Deltar i stort EU-prosjekt

Det EU-finansierte forskningsprosjektet CAxMan har som målsetting å etablere skybaserte verktøykasser, arbeidsflytløsninger og en ”One-Stop-Shop” for additiv produksjon. Sammen med Sintef er Tronrud Engineering inne i dette omfattende EU-prosjektet med en ramme på ca 70 millioner kroner.

– Vi gjør en rekke testproduksjoner i dette prosjektet, på ulike materialer. Det er svært interessant å delta, både for å bygge egen kompetanse og for å være med å sette standarden for additiv produksjon. Her deltar ledende selskaper og forskningssentre fra hele Europa, forteller Didrik Sørlie hos Tronrud Engineering. Tronrud Engineering deltar også i to mindre forskningsprosjekter for tiden, sammen med både norske og utenlandske bedrifter. Begge prosjektene dreier seg om å benytte 3D-printing som produksjonsmetode.

Sørlie er også blant foredragsholderne under 3DP-dagen 20. september. Der vil han vise ulike eksempler på produkter de produserer med additiv teknologi. I forskningsparken på Hønefoss har de den senere tiden investert i EOS M290 og EOS Formiga P110.

– I dag benytter vi kun materialet Pa2200 til Formiga-maskinen, men om ikke lenge blir det mulig å produsere med alumide. Siden de printede delene er ferdig rett fra maskinen, kan byggekammeret fylles opp med produserte deler. Det gjør denne maskinen spesielt produktiv for produksjon av mindre deler, forteller Didrik Sørlie.

Tronrud Engineering produserer i hovedsak i titan på M290, og i Ms1 (herdet verktøystål) og inconell 625 i sin M280. For tiden produserer de blant annet våpenlyddempere i titan på EOS M290. – Vi produserer ulike lyddempere til ulike våpentyper og kalibre. En titan-lyddemper er mer solid enn en i aluminium, og veier typisk rundt 250 gram. Med innvendig komplisert struktur er det et velegnet produkt for additiv produksjon, sier Didrik Sørlie hos Tronrud Engineering.

Hva med materialene, er de like solide som tilsvarende formstøpte materialer? – Ja, de materialene vi benytter har en tetthet rundt 99,99 prosent, og har tilsvarende egenskaper og styrke som tradisjonelle produkter i samme materiale, sier Didrik Sørlie.

Avanserte metalldeler i titan, inconell og andre materialer produseres hos Tronrud Engineering.

 

 

Publisert av: 

Del artikkelen


Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: 

3D-printing for Ukraina

Det tsjekkiske teknologiselskapet ICE annonserte nylig at de vil hjelpe den ukrainske hæren ved å tilby 3D-printere som printer sement. Formålet med disse er å printe betongbarrierer for å beskytte det ukrainske folket mot angrep fra russiske angripere.

Publisert av: