Forskningsorganisasjonen RISE har flere prosjekter i gang som dreier seg om hvordan man kan printe ut næringsmidler i 3d. Det fremste målet er å utforme attraktive og individtilpassede måltider for en aldrende befolkning som ofte har funksjonsnedsettelser.
– Dette med å ”printe ut mat” synes mange høres futuristisk ut og kanskje litt suspekt. Men det handler ikke om å stappe noe kunstig inn i en maskin som den forvandler til mat. Vi benytter moset mat som maskinen lager tredimensjonale former av, sier Evelina Höglund, forsker på RISE enhet Jordbruk og næringsmidler.
– De eldre kan da få et måltid som ser mer innbydende ut og er mer variert enn det vil være å spise en skål puré eller annen konsistenstilpasset mat. En 3d-printer får den mosede broccolien til å se ut som en broccolibukett, moset kylling som en kyllingfilet osv. Den kan også lage nye smaksopplevelser. Ved å bygge opp produktene fra bunnen kan man lage fylte produkter som f.eks. okserullade, og man kan velge hvor i produktet man vil plassere ut smakskomponenter. Den kan også lage en annerledes overflate på produktene, sier Evelina Höglund.
Fleksibiliteten hos 3d-printeren gjør den til en velegnet teknikk for automatisert produksjon av personlig tilpassede måltider. Men forskerne må løse utfordringer som at den printede maten skal holde formen når man fryser den og deretter varmer den opp i mikrobølgeovn.
– Innen næringsmiddelindustrien kommer ikke 3d-printerne til å erstatte tradisjonell masseproduksjon, men kan bli komplimentære til tradisjonell industri og sameksistere der de kan bidra med noe ekstra, sier Evelina Höglund.
Ute i Europa finnes det 3d-printselskaper som har rettet seg inn mot konfektyr- og konditoriområdet, for å kunne tilby personlige dekorasjoner i for eksempel gelé og sjokolade. På RISE Jordbruk og næringsmiddel pågår det også et prosjekt i den retning, der man har studert muligheten for å bruke 3d-printere til å lage sunn snacks av usøtede jordbær.
– Bær er nyttige og kan derfor fungere godt som helse-snacks. Og bærpureer kan bli godt råmateriale i 3d-printere, sier Evelina Höglund.
Prosjektet der man lager attraktive måltider for eldre finansieres delvis av Vinnova. I prosjektet ”MAT for eldre” samarbeider RISE med Findus, Helsingborgs kommune, Electrolux, Høyskolen Kristianstad, Addema og Lunds Tekniske Høyskole. I prosjektet ”GoIndependent” samarbeider RISE med Findus, Helsingborgs kommune, Fujita Health University, Matsumoto Dental University og Food Care.
Prosjektet med sunt snacks, EcoBerries, finansieres av Formas og gjennomføres sammen med flere universiteter og institutter i Europa.