3D-print på vei inn i bibliotekene

Tekst:Egil Smalberget
PUBLISERT: 10 november 2017

Under bibiloteksamlingen Micromarc sto 3D-print sterkt på dagsorden.

3D-printing er på full fart inn som en tjeneste til almenheten, i såkalte ”makerspaces” og på lik linje med å låne bøker eller film på biblioteket. Derfor var det naturlig at 3D-printing sto på dagsordenen under Treffpunkt Micromarc, årlig samlingssted for landets bibliotekmedarbeidere i regi av Bibliotekenes IT-senter (Bibits).

3DPnorge snek seg med på gårsdagens 3D-print-workshop under Treffpunkt Micromarc på Hotel Expo på Snarøya, der de hadde hentet inn Nils Grønningsæter fra 3DViz til å veilede gjennom 3D-modellering og printing. Grønningsæter er erfaren kursholder innenfor 3D-printing og har også en halvtidsstilling i Oslo kommune, plan og bygningsetaten, i forbindelse med print og vedlikehold av 3D-modellen av Oslo by.

Med deltagernes medbragte laptops og fem 3D-printere fra 3DViz på plass, var utgangspunktet godt for at samtlige deltagere kunne få printet minst én gjenstand under workshopen. Nøkkelringer, figurer og andre gjenstander i ulike farger ble laget lag på lag i 3D-printet materiale, etter at kursholderen også hadde satt søkelys på planlegging av printingen.

– Skal man printe en hund som står, kan det være fornuftig å snu den på hodet eller dele den i to deler, fordi beina ikke har særlig kontaktflate for feste, og for å unngå overheng, informerte han.

Flere biblioteker har allerede et tilbud om 3D-printing til sine brukere, og opplever stor og økende interesse for dette. For de fleste deltagerne under workshopen var det første gangen de printet modeller de selv hadde laget, og entusiasmen var stor da printerne startet opp og gjenstandene ble mer og mer synlige på printplaten.

– En smart ting med 3D-printing er at man kan printe deler som henger fysisk sammen i én print, fortalte Nils Grønningsæter, som også hadde med seg en del eksempler til arrangementet. Under Treffpunkt Micromarc holdt han både et plenumsforedrag om 3D-printing og en fullsatt workshop for spesielt interesserte. Den store interessen tyder på at vi trolig kan forvente tilgang på 3D-print i bibliotekene etter hvert. Og hva gjør man så mens printeren på biblioteket jobber? Leser en bok, selvsagt! Eller bruker andre av et moderne biblioteks mange tjenester.

Les mer

3D print vokser kraftig viser rapport fra Protolabs

Den nye utgaven av Protolabs årlige internasjonale 3DP-trendrapport viser at 3D-printmarkedet vokser raskere enn forventet. Rapporten baserer seg på markedsinformasjon samt uttalelser fra 700 ingerniørekspertenr verden over.
sementprint

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682

Jernbaneselskap satser på AM for reparasjoner

Det franske transportselskapet Alstom har vært tidlig ute med additiv produksjon. Nå skal teknologien også tas i bruk i Sverige gjennom en ny samarbeidsavtale.
Alstom-bergslagen

Nordens første testbed for 3D-printet betong

I slutten av april innviet forskningsinstituttet RISE et test- og demomiljø for 3D-printet betong. En unik investering som vil akselerere industriell bruk av teknologien og bane vei for en mer bærekraftig byggebransje i Sverige.
RISE-kollage-768x504

Siste nytt

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683

Unilever sparer 90 prosent med 3D-printede former

3D-printing begynner å finne veien inn i emballasjeindustrien, spesielt for produksjon av støpeformer. Et aktuelt eksempel på dette er Unilever og Serioplast, som gjør store tids- og kostnadsbesparelser ved å bruke teknologien i produktutviklingen.
Formlabs-Unilever-1-1024x681

3D print vokser kraftig viser rapport fra Protolabs

Den nye utgaven av Protolabs årlige internasjonale 3DP-trendrapport viser at 3D-printmarkedet vokser raskere enn forventet. Rapporten baserer seg på markedsinformasjon samt uttalelser fra 700 ingerniørekspertenr verden over.
sementprint

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682