Desktop Metal lanseres i Norden på AM-Dagen

Det offisielle startskuddet for det hypede metallprinterselskapet Desktop Metals inntog i Norden blir på årets AM-Dagen den 7. desember i Stockholm. Selskapet kommer til å presentere sine to løsninger som har fått stor oppmerksomhet den siste tiden.

Av alla oppkomlinger i metallverden så er det Desktop Metal som har kommet lengst i utviklingsarbeidet. Selskapet har de siste årene arbeidet hardt med å utvikle to nye metallteknikker – en desktop-modell for prototyper og mindre komponenter, og en for rendyrket produksjon.

Prislappen på disse løsningene er utover de innovative teknikkene det som har ført til mange hevede øyenbryn. Vi snakker om en potensiell utfordrer til de etablerte metall-aktørene. Det mindre systemet, DM Studio starter på en halv million kroner. Maskinen bygger på Desktop Metals egenutviklede produksjonsteknikk Bound Metal Deposition, BMD, som benytter filament med metallpartikler. Selve ”grønnkroppen” skal deretter inn i en sintringsovn som brenner bort binderen. Densiteten på den ferdige komponenten ligger på 96-99,8 prosent, mener Desktop Metal. Støttematerialet skal man kunne løsne manuelt og 3d-printeren skal ha støtte for en rekke forskjellige legeringer. Byggevolum ligger på 300 x 200 x 200 millimeter.

Den stora produksjonsprinteren heter DM Production. Teknikken kalles Single Pass Jetting, SPJ, og skal ifølge selskapet være adskillig raskere enn andre laserbaserte løsninger. SPJ innebærer at et lag ferdigstilles i en kjøring med et avansert printerhode. I en bevegelse, fra venstre til høyre, og fra høyre til venstre, fylles byggeplaten med et materiallag som siden jevnes ut med en valse. Deretter sprayes selektivt et lag på overflaten som skal bli komponenten. Her sprayes det også en antisintrings-væske som gjør at komponenten blir enklere å løsne fra intilliggende pulver. Til slutt tørkes laget med en IR-enhet. Alle funksjoner sitter altså i ett og samme printerhode.

Ferdigprintede komponenter skal siden sintres i en tilhørende sintringsovn. Varme kombinert med mikrobølger skal ifølge Desktop Metal speede opp denne prosessen. Production-systemet har et byggvolum på 330 x 330 x 330 millimeter og en produksjonshastighet på opp til 8200 kubikkcentimeter per time.

Fra starten av kommer Production-løsningen til å ha støtte for et trettitalls materialer, som Alloy Steel 4140 (Chrome Moly), C11000 Copper, Low expansion Kovar F-15, Super alloy Inconel 625, Stainless steel 316L (Austenitic) and 17-4 PH, H13 tool steel, Tungsten Heavy Alloy, Veloxint Tungsten Chromium, Cobalt Chrome F75, BASF Catamold og Titanium Ti64.

Mer informasjon om AM-Dagen 2017 finner du her

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Airbus trapper opp 3d-printing

Airbus fortsetter å ta initiativer til 3d-printing for både serieproduksjon av flydeler og for monteringsverktøy på sine fabrikker i Europa.

Publisert av: 

3d-printing fra barnsben av

Den dansk-franske Skole i København huser både en skole, barnehage og en ingeniørvirksomhet. Når man som Kim er lærer, datalog og fysiker og underviser tett på tekniker-omgivelser, er det ikke langt til tanken om å bygge en 3d-printer.

Publisert av: 

Hybridprintere kan bane vei for byggeindustrien

Et EU-finansiert prosjekt presenterer en hybridprinter for luftfarts- og byggeindustrien. – Å minske kostnadene, forbedre effektiviteten og produksjonsfleksibiliteten er kjernepunkt for å forbedre Europas industrielle konkurransedyktighet, skriver prosjektpartneren Autodesk i en pressemelding.

Publisert av: 

Selvreparerende sko

Forskere ved University of Southern California (USC) har utviklet et 3d-printet gummimateriale som har den egenskapen at det kan reparere seg selv.

Publisert av: 

Skal stoppe våpenfiler på nettet

En student ved Xenter fikk i oppdrag å designe CAD-filen som skal gjøre det vanskeligere å lokalisere våpenfiler på nettet.

Publisert av: 

3d-printede tenner får flere til å spise

Høyskolen i Halmstad tar nå forskningen på tannimplantater et skritt videre via et nytt digitalt prosjekt. Ved å anvende digital teknikk og 3d-printteknologi vil kontrollert benvekst bli billigere og lettere å tilby pasienter i nød.

Publisert av: 

Rekordstor 3d-printet motordel

Ingeniører fra Ford har sammen med RWTH Aachen Digital Additive Production Institute bygget en rekordstor motordel for en av Fords pick-up modeller: F-150 Hoonitruck.

Publisert av: 

CELLINK bevilges millonbeløp

Den svenske produsenten av bioprintere Cellink har sammen med sin partner ACTA, Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, blitt bevilget 10 millioner kroner for Eu-prosjektet FUNC, Functionalized Collagen-based bioink for bioprinting.

Publisert av: 

Tractus3D slipper ny PEEK-printer

Tractus3D er en hollandsk 3d-printerfabrikant som i de siste årene har satt fokus på storformatprintere og 3d-printere som kan håndtere høytpresterende polymer som PEEK. Nå slipper de T850P.

Publisert av: 

Sveitsergarden med 3d-printede hjelmer

Etter fem hundre år med svidde ører pga sommervarmen og vekten av to kilos metallhjelmer hvilende på hodene går Vatikanets sveitsergardister nå lysere tider i møte, takket være nye, 3d-printede hjelmer.

Publisert av: 

Bulgarsk 3d-printet ribbein i nylon

Tidligere har man printet ribben i titan, men dette har ikke vært så egnet som materiale, da det jo ikke er like bøyelig som våre naturlige. Men nå har man tatt i bruk et nylonmateriale som egner seg mye bedre.

Publisert av: 

3d-printet sin egen datamus

Mannen bak YouTube-kanalen Electronic Grenade så en video av noen som hadde modifisert et tastatur for å gjøre det om til en funksjonell datamaskin. Han fikk da en idé om å gjøre det samme, men med en datamus.

Publisert av: