Nordic 3D på 3DP-Dagen

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 21 september 2017
Ole Strømstad og Odd Gunnar Østensen fra Nordic 3D ble introdusert som bransjens «grand old men», ettersom de jo har holdt på med 3d-printing siden 1999. Foto: Egil Smalberget

Nordic 3D har fem ansatte og driver med modellbygging på mange forskjellige vis, og da også med 3d-printing som del av produksjonsprosessen. Ole Strømstad, daglig leder og styreformann Odd Gunnar Østensen hadde med seg litt forskjellige produkter som de viste frem.

De to millionene som deres første 3d-printer kostet i 1999 tilsvarte fem Mercedeser, og de fikk problemer med finansieringen. Bankene hadde ikke hørt om 3d-printing, nemlig. Til slutt fikk de i land en leasingavtale, og kunne starte opp produksjon. Noe av det første de gjorde var å lage fungerende prototyper for Rottefella skibindinger. Dette samarbeidet holder fremdeles, og stadig vekk er nye 3d-printede prototyper ute og testes i skiløypene under forskjellige vær og føreforhold.

Maskinparken til Nordic 3D består i dag av en EOS P395 og en EOS P396, en Stratasys Objet Eden 500, en Connex 500 og en ProJet 660Pro fra 3D Systems. dermed har de teknologier for mange typer 3d-printing.

Arkitektbyråer er kanskje en av de viktigste kundene til Nordic 3D, og nylig fikk de i oppdrag å produsere modeller av de ulike forslagene til ny regjeringsbygning. Oppdragsgiver ville nemlig at et utenforstående selskap skulle produsere alle 3d-modellene, ellers ville arkitektbyråene ha overgått hverandre i modellbyggingen for å dra mest mulig oppmerksomhet til sitt eget prosjekt. For modellbygging benytter Nordic 3D seg av forskjellige teknikker, gjerne i en og samme modell. Hva som helst som kan brukes blir brukt, så lenge det kan illudere en nedskalert original.

Et eksempel på serieproduksjon var da firmaet lagde et trettitalls tannhjul til bruk på bytrikkene i Oslo. Tannhjulene blir benyttet i fremtrekk av skiltene som viser trikkens bestemmelsessted, og ikke lenger å oppdrive som reservedel fra produsenten.

En annen oppfinnelse Nordic 3D har stått bak er ansiktsmasker til bruk for fysiske tester på idrettslinjer og -høgskoler. Prototyper ble lagd som kunne skille ut sekreter som spytt og svette som ellers ville ha påvirket testresultater, og produktet lages nå i serieproduksjon på verdensbasis.

Firmaet har kunder over hele landet, men flest i Osloområdet. De produserer deler for produksjon av matvarer, da de har en plasttype som er godkjent for å kunne være i kontakt med næringsmidler.

Foto: Egil Smalberget

Det er et problem for museene at mange gjenstander blir tæret av tidens tann, derfor produseres det nå ofte 3d-printede reproduksjoner som kan stilles ut, så kan man heller oppbevare de historiske originalgjenstandene i rom med optimale forhold for bevaring av oldtidsobjektene med tanke på temperatur, lysforhold osv. Til museumsbruk har Nordic 3D bl.a. produsert reproduksjoner av dragehodet til vikingskip.

3DP-dagen 2017 er den første av det vi håper skal bli et årvisst arrangement og ble avholdt på X Meeting Point på Hellerudsletta utenfor Oslo 20. september i forbindelse med Advanced Engineering-messen som foregikk samme sted.

Les mer

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Siste nytt

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Audi Sport sparer flere uker på å 3D-printe verktøy

Da den nye elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseres, trengte Audi-fabrikken i Heilbronn, Tyskland, raskt å skaffe 200 verktøy, jigger og fiksturer. Løsning? 3D-printing og programvare for design-automatisering.
Audi-Trinckle-0H6A1913-1024x683

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt