Desktop Metal lanseres i Norden på AM-Dagen

Det offisielle startskuddet for det hypede metallprinterselskapet Desktop Metals inntog i Norden blir på årets AM-Dagen den 7. desember i Stockholm. Selskapet kommer til å presentere sine to løsninger som har fått stor oppmerksomhet den siste tiden.

Av alla oppkomlinger i metallverden så er det Desktop Metal som har kommet lengst i utviklingsarbeidet. Selskapet har de siste årene arbeidet hardt med å utvikle to nye metallteknikker – en desktop-modell for prototyper og mindre komponenter, og en for rendyrket produksjon.

Prislappen på disse løsningene er utover de innovative teknikkene det som har ført til mange hevede øyenbryn. Vi snakker om en potensiell utfordrer til de etablerte metall-aktørene. Det mindre systemet, DM Studio starter på en halv million kroner. Maskinen bygger på Desktop Metals egenutviklede produksjonsteknikk Bound Metal Deposition, BMD, som benytter filament med metallpartikler. Selve ”grønnkroppen” skal deretter inn i en sintringsovn som brenner bort binderen. Densiteten på den ferdige komponenten ligger på 96-99,8 prosent, mener Desktop Metal. Støttematerialet skal man kunne løsne manuelt og 3d-printeren skal ha støtte for en rekke forskjellige legeringer. Byggevolum ligger på 300 x 200 x 200 millimeter.

Den stora produksjonsprinteren heter DM Production. Teknikken kalles Single Pass Jetting, SPJ, og skal ifølge selskapet være adskillig raskere enn andre laserbaserte løsninger. SPJ innebærer at et lag ferdigstilles i en kjøring med et avansert printerhode. I en bevegelse, fra venstre til høyre, og fra høyre til venstre, fylles byggeplaten med et materiallag som siden jevnes ut med en valse. Deretter sprayes selektivt et lag på overflaten som skal bli komponenten. Her sprayes det også en antisintrings-væske som gjør at komponenten blir enklere å løsne fra intilliggende pulver. Til slutt tørkes laget med en IR-enhet. Alle funksjoner sitter altså i ett og samme printerhode.

Ferdigprintede komponenter skal siden sintres i en tilhørende sintringsovn. Varme kombinert med mikrobølger skal ifølge Desktop Metal speede opp denne prosessen. Production-systemet har et byggvolum på 330 x 330 x 330 millimeter og en produksjonshastighet på opp til 8200 kubikkcentimeter per time.

Fra starten av kommer Production-løsningen til å ha støtte for et trettitalls materialer, som Alloy Steel 4140 (Chrome Moly), C11000 Copper, Low expansion Kovar F-15, Super alloy Inconel 625, Stainless steel 316L (Austenitic) and 17-4 PH, H13 tool steel, Tungsten Heavy Alloy, Veloxint Tungsten Chromium, Cobalt Chrome F75, BASF Catamold og Titanium Ti64.

Mer informasjon om AM-Dagen 2017 finner du her

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Re-arrangerer celler for bioprinting

Forskere ved universitetet i North Carolina har utviklet en metode for å arrangere rekkefølgen på cellene i 3d-bioprintede geleer. Med denne metoden er hensikten å forbedre samsvaret mellom kunstig lagd cellevev og sine tilsvarende biologiske vev. Formålet er at disse vevene deretter kan benyttes til å behandle vanlige skader.

Publisert av: 

Protolabs lanserer tjeneste for 3d-printede kobberdeler

Protolabs har lansert en 3d-printing tjeneste for kobber, som nå tilbyr kobberdeler som er dels additivt tilvirket og dels maskinelt bearbeidet. Ved å tilby denne tjenesten forsøker Protolabs å fylle et behov i markedet for tilbydere av kobberdeler, som ofte prototypes eller produseres rent maskinelt på subtraktive måter.

Publisert av: 

Formlabs slipper to nye printere

Formlabs har lansert to nye 3d-printere for industriell bruk, Form 3 og Form 3L. – De benytter seg av en ny unik SLA-teknikk som kalles LFS, sier Daniel Ljungstig, adm dir for 3DVerkstan som er Formlabs svenske forhandler.

Publisert av: 

Pantone-sertifisering til to Stratasys-printere

To av PolyJet 3d-printerne fra Stratasys har blitt validert av Pantone, som er global autoritet og standardiseringsekspert på farger for designindustrien. Med dette har Stratasys integrert Pantone sitt fargestyringssystem inn i arbeidsflyten til modellene J735 og J750, noe som gjøre prosessen for å lage prototyper fargeekte.

Publisert av: 

3d-printer skal lokke skiltmakere

Den japanske printerprodusenten Mimaki lanserte sin første 3d-printer i slutten av 2017. Det var en maskin basert på en inkjet-teknikk. Nå har selskapet funnet tiden inne til å lansere ytterligere en maskin, denne gangen i bordmodell med en annen type teknologi.

Publisert av: 

Spytt og urin – basis for fremtidens sushi?

Sugen på sushi? Det japanske selskapet Open Meals har kommet på et helt nytt konsept for å kombinere vitenskap med menneskenes individuelle behov. Med hjelp av 3d-print skal foretaket skreddersy sushi basert på biologiske prøver som for eksempel spytt, urin eller avføring.

Publisert av: 

Ikea gjør det lettere med 3d-print

Ikea har lansert en produktserie for personer med funksjonsvariasjoner. Noen av disse produktene kan man laste ned CAD-filene til og selv foreta 3d-printingen.

Publisert av: 

Arkitektur med ny tankegang

For arkitekter er det flere fordeler med å ta i bruk additiv tilvirking. Ifølge det tyske bygge- og teknologiforetaket Aectual som 3d-printer for arkitekter, begynner printing i de større formatene å forlate sin eksperimentelle fase og entre den virkelige verden.

Publisert av: 

Årets Wohlers Report er her

Nå er 2019-utgaven av den ledende rapporten om 3d-printbransjen her. Wohlers Report viser at additiv tilvirkning fortsetter som en trend med mange nye aktører, og et marked med investeringer som omfatter flere hundre millioner dollar.

Publisert av: 

Dyrk din egen kaffekopp med 3d-printing

Å erstatte plastkopper med plastformer høres kanskje snålt ut, men det er nettopp dette som er idéen til et firma i Brooklyn, New York. Kaffekoppene er plantebaserte og kan med god samvittighet kastes etter bruk. Råmaterialet dyrker du selv!

Publisert av: 

Student fikk firma til å satse på 3d-printing

Nenad Dordevic valgte å ta skrittet og studerte til 3d-printingspesialist. På hans arbeidsplass Alfdex i Landskrona i Sverige har han med hjelp av 3d-printing vist ledelsen hvordan produksjonen kan bli mer effektiv.

Publisert av: