Fellesverksteder i vekst

Fellesverksteder er i vinden, og tanken er god, for hvorfor skal alle eie kostbart teknologisk utstyr når man i stedet kan ha tilgang når man behøver det?

Dette er også filosofien bak Verket FabLab i Moss, et fellesverksted som ble startet av Hanne Eriksen i 2016. Verkstedet benyttes av alt fra studenter og privatpersoner til kunstnere og lokalt næringsliv. Her tilbys en kombinasjon av arbeidsplasser og verkstedtilgang med utstyr for laserkutting, fresing (CNC) og 3D-printing. Foreløpig er det laserkutting og fresing som har vært mest benyttet, mens 3D-printing har fungert mer som et supplement til de andre tjenestene. Hanne Eriksen tror dette har sammenheng med at 3D-printing er en ganske tidkrevende prosess.

– Det vil nok være enklere å ha 3D-printing som en del av et fellesverkstedtilbud når prosessen etter hvert vil gå raskere. Foreløpig har vi to 3D-printere, en Ultimaker Original+ og en Ultimaker 2+, som begge printer i plastmaterialer. Brukerne betaler henholdsvis for tidsbruk og for materialer, avhengig av hvilken type abonnement de har, og vi gir opplæring i hvordan disse og annet utstyr opereres, forteller hun til 3dpnorge.

Hanne Eriksen fikk ideen til fellesverkstedet da hun tok en mastergrad i interaksjonsdesign i Sveits og benyttet universitets FabLab der til å lage prototyper. Ett år etter oppstarten i Østfold ser hun at de er på rett vei. – Bruk av fellesverksted er en ny måte å organisere arbeidet på, og mange er ikke klar over at de har behov for oss. Men vi ser at brukerne kommer tilbake, og vi er også i gang med å tilby klasseromsundervisning og verkstedtilgang for høyskoler og videregående skoler. Det vil gi studentene tilgang til moderne utstyr og teknologi, og forhåpentligvis skape gode synergieffekter, tror fellesverksted-gründeren i Østfold.

Hanne Eriksen tilbyr 3D-print som supplement til laserskjæring, fresing og andre verkstedtjenester.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: 

3D-printing for Ukraina

Det tsjekkiske teknologiselskapet ICE annonserte nylig at de vil hjelpe den ukrainske hæren ved å tilby 3D-printere som printer sement. Formålet med disse er å printe betongbarrierer for å beskytte det ukrainske folket mot angrep fra russiske angripere.

Publisert av: