Forebygger helserisiko fra 3D-filament

Tekst:Egil Smalberget
PUBLISERT: 25 oktober 2017

Det franske oppstartsselskapet Zimple3D har utviklet et filtersystem for å fjerne giftige gasser og nanopartikler fra 3D-printing. 3DPnorge tok en prat med nordmannen Nicolas Kvalheim Boulmer som arbeider for selskapet i Paris.

Zimple3D har allerede levert rundt 300 enheter av sitt første produkt, Zimpure V1. Nå er den klar i versjon 2, en forbedret og mer stillegående modell. En genial detalj med produktet er at ”suction head”, innsugsdelen som suger inn gasser og partikler, tilpasses hver enkelt 3D-printer ved at kunden laster ned en 3D-fil og printer sin egen. Denne enheten klipses til extruderen på hver enkelt 3D-printer. Filtersystemet monteres på 3D-printeren og sørger for at størstedelen av giftige partikler og gasser filtreres gjennom et aktivt kullfilter for gassene samt et nanopartikkelfilter i et lukket system. Et fransk laboratorium underordnet den franske kommisjonen for fornybar energi og atomkraft har sertifisert produktet, og deres tester viser at rundt 99 prosent av nanopartiklene og 90 prosent av gassene blir filtrert.

Fra produksjonen av Zimpure V2.

Nicolas Kvalheim Boulmer er ingeniørstudent i Paris, hvor han kom i kontakt med Antoine Franz som også er student og en av gründerne i Zimple3D. Nicolas har vært engasjert i selskapet siden juli, blant annet med markedsanalyser og lansering i Nord-Europa, og han har også kontakt med potensielle forhandlere i Norge. Finansieringen er gjort gjennom salg av enheter og ved innsamling gjennom Kickstarter, et konsept for ”folkefinansiering”. I mars samlet Zimple3D inn 25.000 euro til prosjektet og under den pågående Kickstarter (starter 25. november kl 17, varer i tre uker) har Zimple3D som mål å samle inn minimum 10.000 euro.

Nicolas Kvalheim Boulmer mener det er all grunn til å ta helserisiko fra 3D-printing på alvor. – Nanopartikler kan ikke vaskes bort på samme måte som støv, og en rekke uavhengige undersøkelser viser at det er en betydelig helserisiko knyttet til 3Dprinting, både fra nanopartikler og gasser som vinyl benzen og etyl benzen. Dette forskes det mye på også i Norge. Graden av risiko kan variere mellom ulike filamenter, men vi anbefaler at man benytter filtersystemet ved all produksjon, uavhengig av om man er i nærheten av printeren eller ikke, fordi partiklene og avgassene uansett ikke forsvinner, forteller han.

Nicolas forteller videre at laboratorietestene viste 58.000 nanopartikler per kubikkcentimeter luft i et luftet kontorrom hvor det ble utført 3D-printing, noe som for eksempel er langt høyere enn i luften i Paris på dager med mest forurensning. Nicolas understreker at dette ikke nødvendigvis er direkte sammenlignbart, men det illustrerer uansett at omfanget av nanopartikler som følge av 3D-printing er stort.

Innsugsdelen (suction head) lastes ned og 3D-printes av hver enkelt kunde, dermed er den tilpasset hver 3D-printer.

Lenke til prosjektet på Kickstarer:

https://www.kickstarter.com/projects/1856422226/zimpure-2-3d-printing-without-toxic-emissions?ref=3fwlci

 

Les mer

Premiere for Caracols WAAM-system Vipra AM

På Formnext avduket Caracol sin nye robotbaserte plattform Vipra AM på festlig vis. Produsenten kaller dette en revolusjonerende innovasjon for additiv produksjon i metall.
Caracol-1024x683

EOS arbeidshest P3 i ny utgave

En komplett ende-til-ende-løsning som skal gi lavere kostnad per del og med betydelig høyere gjenbruk av restpulveret enn tidligere. Ifølge EOS er det noen fordeler med den oppgraderte P3-plattformen og et direkte svar på kundeforespørsler.
EOS-1-1024x683

RenAM-familien har fått familieøkning

Fleksibilitet, produktivitet og kostnadseffektivitet. Slik oppsummerer maskinprodusenten Renishaw den nyeste modellen RenAM 500D, som så dagens lys for første gang på Formnext.
Renishaw-1024x683

3devo har oppgradert sin Filament Maker

3devo har tidligere lansert en maskin som omdanner rester av SLS-pulver til filament som kan brukes til 3D-printing, Filament Maker. Basert på tilbakemeldingene fra kundene deres har de nå utviklet en oppfølger.
3devo-1-1024x683

Siste nytt

Premiere for Caracols WAAM-system Vipra AM

På Formnext avduket Caracol sin nye robotbaserte plattform Vipra AM på festlig vis. Produsenten kaller dette en revolusjonerende innovasjon for additiv produksjon i metall.
Caracol-1024x683

De gjør avfall om til AM-materialer

Resirkulerte materialer fra avfallsstrømmer som kaffe, oliven og kork. Det har blitt den spesielle nisjen til det spanske selskapet Smart Materials 3D.
Smart-3D-3-1024x683

Designklassiker i 3D-printet utgave lyser opp Helsingborg

Det har hengt over mange spisebord siden lanseringen i 1968. Nå skal Bumlingen fra svenske Ateljé Lyktan i gigantformat lyse opp Helsingborg med det formål å skape trygghet. Norske Norrde har printet lampeskjermen og sokkelen.
– Så vidt jeg vet er det verdens største 3D-printede lampe, sier skaperen Per Hjort.
Bumling-kollage-768x512

Nexa3D trakk seg fra Formnext rett før

Alle som så på hallplanen for årets Formnext kunne se at Nexa3D har bestilt et stort utstillingsområde midt i hall 11.1. Men på stedet der standen skulle stå, var det i stedet kaffevogn, bord og stoler.
Nexa3D-1024x683