Suksess med Addform

Tekst:Egil Smalberget
PUBLISERT: 20 september 2017

OM BE Plast satset på 3D-printing av støpeformer, det har gitt omsetningsvekst og suksess for bedriften. Utviklingssjef Knut Richard Kviserud var en av foredragsholderne under 3DP-dagen 20. september.

Ved å ta i bruk 3D-printing for produksjon av støpeformer, har Østfoldbedriften også oppnådd en styrket rolle overfor kundene, som samarbeidspartner på utvikling av produkter, og ikke kun som en produsent. Knut Richard Kviserud fortalte at de gjennom bruk av 3D-printing i mange tilfeller har redusert produksjonstiden fra 8 til 2 uker, og at formene også kan brukes til større serier. – I den ene formen har vi produsert 9000 enheter i ABS-plast, det betyr at vi kan lage fullt funksjonelle og salgbare sprøytestøpte deler i løpet av få dager. Kunden oppnår gevinst ved at produktene kommer raskere til markedet, og ved at de totale kostnadene reduseres. Dessuten er alle produktklassifiseringer og justeringer utført i forkant av produksjonen, understreket utviklingssjefen hos OM BE Plast.

I sitt innlegg trakk Knut Richard Kviserud frem eksempler fra Stokke og Sleipner i sin presentasjon under 3DP-dagen. – Stokkes barnevogner må gjennom en ”torturtest” for å godkjennes i henhold til internasjonale standarder. Et støpeverktøy for dette koster flere hundre tusen kroner, og Stokke ønsket å teste materialer og design før støpeformen ble satt i produksjon. Testene hos oss resulterte i store endringer før det endelige støpeverktøyet ble bestilt, noe som ga store fordeler for kunden, fortalte han. For Sleipner utfører OM BE Plast blant annet testing av propeller i et materiale som kalles PPS. Prosesstemperaturen er 330 grader, men likevel har OM BE Plast klart å støpe den i en 3D-printet plastform.

OM BE Plast har til nå støpt mer enn 40 kommersielle produkter med sin Addform-metode. De fleste er prototyper, men også noen til serieproduksjon. – Det har vært en lang vei, og mange sa at metoden ikke var brukbar. Det har vi motbevist, og vi vil videreutvikle Addform, sa utviklingssjefen i Østfoldbedriften på 3DP-dagen 20. september.

Les mer

Svensk arkitektfirma tilbyr 3D-printede hus

Gjennom et samarbeid med Concrete Print vil Ross arkitektur & design kunne tilby sine kunder i Sverige 3D-printede hus i betong. Ifølge selskapet er dette en måte å skille seg fra konkurrentene på.
Screenshot

Interessen for AM i emballasjebransjen våkner

Krones bruk av 3D-printing har spredt seg i emballasjeindustrien. Dette ble lagt merke til av 3DVerkstan, som stilte ut på Scanpack-messen sammen med Ultimaker.
3DV-1-1024x683

Amexci flytter inn i nybygde lokaler i Ørebro

Amexci flytter nå fra Karlskoga til et helt nybygd anlegg på 4700 kvadratmeter i Ørebro. Ifølge selskapet markerer dette et betydelig skritt fremover i oppdraget om å fremme industriell 3D-utskrift av metall over hele Europa.
Amexci-2

Svensk firma står bak Japans største robotcelle

Det svenske selskapet ADDICT3D, som jobber med robotintegrasjon, har utviklet Japans (så langt) største 3D-printer med robotarm. Et første skritt mot å bli etablert i det enorme japanske AM-markedet og bli "big in Japan".
Circulus-kollage-1024x682

Siste nytt

"Materialutvikling sikrer kundenes investering"

På fjorårets Formnext slo Stratasys til med en storslått maskinlansering: F3300. I år var det i stedet materielle nyheter som sto i fokus, ikke minst med den nye pulvergjenvinningsløsningen ReLife, men også innen PolyJet.
Stratasys-5-1024x683

Kimya forlater AM-markedet

Den franske materialprodusenten Kimya legger ned sin filamentproduksjon. Selskapet har vært i AM-bransjen siden 2017, men etter fallende etterspørsel legger de nå ned fabrikken sin.
Kimya-1024x682

EOS arbeidshest P3 i ny utgave

En komplett ende-til-ende-løsning som skal gi lavere kostnad per del og med betydelig høyere gjenbruk av restpulveret enn tidligere. Ifølge EOS er det noen fordeler med den oppgraderte P3-plattformen og et direkte svar på kundeforespørsler.
EOS-1-1024x683

RenAM-familien har fått familieøkning

Fleksibilitet, produktivitet og kostnadseffektivitet. Slik oppsummerer maskinprodusenten Renishaw den nyeste modellen RenAM 500D, som så dagens lys for første gang på Formnext.
Renishaw-1024x683