Byggprogramvare får støtte for 3d-printing

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 14 september 2017

BIMobject, en utvikler av programvare for arkitektur- og byggeindustrien, gjør det nå mulig å benytte filformatet stl for 3d-print og FBX for Virtual i deres BIMscript & LENA, en løsning for utvikling av digitale byggeprodukter.

Digitale byggeprodukter kan nå også lages i formatene stl og FBX. Disse genereres automatisk under selve lagingen av byggeprodukter. Det inngår direkte lenker som kan brukes til 3d-print samt for Virtual og Augmented Reality-løsninger. Eksisterende innhold kan oppdateres for å inkludere formatene.

Alle skallmodeller og prototyper av parametriske BIM-objekter kan nå skrives ut fra en enkelt informasjonskilde og uten noen filkonvertering. Dette forbedrer i sin tur arbeidsflyten for designere som gjør bruk av 3d-printere for å lage fysiske modeller for presentasjoner mot eiendomsutviklere og byggherrer.

FBX er et tilpasningsbart filformat som opprinnelig ble utviklet for 3d-animasjonsprogram. Som mulig filformat i BIMscript & LENA gir det brukeren direkte tilgang til de lagde BIM-objektene fra en VR-applikasjon som BIMobject VR og BIMobject AR. Formatet gjør det altså enklere for fabrikanter å integrere sine produkter i ulike typer VR-løsninger, hvilket sparer tid og penger samtidig som det bevarer en ubrutt flyt for all innholdproduksjon. Flere designere gis tilgang til de digitale byggeproduktene for flere typer potensielle bruksområder innen design-, visualiserings-, brukerengasjement- og salgsprosessene.

BIMscript & LENA består av programmeringsspråket BIMscript og hjelpeprogrammet LENA, som sammen lar tredjepartsutviklere av innhold lage sine egne digitale byggeprodukter gjennom å importere programspesifikk, mekanisk CAD-geometri og optimere denne for BIM-objekter. Løsningen genererer parametriske, programspesifikke BIM-objekter i et antall veletablerte formater for bransjens mest populære BIM-applikasjoner. Disse BIM-objektene blir deretter oppbevart på skyplattformen BIMobject Cloud. Med over 500 000 registrerte brukere og produkter fra flere enn 1 000 varemerker fungerer BIMobject Cloud som en såkalt Single Source of Truth, altså en eneste informasjonskilde med synkroniserte oppdateringer.

Les mer

Stratasys spør kundene om råd

Stratasys tar i bruk hjelp av noen store kunder i bransjen for å videreutvikles. Foto: Arkiv/Anja Degerholm
Stratasys-Formnext-2023-1024x683

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Siste nytt

To nye 3D-printere fra Formlabs

3D-printerprodusent Formlabs har lansert sine nye stasjonære harpiks 3D-skrivere, Form 4 og varianten, Form 4B.
Screenshot

Dømt til bot på 17 millioner dollar for patentkopiering

3D-printerprodusenten Markforged har blitt pålagt å betale Continuous Composites 17,34 millioner dollar som en del av et patentsøksmål som startet i 2021.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682

Stratasys spør kundene om råd

Stratasys tar i bruk hjelp av noen store kunder i bransjen for å videreutvikles. Foto: Arkiv/Anja Degerholm
Stratasys-Formnext-2023-1024x683

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1