Elektrisk råskinn fra NTNU

Tekst:Egil Smalberget
PUBLISERT: 12 september 2017

Hvert år bygger NTNU-studenter fra Trondheim en elbil i ”Formel-klassen” og deltar i verdens største ingeniørkonkurranse for studenter. Digital simulering og 3D-printing av metalldeler står sentralt i prosjektet.

Forestill deg at 134 hestekrefter og et dreiemoment på 1300 nm får plass i en bil som veier 176 kg, og du forstår antagelig at den norske elbilen fra Trondheim er i en litt annen klasse enn Think-bilene som en gang ble produsert på Aurskog. Så utvikles, programmeres og bygges den da også i Norges ledende tekniske fagmiljø, av masterstudenter fra NTNU. I siste års finale i den verdensomspennende konkurransen slet det norske teamet med tekniske utfordringer, men ble likevel belønnet med en sjuendeplass i en av delkonkurransene. Master-student Jørgen Eliassen var ansvarlig for konstruksjon av hjulnavet, eller uprights som det heter i profesjonelle kretser.

– Vi har printet kritiske komponenter i hjulnavet i titan hos Tronrud Engineering. Den store fordelen med denne produksjonen er at vi kan konstruere delene med avanserte simulering- og optimeringsmetoder før de produseres. I programvare som Abaqus og Tosca Structure kan vi legge på belastning, teste ulike materialer og design, og regne på stivheten for hver komponent, forteller Jørgen Eliassen. Han forteller videre at forholdet mellom stivhet og vekt er helt kritisk for kjøreegenskapene. – Det er mange innvendige deler som skal passe sammen, og toleransekravene er ekstremt strenge. Der komponenter skal passe sammen, utfører vi maskinell etterbehandling i de 3D-printede delene. Prosjektet er utrolig lærerikt, og fremstillingsmetoden med digital simulering og 3D-print i titan gjør det mulig å optimalisere konstruksjonen, oppsummerer han.

Totalt deltar 55 NTNU-studenter hvert år i det NTNU kaller Revolve, et team med studenter fra alle kull og 13 ulike fagfelt. Førerteamet består selvsagt også av studenter fra teamet, der de får spesialopplæring i å kjøre bilen, som gjør 0-100 km/t på 2,2 sekunder. Årets bil var firehjulsdrevet, selve karosseriet laget i karbonfiber, hestekreftene kom fra lithium-kobolt-basert batteriteknologi og totalt 321 sensorer var programmert for å styre de fire motorene, en ved hvert hjul.

Siste nytt

Stratasys slipper stor og rask SLA-nyhet

På den store AM-messen Rapid + TCT i Detroit 8.-10. april avduket Stratasys et nytt produkt i SLA: Neo800+. En 3D-printer som vil kunne skrive ut 50 prosent raskere enn forgjengeren.
Neo800-768x512

GE Aerospace investerer stort i Europa

Flymotorprodusenten GE Aerospace investerer 78 millioner euro i fem europeiske land.
avio_aero_nologo1-1024x683

Airtech kjøper Kimyas filament-portefølje

Mot slutten av 2024 ble det kunngjort at den franske materialprodusenten Kimya ville avslutte sin produksjon av filamenter. Nå kommer Airtech til å ta over produksjonen i stedet.
Kimya-1024x682

Prototal utvider med polypropylen

Prototal utvider sin materialportefølje og tilbyr nå additiv produksjon av polypropylen (PP) deler ved bruk av pulverbedteknologi. Kombinasjonen er spesielt godt egnet for gasstette og kjemikaliebestandige applikasjoner.
pp-water-pump-filter-4

Les mer

Prototal utvider med polypropylen

Prototal utvider sin materialportefølje og tilbyr nå additiv produksjon av polypropylen (PP) deler ved bruk av pulverbedteknologi. Kombinasjonen er spesielt godt egnet for gasstette og kjemikaliebestandige applikasjoner.
pp-water-pump-filter-4

Blått 3D-printmateriale for matvaresikkerhet

Franske Sculpteo, det digitale produksjonsselskapet og datterselskapet til BASF, har introdusert PA12 Blue, et nytt 3D-printmateriale utviklet spesielt for mathåndtering, tilberedning og lagring. Dette materialet er i samsvar med nøkkelforskrifter som EUs direktiver for mattrygghet og retningslinjer fra U.S. Food and Drug Administration (FDA), noe som gjør det gjeldende på tvers av andre bransjer med strenge sikkerhetsforskrifter.
blue3d-2

Standarder for 3D-printing i maritim- og offshoresektorene

International Association of Classification Societies (IACS), en organisasjon for tekniske standarder som dekker over 90 % av verdens lasteførende flåte, har publisert nye retningslinjer som tar sikte på å veilede bruken av 3D-printing i maritim- og offshoresektorene. "Recommendation 186" angir et standardisert rammeverk for kvalifisering, godkjenning og sertifisering av metalldeler produsert ved bruk av additiv produksjon (AM).
3D-Press-release-new-image-1024x535

Etablerer AM-senter rettet mot offshore-industrien

Aker Solutions åpner et topp moderne 3D-printsenter i Trondheim sammen med Equinor, kalt ADDMO. Det vil være dedikert til å utforske potensialet til additiv produksjon for offshore vedlikehold- og modifikasjonsarbeid.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim