Norske 3D-printere til USA

Tekst:Egil Smalberget
PUBLISERT: 17 oktober 2017

Norsk Titanium når stadig nye høyder med 3D-printing av titandeler for flyindustrien. Snart installerer de 30 norskutviklede 3D-printere ved sitt nye produksjonsanlegg i NY, USA.

Vi har tidligere omtalt Norsk Titaniums unike posisjon som leverandør av 3D-printede deler i titan til Boeing-fabrikken, og fremdeles er det norske selskapet eneste Boeing-kvalifiserte leverandør av 3D-printede titandeler. I et nyhetsbrev fra Ringerike Utvikling AS forklarer Kathrine Kværnes Ryengen ved Norsk Titanium hvorfor 3D-printede komponenter er så interessant for både luftfarts- og romfartsindustrien.

– Om lag femten prosent av vekten i flytypen Dreamliner stammer fra titanmaterialer, det vil si rundt 25 tonn. Med tradisjonelle produksjonsmetoder går det med omtrent 120 tonn titan for å produsere 25 tonn deler, altså en utnyttelsesgrad på 5:1. For mange av de delene vi ser som interessante å produsere med 3D-printing, er utnyttelsesgraden enda lavere, helt ned i 30:1, fordi store mengder råmateriale slipes ned til komponenter. I stedet kan vi bygge disse lagvis i 3D-printere, og på den måten oppnå en utnyttelsesgrad på hele 3:1, forteller Kathrine Kværnes Ryengen, som er Vice President for Sales Operations & Business Development ved Norsk Titanium på Eggemoen ved Hønefoss.

I samarbeid med nabobedriften Tronrud Engineering har Norsk Titanium utviklet en ny 3D-printer for produksjon av komponenter til fly- og romfartsindustrien. 30 enheter av denne printeren vil de snart eksportere og sette i produksjon ved sitt produksjonsanlegg i Plattsburgh, New York. Derfra vil maskinene lage deler til blant annet flyindustrien ved anlegget, hvor delstatsmyndighetene i staten New York investerer kraftig for å skape arbeidsplasser. Arbeidsplasser skaper denne teknologien i høyeste grad også på Ringerike, der antallet medarbeidere hos Norsk Titanium har økt fra 12 til 75 siden 2011.

(Tekst og bilder publiseres etter avtale med Ringerike Utvikling AS – www.ringerike.no)

Alle foto: Norsk Titianium

Les mer

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683

Unilever sparer 90 prosent med 3D-printede former

3D-printing begynner å finne veien inn i emballasjeindustrien, spesielt for produksjon av støpeformer. Et aktuelt eksempel på dette er Unilever og Serioplast, som gjør store tids- og kostnadsbesparelser ved å bruke teknologien i produktutviklingen.
Formlabs-Unilever-1-1024x681

Siste nytt

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683