Forebygger helserisiko fra 3D-filament

Det franske oppstartsselskapet Zimple3D har utviklet et filtersystem for å fjerne giftige gasser og nanopartikler fra 3D-printing. 3DPnorge tok en prat med nordmannen Nicolas Kvalheim Boulmer som arbeider for selskapet i Paris.

Zimple3D har allerede levert rundt 300 enheter av sitt første produkt, Zimpure V1. Nå er den klar i versjon 2, en forbedret og mer stillegående modell. En genial detalj med produktet er at ”suction head”, innsugsdelen som suger inn gasser og partikler, tilpasses hver enkelt 3D-printer ved at kunden laster ned en 3D-fil og printer sin egen. Denne enheten klipses til extruderen på hver enkelt 3D-printer. Filtersystemet monteres på 3D-printeren og sørger for at størstedelen av giftige partikler og gasser filtreres gjennom et aktivt kullfilter for gassene samt et nanopartikkelfilter i et lukket system. Et fransk laboratorium underordnet den franske kommisjonen for fornybar energi og atomkraft har sertifisert produktet, og deres tester viser at rundt 99 prosent av nanopartiklene og 90 prosent av gassene blir filtrert.

Fra produksjonen av Zimpure V2.

Nicolas Kvalheim Boulmer er ingeniørstudent i Paris, hvor han kom i kontakt med Antoine Franz som også er student og en av gründerne i Zimple3D. Nicolas har vært engasjert i selskapet siden juli, blant annet med markedsanalyser og lansering i Nord-Europa, og han har også kontakt med potensielle forhandlere i Norge. Finansieringen er gjort gjennom salg av enheter og ved innsamling gjennom Kickstarter, et konsept for ”folkefinansiering”. I mars samlet Zimple3D inn 25.000 euro til prosjektet og under den pågående Kickstarter (starter 25. november kl 17, varer i tre uker) har Zimple3D som mål å samle inn minimum 10.000 euro.

Nicolas Kvalheim Boulmer mener det er all grunn til å ta helserisiko fra 3D-printing på alvor. – Nanopartikler kan ikke vaskes bort på samme måte som støv, og en rekke uavhengige undersøkelser viser at det er en betydelig helserisiko knyttet til 3Dprinting, både fra nanopartikler og gasser som vinyl benzen og etyl benzen. Dette forskes det mye på også i Norge. Graden av risiko kan variere mellom ulike filamenter, men vi anbefaler at man benytter filtersystemet ved all produksjon, uavhengig av om man er i nærheten av printeren eller ikke, fordi partiklene og avgassene uansett ikke forsvinner, forteller han.

Nicolas forteller videre at laboratorietestene viste 58.000 nanopartikler per kubikkcentimeter luft i et luftet kontorrom hvor det ble utført 3D-printing, noe som for eksempel er langt høyere enn i luften i Paris på dager med mest forurensning. Nicolas understreker at dette ikke nødvendigvis er direkte sammenlignbart, men det illustrerer uansett at omfanget av nanopartikler som følge av 3D-printing er stort.

Innsugsdelen (suction head) lastes ned og 3D-printes av hver enkelt kunde, dermed er den tilpasset hver 3D-printer.

Lenke til prosjektet på Kickstarer:

 

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *