3DBenchy – en svensk båt som har blitt verdenskjent

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 2 november 2017

3DBenchy er en svenskutviklet 3d-modell av en liten båt som nå har seilt ut i verden. Tilsynelatende en unnselig geometri, men modellen er faktisk nøye gjennomtenkt og til stor nytte for alle som vil teste hva en ekstruderingsprinter går for.

Båtmodellen er utviklet av forhandleren Creative Tools. Selskapet utfører omfattende tester av hver modell de tar inn i huset, med prints, innstillinger og materialer. Disse testene gir selskapet en bedre forståelse for ytelsen til hver printermodell. All data fra testene kan deretter benyttes på Creative Tools supportnettsted.

Med årene har det blitt en del prints, alle fyller hvert sitt behov i en printertest. Men i 2014 inledet selskapet en prosess med å finne frem til en enkelt modell som kunne håndtere alle de testmomentene som man ville sjekke ut. Dette innbefattet geometriske og organiske former som kunne måles, men også se hvilke begrensninger en printermodell har.

Ytterligere en fordel med en enkelt testmodell er at Creative Tools kan benytte printet som referanse i supportøyemed. Kunden printer ut en 3DBenchy og sender inn en eller flere bilder av den printede båten til Creative Tools supportteam. Det gir et bedre underlag når man skal hjelpa til med å løse problemer, som dessuten kan løses mye raskere enn tidligere.

Men det som startet som en måte for Creative Tools å effektivisere sin support og sine tester, har i dag vokst til et globalt fenomen. 3DBenchy har spredt seg langt utenfor Sveriges domener og er i dag en av de mest nedlastede filene på Thingiverse, verdens største nettsted for 3d-modeller og med 1,5 millioner medlemmer.

Les mer

Offentligt 3D-printerskap skal få flere til å oppdage teknologien

Gründeren Rasmus Jansson har tatt konseptet print on demand til et nytt nivå. I et pilotprosjekt har han utplassert en FDM-3D-printer som alle kan bestille og bruke.
Internal3-1024x576

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

Helsingborg satser på 3D-printede elbiler

Helsingborg og Lunds universitet i Sverige har signert en intensjonsavtale med det spanske selskapet e-Miles for en serie tester med 3D-printede kjøretøy. Disse skal brukes i et transportsystem for både personer og gods.
Test_drive

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Siste nytt

AMEXCI satser med Nikon

Det svenske AM-selskapet AMEXCI har kjøpt en Nikon SLM Solutions NXG XII 600 metall 3D-skriver, med 12 lasere.
IMG_4080-1-scaled

GE Additive får nytt navn

GE Additive har omdøpt seg til Colibrium Additive, et GE Aerospace-selskap. Samtidig faser faser ut merkevarene Concept Laser og Arcam EBM.
CA_RGB-AtmsBlu

Sintratec legger ned virksomheten

Den sveitsiske produsenten Sintratec har gått konkurs. Til tross for vekst og suksess gjennom selskapets ti år lange historie, ble den økonomiske situasjonen til slutt uholdbar.
Sintratec-1024x683

PLM Groups AM-del samles i Addinor

Det som tidligere var PLM Groups 3D-printavdeling får nå en ny drakt i form av merkevaren Addinor.
Addinor_team