Casio jobber med en 2,5D-teknikk

Det japanske teknologiselskapet Casio har utviklet en prototype på en printerløsning som med et spesielt materiale kan gjengi høyoppløste strukturer i farger, som lær, tøy med sømmer, tre, keramikk og murvegger. Selskapet definerer teknikken som 2,5D, altså ikke helt 3D.

Mofrel, som printeren heter, har både inkjetteknikk for farging av materialet og en varmeenhet som får et plastpulver under det første laget av papir til å svelle selektivt og på denne måten forme selve mønsteret.

Relieffeffekten oppnås ved at det pulverbaserte plastmaterialet reagerer på en selektiv varmeeksponering, som får pulveret til å svelle.

Høydemessig sveller materialet på nåværende stadium opp til 1,7 millimeter, men teknikken skal kunne maksimalt gi en svelling på 2,5 millimeter, noe som skal gjøre det mulig med enda flere typer strukturer.

Et A4-stort ark tar 3-5 minutter å printe ut. Hvert spesialark koster rett under hundrelappen. Printeren har støtte for A3-størrelse og det skal også være mulig å printe på begge sider av arket.

Tanken er at teknikken skal kunne anvendes av at fra grafiske formgiveretil industridesignere som arbeider med produktutvikling og prototyper.

Lanseringen er rundt 18 måneder unna, og prisestimat er for tiden på ca 400 000 kroner.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *