Rapport fra den første norske 3dp-dagen

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 21 september 2017
X Meeting Pont på Hellerudsletta var åsted for 3dp-dagen 2017

Onsdag 20. september gikk den første norske 3DP-dagen av stabelen. Vi forsøkte å arrangere dette også i fjor, men da fikk vi for få interesserte forhåndspåmeldte. Denne gangen hadde vi alliert oss med messen Advanced Engineering som ble holdt på X Meeting Point (tidligere Exporama) på Hellerudsletta 20-21. september. 3dp-dagen foregikk i etasjen over selve messehallene, og vi fikk besøk av flere av messeutstillerne, som holdt foredrag. Arrangementet hadde Canon Norge som sponsor.

Egil Smalberget ønsker velkommen

Egil Smalberget fra 3DP Norge var moderator og Mattias Kristiansson fra 3DP Sverige bisitter.  Egil ønsket velkommen og introduserte Henrik T. Klemetsen fra Canon Norge, som holdt en innledning. Første tema ut var Fosstech – mekanisk bedrift og 3d-print. Tom Horntvedt, avdelingssjef engineering på selskapet holdt et foredrag om selskapets utnyttelse av 3d-teknologien i sin produksjon.

Dr. Oliver Barrowclough var neste taler, han er forsker ved SINTEF og holdt sitt foredrag på engelsk. Det omhandlet prosjektet CaxMan, som er forkortelse for Computer Aided Technologies for Additive Manufacturing. Dette er et samarbeid mellom forskjellige forskningsinstitutter og privateide selskaper innen 3d-printing som blant annet tar sikte på å forbedre 3d-modellenes oppbygning på programvarestadiet.

Deltakere på arrangementet gransker 3d-printede gjenstander.

Neste post på programmet var Knut Richard Kviserud, utviklingssjef fra AS OM BE Plast som snakket om 3d-printing av forminnsatser for sprøytestøping, en prosess de kaller Addform. Se egen omtale annetsteds på dette nettstedet.

Nå var det satt av tid til å besøke selve Advanced Engineering messen, samt lunsj. Et par timer senere samlet vi deltakerne igjen for siste del av 3dp-Dagen. Her startet Didrik Sørlie opp med et foredrag om Tronrud Engineerings 3d-printing av metalldeler. Du kan lese egen artikkel om dette. Ole Strømstad og Odd Gunnar Østensen sto for neste innslag, hvor de fortalte om arbeidet de gjør i sitt firma, Nordic 3D. Egen artikkel også om dette. Matthew Jones fra Stratasys avsluttet foredragsrunden med en presentasjon av firmaets løsninger for printing av jigs og fixtures.

Vi takker de fremmøtte for deltakelsen og tar sikte på at vi klarer å samle enda flere til neste års arrangement!

Nå kan du laste ned presentasjonene fra 3dp-dagen, i form av pdf- og powerpoint-filer.

Les mer

Offentligt 3D-printerskap skal få flere til å oppdage teknologien

Gründeren Rasmus Jansson har tatt konseptet print on demand til et nytt nivå. I et pilotprosjekt har han utplassert en FDM-3D-printer som alle kan bestille og bruke.
Internal3-1024x576

Stratasys med 3D-printing rett på klær

DTG - Direct-to-garment (direkte-til-plagg) er en kjent teknologi innen grafisk bransjes segment for tekstilprinting. Nå lanserer Stratasys en ny DTG-løsning for deres tekstil-3D-printer, J850. 
stratasys-d2g-cover

Stratasys spør kundene om råd

Stratasys tar i bruk hjelp av noen store kunder i bransjen for å videreutvikles. Foto: Arkiv/Anja Degerholm
Stratasys-Formnext-2023-1024x683

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Siste nytt

AMEXCI satser med Nikon

Det svenske AM-selskapet AMEXCI har kjøpt en Nikon SLM Solutions NXG XII 600 metall 3D-skriver, med 12 lasere.
IMG_4080-1-scaled

GE Additive får nytt navn

GE Additive har omdøpt seg til Colibrium Additive, et GE Aerospace-selskap. Samtidig faser faser ut merkevarene Concept Laser og Arcam EBM.
CA_RGB-AtmsBlu

Sintratec legger ned virksomheten

Den sveitsiske produsenten Sintratec har gått konkurs. Til tross for vekst og suksess gjennom selskapets ti år lange historie, ble den økonomiske situasjonen til slutt uholdbar.
Sintratec-1024x683

PLM Groups AM-del samles i Addinor

Det som tidligere var PLM Groups 3D-printavdeling får nå en ny drakt i form av merkevaren Addinor.
Addinor_team