Vil at eldre skal få 3d-utskrevet mat

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 7 september 2017

Forskningsorganisasjonen RISE har flere prosjekter i gang som dreier seg om hvordan man kan printe ut næringsmidler i 3d. Det fremste målet er å utforme attraktive og individtilpassede måltider for en aldrende befolkning som ofte har funksjonsnedsettelser.

– Dette med å ”printe ut mat” synes mange høres futuristisk ut og kanskje litt suspekt. Men det handler ikke om å stappe noe kunstig inn i en maskin som den forvandler til mat. Vi benytter moset mat som maskinen lager tredimensjonale former av, sier Evelina Höglund, forsker på RISE enhet Jordbruk og næringsmidler.

– De eldre kan da få et måltid som ser mer innbydende ut og er mer variert enn det vil være å spise en skål puré eller annen konsistenstilpasset mat. En 3d-printer får den mosede broccolien til å se ut som en broccolibukett, moset kylling som en kyllingfilet osv. Den kan også lage nye smaksopplevelser. Ved å bygge opp produktene fra bunnen kan man lage fylte produkter som f.eks. okserullade, og man kan velge hvor i produktet man vil plassere ut smakskomponenter. Den kan også lage en annerledes overflate på produktene, sier Evelina Höglund.

Fleksibiliteten hos 3d-printeren gjør den til en velegnet teknikk for automatisert produksjon av personlig tilpassede måltider. Men forskerne må løse utfordringer som at den printede maten skal holde formen når man fryser den og deretter varmer den opp i mikrobølgeovn.

– Innen næringsmiddelindustrien kommer ikke 3d-printerne til å erstatte tradisjonell masseproduksjon, men kan bli komplimentære til tradisjonell industri og sameksistere der de kan bidra med noe ekstra, sier Evelina Höglund.

Ute i Europa finnes det 3d-printselskaper som har rettet seg inn mot konfektyr- og konditoriområdet, for å kunne tilby personlige dekorasjoner i for eksempel gelé og sjokolade. På RISE Jordbruk og næringsmiddel pågår det også et prosjekt i den retning, der man har studert muligheten for å bruke 3d-printere til å lage sunn snacks av usøtede jordbær.

– Bær er nyttige og kan derfor fungere godt som helse-snacks. Og bærpureer kan bli godt råmateriale i 3d-printere, sier Evelina Höglund.

Prosjektet der man lager attraktive måltider for eldre finansieres delvis av Vinnova. I prosjektet ”MAT for eldre” samarbeider RISE med Findus, Helsingborgs kommune, Electrolux, Høyskolen Kristianstad, Addema og Lunds Tekniske Høyskole. I prosjektet ”GoIndependent” samarbeider RISE med Findus, Helsingborgs kommune, Fujita Health University, Matsumoto Dental University og Food Care.

Prosjektet med sunt snacks, EcoBerries, finansieres av Formas og gjennomføres sammen med flere universiteter og institutter i Europa.

Les mer

Offentligt 3D-printerskap skal få flere til å oppdage teknologien

Gründeren Rasmus Jansson har tatt konseptet print on demand til et nytt nivå. I et pilotprosjekt har han utplassert en FDM-3D-printer som alle kan bestille og bruke.
Internal3-1024x576

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

Helsingborg satser på 3D-printede elbiler

Helsingborg og Lunds universitet i Sverige har signert en intensjonsavtale med det spanske selskapet e-Miles for en serie tester med 3D-printede kjøretøy. Disse skal brukes i et transportsystem for både personer og gods.
Test_drive

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Siste nytt

AMEXCI satser med Nikon

Det svenske AM-selskapet AMEXCI har kjøpt en Nikon SLM Solutions NXG XII 600 metall 3D-skriver, med 12 lasere.
IMG_4080-1-scaled

GE Additive får nytt navn

GE Additive har omdøpt seg til Colibrium Additive, et GE Aerospace-selskap. Samtidig faser faser ut merkevarene Concept Laser og Arcam EBM.
CA_RGB-AtmsBlu

Sintratec legger ned virksomheten

Den sveitsiske produsenten Sintratec har gått konkurs. Til tross for vekst og suksess gjennom selskapets ti år lange historie, ble den økonomiske situasjonen til slutt uholdbar.
Sintratec-1024x683

PLM Groups AM-del samles i Addinor

Det som tidligere var PLM Groups 3D-printavdeling får nå en ny drakt i form av merkevaren Addinor.
Addinor_team