Suksess med Addform

Tekst:Egil Smalberget
PUBLISERT: 20 september 2017

OM BE Plast satset på 3D-printing av støpeformer, det har gitt omsetningsvekst og suksess for bedriften. Utviklingssjef Knut Richard Kviserud var en av foredragsholderne under 3DP-dagen 20. september.

Ved å ta i bruk 3D-printing for produksjon av støpeformer, har Østfoldbedriften også oppnådd en styrket rolle overfor kundene, som samarbeidspartner på utvikling av produkter, og ikke kun som en produsent. Knut Richard Kviserud fortalte at de gjennom bruk av 3D-printing i mange tilfeller har redusert produksjonstiden fra 8 til 2 uker, og at formene også kan brukes til større serier. – I den ene formen har vi produsert 9000 enheter i ABS-plast, det betyr at vi kan lage fullt funksjonelle og salgbare sprøytestøpte deler i løpet av få dager. Kunden oppnår gevinst ved at produktene kommer raskere til markedet, og ved at de totale kostnadene reduseres. Dessuten er alle produktklassifiseringer og justeringer utført i forkant av produksjonen, understreket utviklingssjefen hos OM BE Plast.

I sitt innlegg trakk Knut Richard Kviserud frem eksempler fra Stokke og Sleipner i sin presentasjon under 3DP-dagen. – Stokkes barnevogner må gjennom en ”torturtest” for å godkjennes i henhold til internasjonale standarder. Et støpeverktøy for dette koster flere hundre tusen kroner, og Stokke ønsket å teste materialer og design før støpeformen ble satt i produksjon. Testene hos oss resulterte i store endringer før det endelige støpeverktøyet ble bestilt, noe som ga store fordeler for kunden, fortalte han. For Sleipner utfører OM BE Plast blant annet testing av propeller i et materiale som kalles PPS. Prosesstemperaturen er 330 grader, men likevel har OM BE Plast klart å støpe den i en 3D-printet plastform.

OM BE Plast har til nå støpt mer enn 40 kommersielle produkter med sin Addform-metode. De fleste er prototyper, men også noen til serieproduksjon. – Det har vært en lang vei, og mange sa at metoden ikke var brukbar. Det har vi motbevist, og vi vil videreutvikle Addform, sa utviklingssjefen i Østfoldbedriften på 3DP-dagen 20. september.

Les mer

Offentligt 3D-printerskap skal få flere til å oppdage teknologien

Gründeren Rasmus Jansson har tatt konseptet print on demand til et nytt nivå. I et pilotprosjekt har han utplassert en FDM-3D-printer som alle kan bestille og bruke.
Internal3-1024x576

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

Helsingborg satser på 3D-printede elbiler

Helsingborg og Lunds universitet i Sverige har signert en intensjonsavtale med det spanske selskapet e-Miles for en serie tester med 3D-printede kjøretøy. Disse skal brukes i et transportsystem for både personer og gods.
Test_drive

Oppstartsfirma får pris for innovativ metallprinter

Procada fra Trollhättan i Sverige har utviklet en 3D-printerteknologi som blant annet gjør det mulig å skrive ut produkter i lettmetall. For dette har de blitt tildelt pris for Årets oppstartsfirma av Innovatum Science Park.
Procada-Arets-startup-i-Trollhattan.-Foto-Jerry-Lovberg

Siste nytt

AMEXCI satser med Nikon

Det svenske AM-selskapet AMEXCI har kjøpt en Nikon SLM Solutions NXG XII 600 metall 3D-skriver, med 12 lasere.
IMG_4080-1-scaled

GE Additive får nytt navn

GE Additive har omdøpt seg til Colibrium Additive, et GE Aerospace-selskap. Samtidig faser faser ut merkevarene Concept Laser og Arcam EBM.
CA_RGB-AtmsBlu

Sintratec legger ned virksomheten

Den sveitsiske produsenten Sintratec har gått konkurs. Til tross for vekst og suksess gjennom selskapets ti år lange historie, ble den økonomiske situasjonen til slutt uholdbar.
Sintratec-1024x683

PLM Groups AM-del samles i Addinor

Det som tidligere var PLM Groups 3D-printavdeling får nå en ny drakt i form av merkevaren Addinor.
Addinor_team