Suksess med Addform

Tekst:Egil Smalberget
PUBLISERT: 20 september 2017

OM BE Plast satset på 3D-printing av støpeformer, det har gitt omsetningsvekst og suksess for bedriften. Utviklingssjef Knut Richard Kviserud var en av foredragsholderne under 3DP-dagen 20. september.

Ved å ta i bruk 3D-printing for produksjon av støpeformer, har Østfoldbedriften også oppnådd en styrket rolle overfor kundene, som samarbeidspartner på utvikling av produkter, og ikke kun som en produsent. Knut Richard Kviserud fortalte at de gjennom bruk av 3D-printing i mange tilfeller har redusert produksjonstiden fra 8 til 2 uker, og at formene også kan brukes til større serier. – I den ene formen har vi produsert 9000 enheter i ABS-plast, det betyr at vi kan lage fullt funksjonelle og salgbare sprøytestøpte deler i løpet av få dager. Kunden oppnår gevinst ved at produktene kommer raskere til markedet, og ved at de totale kostnadene reduseres. Dessuten er alle produktklassifiseringer og justeringer utført i forkant av produksjonen, understreket utviklingssjefen hos OM BE Plast.

I sitt innlegg trakk Knut Richard Kviserud frem eksempler fra Stokke og Sleipner i sin presentasjon under 3DP-dagen. – Stokkes barnevogner må gjennom en ”torturtest” for å godkjennes i henhold til internasjonale standarder. Et støpeverktøy for dette koster flere hundre tusen kroner, og Stokke ønsket å teste materialer og design før støpeformen ble satt i produksjon. Testene hos oss resulterte i store endringer før det endelige støpeverktøyet ble bestilt, noe som ga store fordeler for kunden, fortalte han. For Sleipner utfører OM BE Plast blant annet testing av propeller i et materiale som kalles PPS. Prosesstemperaturen er 330 grader, men likevel har OM BE Plast klart å støpe den i en 3D-printet plastform.

OM BE Plast har til nå støpt mer enn 40 kommersielle produkter med sin Addform-metode. De fleste er prototyper, men også noen til serieproduksjon. – Det har vært en lang vei, og mange sa at metoden ikke var brukbar. Det har vi motbevist, og vi vil videreutvikle Addform, sa utviklingssjefen i Østfoldbedriften på 3DP-dagen 20. september.

Les mer

Etablerer AM-senter rettet mot offshore-industrien

Aker Solutions åpner et topp moderne 3D-printsenter i Trondheim sammen med Equinor, kalt ADDMO. Det vil være dedikert til å utforske potensialet til additiv produksjon for offshore vedlikehold- og modifikasjonsarbeid.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

Magnetisme kan redusere feil i 3D-printing

Sikkerhetskritiske komponenter for fly og Formel 1-racerbiler kan en dag bli 3D-printet via en ny teknikk, utviklet av forskere ved UCL og University of Greenwich, som reduserer ufullkommenheter i produksjonsprosessen betydelig.
acetabular_cup_crop

Trender for 3D Printing i 2025: Spørreundersøkelse

3d Printing Industry har som vanlig i starten av året spurt bransjeeksperter om sine spådommer for årets 3D-printmarked. Her er en oppsummering, og vi kan vel fastslå at det råder optimisme om utbredelsen av 3D-printing blant de som har uttalt seg.
company-3502288_1280

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Siste nytt

Etablerer AM-senter rettet mot offshore-industrien

Aker Solutions åpner et topp moderne 3D-printsenter i Trondheim sammen med Equinor, kalt ADDMO. Det vil være dedikert til å utforske potensialet til additiv produksjon for offshore vedlikehold- og modifikasjonsarbeid.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

Ny rapport spår eksponentiell vekst for 3D-printing for datasentre

Additiv produksjon for datasentre representerer en betydelig markedsmulighet for 3d-printing; ny forskningsrapport ser at gjennombruddsrater for AM vokser eksponentielt gjennom 2033.
AM-for-Data-Centers-a-3D-Printing-Market-Opportunity

Freemelt får ny ordre fra Saab

Europas opprustning har fått forsvarsgruppen Saabs aksjer til å skyte i været i verdi. AM-selskapet Freemelt har samtidig fått nok en ordre fra Saab, som også har fått aksjen deres til å stige betydelig.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Stratasys tar inn 120 millioner dollar i kapital

Fortissimo Capital, et israelsk private equity-selskap som investerer i teknologi og industri, investerer 120 millioner dollar i Stratasys. En investering som vil drive vekst i selskapet.
Stratasys-F3300-Yoav