kjemikaliebestandige applikasjoner.
pp-water-pump-filter-4

Les mer

Prototal utvider med polypropylen

Prototal utvider sin materialportefølje og tilbyr nå additiv produksjon av polypropylen (PP) deler ved bruk av pulverbedteknologi. Kombinasjonen er spesielt godt egnet for gasstette og kjemikaliebestandige applikasjoner.
pp-water-pump-filter-4

Blått 3D-printmateriale for matvaresikkerhet

Franske Sculpteo, det digitale produksjonsselskapet og datterselskapet til BASF, har introdusert PA12 Blue, et nytt 3D-printmateriale utviklet spesielt for mathåndtering, tilberedning og lagring. Dette materialet er i samsvar med nøkkelforskrifter som EUs direktiver for mattrygghet og retningslinjer fra U.S. Food and Drug Administration (FDA), noe som gjør det gjeldende på tvers av andre bransjer med strenge sikkerhetsforskrifter.
blue3d-2

Standarder for 3D-printing i maritim- og offshoresektorene

International Association of Classification Societies (IACS), en organisasjon for tekniske standarder som dekker over 90 % av verdens lasteførende flåte, har publisert nye retningslinjer som tar sikte på å veilede bruken av 3D-printing i maritim- og offshoresektorene. "Recommendation 186" angir et standardisert rammeverk for kvalifisering, godkjenning og sertifisering av metalldeler produsert ved bruk av additiv produksjon (AM).
3D-Press-release-new-image-1024x535

Etablerer AM-senter rettet mot offshore-industrien

Aker Solutions åpner et topp moderne 3D-printsenter i Trondheim sammen med Equinor, kalt ADDMO. Det vil være dedikert til å utforske potensialet til additiv produksjon for offshore vedlikehold- og modifikasjonsarbeid.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim