Fellesverksteder i vekst

Tekst:Egil Smalberget
PUBLISERT: 15 november 2017

Fellesverksteder er i vinden, og tanken er god, for hvorfor skal alle eie kostbart teknologisk utstyr når man i stedet kan ha tilgang når man behøver det?

Dette er også filosofien bak Verket FabLab i Moss, et fellesverksted som ble startet av Hanne Eriksen i 2016. Verkstedet benyttes av alt fra studenter og privatpersoner til kunstnere og lokalt næringsliv. Her tilbys en kombinasjon av arbeidsplasser og verkstedtilgang med utstyr for laserkutting, fresing (CNC) og 3D-printing. Foreløpig er det laserkutting og fresing som har vært mest benyttet, mens 3D-printing har fungert mer som et supplement til de andre tjenestene. Hanne Eriksen tror dette har sammenheng med at 3D-printing er en ganske tidkrevende prosess.

– Det vil nok være enklere å ha 3D-printing som en del av et fellesverkstedtilbud når prosessen etter hvert vil gå raskere. Foreløpig har vi to 3D-printere, en Ultimaker Original+ og en Ultimaker 2+, som begge printer i plastmaterialer. Brukerne betaler henholdsvis for tidsbruk og for materialer, avhengig av hvilken type abonnement de har, og vi gir opplæring i hvordan disse og annet utstyr opereres, forteller hun til 3dpnorge.

Hanne Eriksen fikk ideen til fellesverkstedet da hun tok en mastergrad i interaksjonsdesign i Sveits og benyttet universitets FabLab der til å lage prototyper. Ett år etter oppstarten i Østfold ser hun at de er på rett vei. – Bruk av fellesverksted er en ny måte å organisere arbeidet på, og mange er ikke klar over at de har behov for oss. Men vi ser at brukerne kommer tilbake, og vi er også i gang med å tilby klasseromsundervisning og verkstedtilgang for høyskoler og videregående skoler. Det vil gi studentene tilgang til moderne utstyr og teknologi, og forhåpentligvis skape gode synergieffekter, tror fellesverksted-gründeren i Østfold.

Hanne Eriksen tilbyr 3D-print som supplement til laserskjæring, fresing og andre verkstedtjenester.

Les mer

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

Helsingborg satser på 3D-printede elbiler

Helsingborg og Lunds universitet i Sverige har signert en intensjonsavtale med det spanske selskapet e-Miles for en serie tester med 3D-printede kjøretøy. Disse skal brukes i et transportsystem for både personer og gods.
Test_drive

Oppstartsfirma får pris for innovativ metallprinter

Procada fra Trollhättan i Sverige har utviklet en 3D-printerteknologi som blant annet gjør det mulig å skrive ut produkter i lettmetall. For dette har de blitt tildelt pris for Årets oppstartsfirma av Innovatum Science Park.
Procada-Arets-startup-i-Trollhattan.-Foto-Jerry-Lovberg

Miljøvennlig bygging med nanocellulose

Svenske forskere har for første gang vist hvordan et lettvektsmateriale laget av nanocellulose og alger kan 3D-printes og brukes som et bærekraftig byggemateriale.
Chalmers-1

Siste nytt

To nye 3D-printere fra Formlabs

3D-printerprodusent Formlabs har lansert sine nye stasjonære harpiks 3D-skrivere, Form 4 og varianten, Form 4B.
Screenshot

Dømt til bot på 17 millioner dollar for patentkopiering

3D-printerprodusenten Markforged har blitt pålagt å betale Continuous Composites 17,34 millioner dollar som en del av et patentsøksmål som startet i 2021.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682

Stratasys spør kundene om råd

Stratasys tar i bruk hjelp av noen store kunder i bransjen for å videreutvikles. Foto: Arkiv/Anja Degerholm
Stratasys-Formnext-2023-1024x683

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1