mandag 16 mai – uke 20
3d-printbransjen beveger seg med stadig større kraft mot produksjon. Vi ser daglig eksempler på hvordan spesielt store tilvirkningsselskaper begynner å produsere med 3d-printere – alt fra produksjonsverktøy til innovative detaljer som løser utfordringer som har skapt mye hodebry. Programvarekjempene Autodesk, Solidworks og Siemens NX tilbyr stadig bedre støtte i designfasen og nye materialslipp fokuserer på sluttprodukter.
Også 3d-printerleverandørene jobber på for å holde tritt med denne utviklingen. I vår viste for eksempel Stratasys sin rackløsning Continuous Build 3D Demonstrator, med flere Fortus-maskiner sammenkoplede i en sverm. Ultimaker tilbyr et liknende konsept. På Formnext neste uke er det premiere for EOS industrielle arbeidshest P500 Factory Line, med betydelig høyere produksjonshastighet og byggmoduler som kan byttes ut for kontinuerlig kjøring.
Nå føyer 3D Systems seg til denne skaren med flere nye lanseringer. Først ut er en ny metalløsning. 3D Systems har nemlig arbeidet med å utvikle en mer industriell løsning med sin eksisterende metallteknikk. Konseptet heter DMP 8500 Factory Solution og akkurat som Figure 4 er dette en skalerbar løsning for volumproduksjon med en høy grad av automatisering og funksjoner som skal sikre repeterbarhet.
DMP 8500 har et byggvolum på 500 x 500 x 500 millimeter. Moduloppbyggingen gjør at man kan legge til og ta vekk utskriftsmoduler (Print Modules) foran eller etter en jobb. Det skal ifølge selskapet muliggjøre en kontinuerlig produksjon døgnet rundt, om det er behov. Andre moduler løser transport og pulverhåndtering.
Vi har tidligere skrevet om konseptløsning Figure 4. Opprinnelig var dette en idé fra 3D Systems grunnlegger, Chuck Hull. Det er en modulær, automatisert og robotisert produksjonsløsning for større volumer og industriell produksjon. I takt med et stadig større fokus på rendyrket produksjon har Figure 4 gått fra å bli betraktet som et artig innslag i den additive verden, til en tilpasningsdyktig løsning for større tilvirkningsselskaper. Dessuten har det kommet til skreddersydde Figure 4-løsninger. Sist på den store globale dentalteknikkmessen IDS i Köln i vår kunne vi se en spesifikk dentalløsning.
For øyeblikket finnes det fire ulike varianter; Figure 4 Production, Modular, Standalone og Dental.
Noen av de store fordelene med Figure 4 er en tidoblet produksjonskapasitet, samtidig som produksjonskostnadene per detalj skal være opp mot 20 prosent lavere sammenliknet med eksisterende tilvirkningsteknikler, mener 3D Systems.
3D Systems lanserer også et nytt SLS-system i produksjonsøyemed. Modellen, ProX SLS 6100, er spesielt utviklet for tilvirkning i mindre serier for industrier som kjøretøy, rom & fly og medisinteknikk. Ifølge 3D Systems skal løsningen muliggjøre produksjon av større komponenter enn sammenliknbare konkurrenters løsninger.
3D Systems har satset på å øke automatiseringsgraden i den nye printermodellen. Her har vi blant annet en funksjon for automatisk og kontinuerlig filtrering av pulvermateriale. Et nytt luftkjølt lasersystem kommer til å eliminere behovet for en dedikert kjøling.
Parallellt med ProX SLS 6100 kommer nå dessuten tre nye polyamidmaterialer til SLS-maskinen. Ifølge 3D Systems skal materialene utvide den allerede brede porteføljen og støtte rendyrket tilvirkning med SLS.
Først ut blant de tre nye materialene er DuraForm ProX FR1200, et varmetbestandig materiale som egner seg for komponenter som skal sitte i flyinteriører. Materialet har en rekke amerikanske sertifiseringer nettopp med tanke på denne bruken. Materialet skal være utmerket for etterbehandling og innfarging.
DuraForm ProX EX BLK er et meget sterkt materiale for langtidsbruk basert på fornybare ikke-petrokjemiske råvarer. Materialet er tenkt å skulle erstatte frest eller formstøpt ABS.
DuraForm ProX AF+ er en aluminium- og mineralforsterket PA12 som skal møte krav på høy stivhet og varmetoleranse under trykk. Det skal egne seg godt for applikasjoner som foringsrør, kåper og beskyttelse for motorer, eller for detaljer der man behøver en aluminiumfinish. Materialet egner seg for etterbehandling som boring og polering.
Endelig har 3D Systems inngått en ny samarbeidsavtale med bilfabrikanten BMW. Avtalen løper over tre år og gjelder leveranse av additive tilvirkningstjenester, eller OMD, On Demand Manufacturing, av produktdesign og funksjonelle prototyper.
Det amerikanske 3d-printerselskapet kommer med dette formålet å benytte både SLS og SLA samt etterbehandlingsteknikker, for å levere funksjonelle testkomponenter for både interiør og eksteriør. I avtalen inngår dessuten tilvirkning av produksjonsverktøy som jigger og fiksturer. BMW kommer først og fremst til å benytte komponentene til designverifisering, men også i funksjonstester i ekstrem varme og kulde.
De to selskapene har samarbeidet i flere år innen additiv tilvirkning og utveksling av ekspertise. I tillegg til å levere 3d-printede prototyper er 3D Systems også leverandør av formstøping og fresing.
EOS grunnla konsulentenheten Additive Minds i 2016. Når EOS skulle stille ut på den svenske Elmia 3D messen, inviterte de med seg en konsulent fra Additive Minds for å vise hvordan man kan hjelpe bedrifter med å utnytte det potensialet som ligger i industriell 3D-utskrift.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
På 3DVerkstans stand under den svenske messen Elmia 3D 10. – 13. mai fant vi Spectram Technology, som viser frem sin robotintegrasjon for metallprinting, og Markforged, som tok med seg en “feltutgave” av 3D-printeren X7.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
Massivit 3D satser på det nordiske markedet. Björn Björnström har i snart ett år vært selskapets representant i Norden, og under den svenske messen Elmia 3D 10. – 13. mai var han på plass for å vise mulighetene med den patenterte GDP-teknologien for storskala 3D-printing.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 11. mai, 2022
Fremdrift av romfartøyer er et område hvor EOS og Hyperganic har slått sine pjaller sammen for å revolusjonere tankegang og konstruksjon. Nå presenterer de en rakettmotor som de har designet og produsert.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 11. mai, 2022
Forskere i Sydney, Australia utvikler et 3D-printet armbånd som lar handikappede, f.eks. de med cerebral parese få tilbake kontroll over spillkontroller og datamaskiner. De planlegger at det ferdig utviklede designet skal utgis som åpen kildekode til beste for menneskeheten.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 6. mai, 2022
GE Renewable Energy innviet nylig sitt toppmoderne anlegg for produksjon av vindturbiner. Produksjonen vil foregå med et automatisert 3D-printersystem som lager armerte betongkonstruksjoner, levert av danske Cobod.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Nasa har utviklet en ny legering ved hjelp av 3D-printing som forbedrer holdbarheten og styrken til komponentene betydelig. Den nye GRX-810 skal kunne vare 1000 ganger lenger enn andre eksisterende legeringer, ifølge Nasa.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Siden 2016 har IM-initiativet Humanium Metal forvandlet ulovlige våpen til nyttige gjenstander og kunstgjenstander hvor inntektene har gått til personer som er rammet av vold med våpen. Nå tas neste steg på denne reisen mot en fredeligere verden – med 3D-printede joggesko.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Det tsjekkiske teknologiselskapet ICE annonserte nylig at de vil hjelpe den ukrainske hæren ved å tilby 3D-printere som printer sement. Formålet med disse er å printe betongbarrierer for å beskytte det ukrainske folket mot angrep fra russiske angripere.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. april, 2022
Bærekraftig design og produksjon er et hett tema og noe som påvirker alle bransjer, fra mote og møbler, til pumper og maskindeler. Her får du tre tips å tenke på når du skal analysere livssyklusen til ditt produkt.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. april, 2022
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige