Stratasys-selskap på gang med superrask xerografisk teknikk

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 5 oktober 2017

De siste årene har vi sett stadig flere tegn på innovative additive teknikker – fra Multi Jet Fusion, til CLIP. Nå begynner det å komme stadig mer informasjon om Stratasys’ datterselskap Evolve Additive Solutions. Selskapet utvikler en teknikk som mest av alt minner om en xerografisk prosess, den samme teknikken som er i våre kopieringsmaskiner. Selskapet hevder at teknikken skal være opp til 50 ganger raskere enn dagens 3d-printere for polymer-materialer.

Xerografi, eller elektrofotografi, bygger på at en sylinder lades med negativ elektrisitet og deretter belyses med det bildet som skal kopieres/skrives ut. Deretter festes det fargetonerpartikler på de oppladede områdene. Sluttelig overføres fargen på papir og herdes med en mottrykksvals og varme.

Evolves teknikk, elektrofotografisk additiv tilvirkning, forkortet EPSD, springer ut fra den elektrofotografiske metoden. Men i stedet for å legge på fargetoner, legger man på polymerpulver, lag for lag. Det er ikke kjent hvilket maksformat det er på selve byggeoverflaten. Men om man går ut fra den grafiske verden så er noen av de største formatene på 360 x 660 millimeter.

Ifølge ett av patentene ligger produksjonskapasiteten på minst 40 lag per minutt. Laghøyden er likeså ukjent. En første herding skjer på transferbeltet før materialet overføres til byggeflaten, der varme og trykk sluttherder laget.

Blant de mer enn hundre ulike patentene finner man også opplysningen om at det dreier seg om minst en ”motor” per 3d-printer.

Les mer

Svensk arkitektfirma tilbyr 3D-printede hus

Gjennom et samarbeid med Concrete Print vil Ross arkitektur & design kunne tilby sine kunder i Sverige 3D-printede hus i betong. Ifølge selskapet er dette en måte å skille seg fra konkurrentene på.
Screenshot

Ny rask 3D-printingprosess: DIP - Dynamic Interface Printing

En radikalt ny og utrolig rask 3D-utskriftsprosess er utviklet: Dynamic Interface Printing, eller "DIP".
DIP1

3D-printet glassblokk like robust som betong

Hva om byggematerialer kunne settes sammen og tas fra hverandre like enkelt som LEGO-klosser? Det var utgangspunktet for et forskerteam ved MIT som eksperimenterte med 3D-printet glass – med vellykkede resultater.
MIT-Glass-Masonary-01-press-1024x683

Interessen for AM i emballasjebransjen våkner

Krones bruk av 3D-printing har spredt seg i emballasjeindustrien. Dette ble lagt merke til av 3DVerkstan, som stilte ut på Scanpack-messen sammen med Ultimaker.
3DV-1-1024x683

Siste nytt

Designklassiker i 3D-printet utgave lyser opp Helsingborg

Det har hengt over mange spisebord siden lanseringen i 1968. Nå skal Bumlingen fra svenske Ateljé Lyktan i gigantformat lyse opp Helsingborg med det formål å skape trygghet.
– Så vidt jeg vet er det verdens største 3D-printede lampe, sier skaperen Per Hjort.
Bumling-kollage-768x512

Nexa3D trakk seg fra Formnext rett før

Alle som så på hallplanen for årets Formnext kunne se at Nexa3D har bestilt et stort utstillingsområde midt i hall 11.1. Men på stedet der standen skulle stå, var det i stedet kaffevogn, bord og stoler.
Nexa3D-1024x683

"Materialutvikling sikrer kundenes investering"

På fjorårets Formnext slo Stratasys til med en storslått maskinlansering: F3300. I år var det i stedet materielle nyheter som sto i fokus, ikke minst med den nye pulvergjenvinningsløsningen ReLife, men også innen PolyJet.
Stratasys-5-1024x683

Kimya forlater AM-markedet

Den franske materialprodusenten Kimya legger ned sin filamentproduksjon. Selskapet har vært i AM-bransjen siden 2017, men etter fallende etterspørsel legger de nå ned fabrikken sin.
Kimya-1024x682