søndag 24 september – uke 38
Under NM for Studentbedrifter i sommer ble studentbedriften Pro Pelo SB fra NTNU Ålesund tildelt andreplass med sitt spennende konsept for bruk av gjenvinningsplast som materiale for produksjon av filament for 3D-printere. Ideen, som er arbeidet frem av de tre studentene i bedriften, er å gjenbruke avfallsplast fra industrien som materiale i et 3Dprint-filament de har gitt navnet Meltwire. Denne ideen var altså så god at juryen tildelte en andreplass i norgesmesterskapet. I sin fremføring av konseptet viste studentene blant annet til at 80 prosent av plastavfallet fra industrien i dag sendes utenlands for resirkulering, noe som også medfører betydelige CO2-utslipp. De mener det er realistisk å produsere 5000 kg filament i 2022, og trakk også frem at 3D-printing er et vekstområde med stort potensial.
I sin begrunnelse skrev juryen blant annet: Ved å ta utgangspunkt i at avfall benyttes som ressurs, har denne studentbedriften startet utviklingen av et produkt for et marked i sterk vekst.
Daglig leder i Pro Pelo SB, Gaute Hermansen, forteller til 3dpnorge.no at de i øyeblikket ser på hvordan ideen kan utvikles videre, og de er i arbeid med å bygge opp erfaringer og kapital før de tar endelige beslutninger om videreføring.
– Vi har allerede fått kontakt med flere aktører i forskjellige deler av prosessleddene, uten at vi ennå kan si hvilke dette er. Primært er det potensielle distributører vi ønsker å få kontakt med i neste runde, der også testproduksjon vil være blant hovedmålene, forteller Gaute Hermansen.
Hvilke erfaringer har det gitt å etablere og arbeide i en studentbedrift? – Det å etablere en studentbedrift har vært en fantastisk mulighet og en utrolig lærerik opplevelse. Etableringen har gitt oss muligheten til å prøve oss som gründere i trygge omgivelser, sammen med uvurderlig feedback og veiledning fra forelesere. Dette har styrket oss til å kunne være gründere etter studiene også, sier lederen i Pro Pelo SB.
Den nederlandske FashionTech-designeren Anouk Wipprecht lanserte tidligere denne måneden en 3D-printet, tankekontrollert kjole! Lanserningen foregikk i Østerrike på Ars Electronica Festival, Europas største festival for kunst, teknologi og samfunn.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 21. september, 2023
Bransjemagasinet 3D Printing Industry kårer årlig de fremste aktørene innen additiv produksjon, og dette er basert på leseravstemming. Vinnerne vil bli presentert på den årlige gallaen i London 30. november 2023.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 21. september, 2023
Hive3D Builders er ett av flere selskaper som utforsker mulighetene for 3D-printing i byggebransjen. Nylig annonserte selskapet et nytt materiale som er nesten karbonnøytralt, noe de betegner som en “game changer”.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 12. september, 2023
Skallfasetter er spesiallagede overflatebelegg til tenner, som skal gi et penere smil men som også kan være med i forbindelse med behandling av tannsykdommen periodontitt. Nå kan disse 3D-printes for individuell tilpasning til pasientens tenner, tre ganger tynnere enn tradisjonell produksjon.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 31. august, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige