Byggprogramvare får støtte for 3d-printing

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 14 september 2017

BIMobject, en utvikler av programvare for arkitektur- og byggeindustrien, gjør det nå mulig å benytte filformatet stl for 3d-print og FBX for Virtual i deres BIMscript & LENA, en løsning for utvikling av digitale byggeprodukter.

Digitale byggeprodukter kan nå også lages i formatene stl og FBX. Disse genereres automatisk under selve lagingen av byggeprodukter. Det inngår direkte lenker som kan brukes til 3d-print samt for Virtual og Augmented Reality-løsninger. Eksisterende innhold kan oppdateres for å inkludere formatene.

Alle skallmodeller og prototyper av parametriske BIM-objekter kan nå skrives ut fra en enkelt informasjonskilde og uten noen filkonvertering. Dette forbedrer i sin tur arbeidsflyten for designere som gjør bruk av 3d-printere for å lage fysiske modeller for presentasjoner mot eiendomsutviklere og byggherrer.

FBX er et tilpasningsbart filformat som opprinnelig ble utviklet for 3d-animasjonsprogram. Som mulig filformat i BIMscript & LENA gir det brukeren direkte tilgang til de lagde BIM-objektene fra en VR-applikasjon som BIMobject VR og BIMobject AR. Formatet gjør det altså enklere for fabrikanter å integrere sine produkter i ulike typer VR-løsninger, hvilket sparer tid og penger samtidig som det bevarer en ubrutt flyt for all innholdproduksjon. Flere designere gis tilgang til de digitale byggeproduktene for flere typer potensielle bruksområder innen design-, visualiserings-, brukerengasjement- og salgsprosessene.

BIMscript & LENA består av programmeringsspråket BIMscript og hjelpeprogrammet LENA, som sammen lar tredjepartsutviklere av innhold lage sine egne digitale byggeprodukter gjennom å importere programspesifikk, mekanisk CAD-geometri og optimere denne for BIM-objekter. Løsningen genererer parametriske, programspesifikke BIM-objekter i et antall veletablerte formater for bransjens mest populære BIM-applikasjoner. Disse BIM-objektene blir deretter oppbevart på skyplattformen BIMobject Cloud. Med over 500 000 registrerte brukere og produkter fra flere enn 1 000 varemerker fungerer BIMobject Cloud som en såkalt Single Source of Truth, altså en eneste informasjonskilde med synkroniserte oppdateringer.

Les mer

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

BigRep med flere høytemperaturmaskiner

Tyske BigRep lanserte nylig ikke bare én, men tre nye 3D-skrivere for utskrift i høye temperaturer. Utgivelsen er et resultat av selskapets oppkjøp av HAGE3D, som ble annonsert i fjor høst.
IPSO105_inFormnext2023-1024x683

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Siste nytt

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

BigRep med flere høytemperaturmaskiner

Tyske BigRep lanserte nylig ikke bare én, men tre nye 3D-skrivere for utskrift i høye temperaturer. Utgivelsen er et resultat av selskapets oppkjøp av HAGE3D, som ble annonsert i fjor høst.
IPSO105_inFormnext2023-1024x683

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch