3D-printing på Advanced Engineering-messen

Fra standen til PLM Group

I forbindelse med 3DP-DagenX Meeting Point (tidligere Exporama) på Hellerudsletta tok vi en tur rundt i hallen der Advanced Engineering-messa fant sted, og stakk innom de som drev med 3d-printing. Blant disse fant vi PLM Group, som er videreselgere av både programvare og utstyr fra en del ledende produsenter. De var fornøyd med besøket på standen, og at utviklingen på 3d-printmarkedet nærmest har eksplodert det siste året. På messen slo de et slag for Markforgeds FDM-printer Mark Two som skriver ut i fiberforsterket nylon, noe som produserer sluttprodukter i samme styrke som aluminium. DWS sin Xfab snakket de også gjerne om, en printer som er basert på laser stereolitografi, og som kan printe i en rekke materialer med forskjellige farger og egenskaper.

Et utvalg 3d-printede deler på PLM Group sin stand

PDM Group tilbyr nå et introduksjonskurs til 3D-printing. Endagskurset er beregnet på de som enten planlegger å kjøpe en 3d-printer, eller bare er interessert i teknologien. Se plmgroup.no/kurs for mer info, og her finner du også kurs for mer viderekomne.

Standen til 3D Perspective

3D Perspective AS fra Oslo 12 reklamerte for 3D-skanning og -målinger, samt 3D-printing med maskinvare fra Stratasys og EOS. Målinger og skanninger foretas med mobile systemer i kundenes lokaler, og utføres bl.a. for å kartlegge objekter med komplisert geometrisk utforming for senere 3d-printing, og kan f.eks. også gjøres for å muliggjøre 3d-printing av en reservedel som ikke lenger serieproduseres. På nett finner du firmaet på 3dperspective.no.

Når vi snakker om Stratasys, så var også firmaet selv tilstede på messen. På standen viste de frem eksempler på 3d-printede gjenstander, og de hadde også med seg en F 170 som sto og produserte på løpende bånd. Matthew Jones fra Stratasys holdt dessuten foredrag på 3DP-Dagen, om såkalte “jigs & fixtures”, som er bevegelige deler (jigs) eller deler som skal holde noe på plass (fixtures).

Protech Norge, en annen av Stratasys’ videreselgere hadde også egen stand.

 

Canon hadde også med seg en produserende maskin på standen sin, en ProJet MJP 2500 fra deres leverandør, 3D Systems. Henrik Klemetsen fra Canon holdt dessuten en innledning på 3DP-Dagen-arrangementet. Canon videreselger så langt bare 3D-printere, men Klemetsen utelukket ikke at firmaet etter hvert ville kunne komme med egne løsninger. Viktig å være med i det teknologiske kappløpet synes den japanske giganten uansett at det er, og 3d-printing er jo nettopp et område der teknologien hele tiden forbedres.

 

Alle 3D-printerne som var utstilt på Advanced Engineering messen var koplet opp og sto og produserte. På EOS sin stand var det en M100 som fortløpende produserte objekter som så bli vist frem og stilt ut. Denne printeren er en entry level modell for industribruk, og benytter Direct Metal Laser Sintering metoden for å lage 3d-objektene.

Nærbilde av byggeplaten til EOS M100

Kaspo Maskin AS var en annen maskinleverandør som promoterte 3d-printere, da fra SLM Solutions. Dette er et firma som driver med Selective Laser Melting System, og har tre maskiner i forskjellige størrelser dedikert til denne teknologien: SLM 125hl, 280hl og flaggskipet 500hl. Modellnavn henspiller på byggeplattformens størrelser i kubikkmillimeter.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *