Casio jobber med en 2,5D-teknikk

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 12 oktober 2017

Det japanske teknologiselskapet Casio har utviklet en prototype på en printerløsning som med et spesielt materiale kan gjengi høyoppløste strukturer i farger, som lær, tøy med sømmer, tre, keramikk og murvegger. Selskapet definerer teknikken som 2,5D, altså ikke helt 3D.

Mofrel, som printeren heter, har både inkjetteknikk for farging av materialet og en varmeenhet som får et plastpulver under det første laget av papir til å svelle selektivt og på denne måten forme selve mønsteret.

Relieffeffekten oppnås ved at det pulverbaserte plastmaterialet reagerer på en selektiv varmeeksponering, som får pulveret til å svelle.

Høydemessig sveller materialet på nåværende stadium opp til 1,7 millimeter, men teknikken skal kunne maksimalt gi en svelling på 2,5 millimeter, noe som skal gjøre det mulig med enda flere typer strukturer.

Et A4-stort ark tar 3-5 minutter å printe ut. Hvert spesialark koster rett under hundrelappen. Printeren har støtte for A3-størrelse og det skal også være mulig å printe på begge sider av arket.

Tanken er at teknikken skal kunne anvendes av at fra grafiske formgiveretil industridesignere som arbeider med produktutvikling og prototyper.

Lanseringen er rundt 18 måneder unna, og prisestimat er for tiden på ca 400 000 kroner.

Les mer

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden

SSAB lanserer utslippsfritt stålpulver

SSAB lanserer verdens første stålpulver som produseres uten fossile utslipp av karbondioksid. Pulveret er laget av resirkulert stål og kombinerer egenskapene til SSABs meget solide stål med de lette strukturene som er mulig med 3D-printing.
SSAB-vang

Meltio tar sikte på industrien med nye M600

Meltio har utviklet en ny generasjon 3D-skrivere for metall, M600, som skal lokke den brede produksjonsindustrien til å omfavne additiv produksjon.
Screenshot

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden