Ett av tre firmaer lager sluttprodukter

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 19 oktober 2017

En ny global undersøkelse fra revisjons- og konsulentfirmaet EY viser at ett av tre firmaer produserer sluttprodukter med 3d-printere. Særskilt skjer dette i industrier som plast, kjøretøy, romfart & fly samt medisinteknikk. Og av alle de firmaer som deltok i undersøkelsen oppgir 5 prosent at de benytter 3d-printere for serieproduksjon. 38 prosent av firmaene, godt over en tredjedel, mener at de senest i 2021 kommer til å benytte additiv teknikk for sluttprodukter.

Det finnes flere måter å implementere additiv teknologi i den eksisterende maskinparken. Det vanligste scenarioet er at 3d-printerteknikken kompletterer eksisterende utstyr. 19 prosent av foretakene mener at det er slik de kommer til å implementere teknikken. Den andre måten er å kombinere additiv og subtraktiv teknikk i en hybridløsning. En tredje måte er å helt erstatte eksisterende teknikker.

Investeringskostnaden er en av de største hindrene for å utvikle et eget additivt produksjonsapparat på industrielt nivå. Rundt 40 prosent av foretakene oppgir at høye kostnader avskrekker dem fra å satse. I tillegg til tilvirkningsutstyr kommer også kompetanse, etterbehandling, design og materiale. Spørsmålet om kompetanse er viktig, 28 {e3fc3942bac1141fd93de760448191c6077a074fb2e1edc8761b05143bd5bc1a} av foretakene oppgr at ekspertkunnskap er en utfordring for deres additive satsinger.

Alternativet er å benytte seg av et servicebyrå. Her finnes det ofte et større utvalg av produksjonsteknikker for å dekke ulike behov – FDM, SLS, SLA og SLM, for å nevne noen få. 41 prosent av foretakene oppgir at denna formen for samarbeid passer dem best, mens 25 prosent oppgir at de heller investerer i eget utstyr. Dette er virkelig interessante tall, ikke minst med tanke på at 38{e3fc3942bac1141fd93de760448191c6077a074fb2e1edc8761b05143bd5bc1a} mener at de har til hensikt å satse på serieproduksjon.

Undersøkelsen viser at når foretak begynner å teste ut og vurdere 3d-printerteknikk, så satser de ofte på eget utstyr. 32 prosent oppgir at de har investert i egne, mindre løsninger med dette formålet. I denne faser er anvendelsen av additiv teknikk ofte desentralisert, det vil si spredt ut over ulike funksjoner og avdelinger innen foretaket. 90 prosent av de medvirkende foretakene oppgir at dette er tilfelle.

Når foretakene begynner å benytte teknikken mer på alvor, for eksempel til produktutvikling og tilvirkning i liten skala, så sentraliseres teknikkbruken noe. 80 prosent av de foretakene som bruker teknikken til produktutvikling har desentralisert bruken.

En annen utfordring er de operative kostnadene. Materiale for additiv tilvirkning er betydelig dyrere enn materiale for tradisjonell tilvirkning, selv om vi ser tegn til prissenkninger. Men fortsatt koster visse plastmaterialer mellom 20-100 ganger mer enn plastmateriale for formstøping. Ett av fem foretak i undersøkelsen venter på at materialprisene skal synke før de er villige til å satse videre på additiv teknikk.

Serietilvirkning stiller spesielt høye krav til organisasjon og infrastruktur. For å optimere effektiviteten må den additive teknikken integreres både vertikalt og horisontalt i IT-infrastrukturen – være påkoplet og oppkoplet, ganske enkelt. Det er også et ledd i det man pleier å kalle Industri 4.0, der additiv tilvirkning er en sentral komponent.

Om du har lyst til å vite mer om 3d-printerteknikk for industriell anvendelse kan du besøke konferansen AM-Dagen den 7. desember i Stockholm. Mer informasjon finner du her.

Les mer

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Metalldeler som er printet i rommet har landet på jorden

Tidlig i 2024 ble en 3D-printer for metall sendt til romstasjonen ISS. Oppdraget var å prøveprinte i null tyngdekraft. Nå har de første metalldelene kommet til jorden og vil bli nøye analysert.
3D-new-1x

Svensk arkitektfirma tilbyr 3D-printede hus

Gjennom et samarbeid med Concrete Print vil Ross arkitektur & design kunne tilby sine kunder i Sverige 3D-printede hus i betong. Ifølge selskapet er dette en måte å skille seg fra konkurrentene på.
Screenshot

Siste nytt

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683