3D-print på vei inn i bibliotekene

Under bibiloteksamlingen Micromarc sto 3D-print sterkt på dagsorden.

3D-printing er på full fart inn som en tjeneste til almenheten, i såkalte ”makerspaces” og på lik linje med å låne bøker eller film på biblioteket. Derfor var det naturlig at 3D-printing sto på dagsordenen under Treffpunkt Micromarc, årlig samlingssted for landets bibliotekmedarbeidere i regi av Bibliotekenes IT-senter (Bibits).

3DPnorge snek seg med på gårsdagens 3D-print-workshop under Treffpunkt Micromarc på Hotel Expo på Snarøya, der de hadde hentet inn Nils Grønningsæter fra 3DViz til å veilede gjennom 3D-modellering og printing. Grønningsæter er erfaren kursholder innenfor 3D-printing og har også en halvtidsstilling i Oslo kommune, plan og bygningsetaten, i forbindelse med print og vedlikehold av 3D-modellen av Oslo by.

Med deltagernes medbragte laptops og fem 3D-printere fra 3DViz på plass, var utgangspunktet godt for at samtlige deltagere kunne få printet minst én gjenstand under workshopen. Nøkkelringer, figurer og andre gjenstander i ulike farger ble laget lag på lag i 3D-printet materiale, etter at kursholderen også hadde satt søkelys på planlegging av printingen.

– Skal man printe en hund som står, kan det være fornuftig å snu den på hodet eller dele den i to deler, fordi beina ikke har særlig kontaktflate for feste, og for å unngå overheng, informerte han.

Flere biblioteker har allerede et tilbud om 3D-printing til sine brukere, og opplever stor og økende interesse for dette. For de fleste deltagerne under workshopen var det første gangen de printet modeller de selv hadde laget, og entusiasmen var stor da printerne startet opp og gjenstandene ble mer og mer synlige på printplaten.

– En smart ting med 3D-printing er at man kan printe deler som henger fysisk sammen i én print, fortalte Nils Grønningsæter, som også hadde med seg en del eksempler til arrangementet. Under Treffpunkt Micromarc holdt han både et plenumsforedrag om 3D-printing og en fullsatt workshop for spesielt interesserte. Den store interessen tyder på at vi trolig kan forvente tilgang på 3D-print i bibliotekene etter hvert. Og hva gjør man så mens printeren på biblioteket jobber? Leser en bok, selvsagt! Eller bruker andre av et moderne biblioteks mange tjenester.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *