Forebygger helserisiko fra 3D-filament

Tekst:Egil Smalberget
PUBLISERT: 25 oktober 2017

Det franske oppstartsselskapet Zimple3D har utviklet et filtersystem for å fjerne giftige gasser og nanopartikler fra 3D-printing. 3DPnorge tok en prat med nordmannen Nicolas Kvalheim Boulmer som arbeider for selskapet i Paris.

Zimple3D har allerede levert rundt 300 enheter av sitt første produkt, Zimpure V1. Nå er den klar i versjon 2, en forbedret og mer stillegående modell. En genial detalj med produktet er at ”suction head”, innsugsdelen som suger inn gasser og partikler, tilpasses hver enkelt 3D-printer ved at kunden laster ned en 3D-fil og printer sin egen. Denne enheten klipses til extruderen på hver enkelt 3D-printer. Filtersystemet monteres på 3D-printeren og sørger for at størstedelen av giftige partikler og gasser filtreres gjennom et aktivt kullfilter for gassene samt et nanopartikkelfilter i et lukket system. Et fransk laboratorium underordnet den franske kommisjonen for fornybar energi og atomkraft har sertifisert produktet, og deres tester viser at rundt 99 prosent av nanopartiklene og 90 prosent av gassene blir filtrert.

Fra produksjonen av Zimpure V2.

Nicolas Kvalheim Boulmer er ingeniørstudent i Paris, hvor han kom i kontakt med Antoine Franz som også er student og en av gründerne i Zimple3D. Nicolas har vært engasjert i selskapet siden juli, blant annet med markedsanalyser og lansering i Nord-Europa, og han har også kontakt med potensielle forhandlere i Norge. Finansieringen er gjort gjennom salg av enheter og ved innsamling gjennom Kickstarter, et konsept for ”folkefinansiering”. I mars samlet Zimple3D inn 25.000 euro til prosjektet og under den pågående Kickstarter (starter 25. november kl 17, varer i tre uker) har Zimple3D som mål å samle inn minimum 10.000 euro.

Nicolas Kvalheim Boulmer mener det er all grunn til å ta helserisiko fra 3D-printing på alvor. – Nanopartikler kan ikke vaskes bort på samme måte som støv, og en rekke uavhengige undersøkelser viser at det er en betydelig helserisiko knyttet til 3Dprinting, både fra nanopartikler og gasser som vinyl benzen og etyl benzen. Dette forskes det mye på også i Norge. Graden av risiko kan variere mellom ulike filamenter, men vi anbefaler at man benytter filtersystemet ved all produksjon, uavhengig av om man er i nærheten av printeren eller ikke, fordi partiklene og avgassene uansett ikke forsvinner, forteller han.

Nicolas forteller videre at laboratorietestene viste 58.000 nanopartikler per kubikkcentimeter luft i et luftet kontorrom hvor det ble utført 3D-printing, noe som for eksempel er langt høyere enn i luften i Paris på dager med mest forurensning. Nicolas understreker at dette ikke nødvendigvis er direkte sammenlignbart, men det illustrerer uansett at omfanget av nanopartikler som følge av 3D-printing er stort.

Innsugsdelen (suction head) lastes ned og 3D-printes av hver enkelt kunde, dermed er den tilpasset hver 3D-printer.

Lenke til prosjektet på Kickstarer:

https://www.kickstarter.com/projects/1856422226/zimpure-2-3d-printing-without-toxic-emissions?ref=3fwlci

 

Les mer

Høyoppløste detaljer med SAF-oppdatering

Print deler med SAF-teknologi som er mer presise og i enda høyere oppløsning. Det er mulig med oppgraderingen som er utgitt av Stratasys.
Protech-H350-1024x683-1

Offentligt 3D-printerskap skal få flere til å oppdage teknologien

Gründeren Rasmus Jansson har tatt konseptet print on demand til et nytt nivå. I et pilotprosjekt har han utplassert en FDM-3D-printer som alle kan bestille og bruke.
Internal3-1024x576

Stratasys med 3D-printing rett på klær

DTG - Direct-to-garment (direkte-til-plagg) er en kjent teknologi innen grafisk bransjes segment for tekstilprinting. Nå lanserer Stratasys en ny DTG-løsning for deres tekstil-3D-printer, J850. 
stratasys-d2g-cover

Ultimaker går industrielt med Factor 4

I forbindelse med Hannover Messe lanserte Ultimaker sitt nye flaggskip: Faktor 4. En komplett ende-til-ende-løsning utviklet for 3D-printing i lett industri.
UltiMaker-Factor-4-user-1024x683

Siste nytt

AMEXCI satser med Nikon

Det svenske AM-selskapet AMEXCI har kjøpt en Nikon SLM Solutions NXG XII 600 metall 3D-skriver, med 12 lasere.
IMG_4080-1-scaled

GE Additive får nytt navn

GE Additive har omdøpt seg til Colibrium Additive, et GE Aerospace-selskap. Samtidig faser faser ut merkevarene Concept Laser og Arcam EBM.
CA_RGB-AtmsBlu

Sintratec legger ned virksomheten

Den sveitsiske produsenten Sintratec har gått konkurs. Til tross for vekst og suksess gjennom selskapets ti år lange historie, ble den økonomiske situasjonen til slutt uholdbar.
Sintratec-1024x683

PLM Groups AM-del samles i Addinor

Det som tidligere var PLM Groups 3D-printavdeling får nå en ny drakt i form av merkevaren Addinor.
Addinor_team