Fellesverksteder i vekst

Tekst:Egil Smalberget
PUBLISERT: 15 november 2017

Fellesverksteder er i vinden, og tanken er god, for hvorfor skal alle eie kostbart teknologisk utstyr når man i stedet kan ha tilgang når man behøver det?

Dette er også filosofien bak Verket FabLab i Moss, et fellesverksted som ble startet av Hanne Eriksen i 2016. Verkstedet benyttes av alt fra studenter og privatpersoner til kunstnere og lokalt næringsliv. Her tilbys en kombinasjon av arbeidsplasser og verkstedtilgang med utstyr for laserkutting, fresing (CNC) og 3D-printing. Foreløpig er det laserkutting og fresing som har vært mest benyttet, mens 3D-printing har fungert mer som et supplement til de andre tjenestene. Hanne Eriksen tror dette har sammenheng med at 3D-printing er en ganske tidkrevende prosess.

– Det vil nok være enklere å ha 3D-printing som en del av et fellesverkstedtilbud når prosessen etter hvert vil gå raskere. Foreløpig har vi to 3D-printere, en Ultimaker Original+ og en Ultimaker 2+, som begge printer i plastmaterialer. Brukerne betaler henholdsvis for tidsbruk og for materialer, avhengig av hvilken type abonnement de har, og vi gir opplæring i hvordan disse og annet utstyr opereres, forteller hun til 3dpnorge.

Hanne Eriksen fikk ideen til fellesverkstedet da hun tok en mastergrad i interaksjonsdesign i Sveits og benyttet universitets FabLab der til å lage prototyper. Ett år etter oppstarten i Østfold ser hun at de er på rett vei. – Bruk av fellesverksted er en ny måte å organisere arbeidet på, og mange er ikke klar over at de har behov for oss. Men vi ser at brukerne kommer tilbake, og vi er også i gang med å tilby klasseromsundervisning og verkstedtilgang for høyskoler og videregående skoler. Det vil gi studentene tilgang til moderne utstyr og teknologi, og forhåpentligvis skape gode synergieffekter, tror fellesverksted-gründeren i Østfold.

Hanne Eriksen tilbyr 3D-print som supplement til laserskjæring, fresing og andre verkstedtjenester.

Les mer

Metalldeler som er printet i rommet har landet på jorden

Tidlig i 2024 ble en 3D-printer for metall sendt til romstasjonen ISS. Oppdraget var å prøveprinte i null tyngdekraft. Nå har de første metalldelene kommet til jorden og vil bli nøye analysert.
3D-new-1x

Svensk arkitektfirma tilbyr 3D-printede hus

Gjennom et samarbeid med Concrete Print vil Ross arkitektur & design kunne tilby sine kunder i Sverige 3D-printede hus i betong. Ifølge selskapet er dette en måte å skille seg fra konkurrentene på.
Screenshot

Interessen for AM i emballasjebransjen våkner

Krones bruk av 3D-printing har spredt seg i emballasjeindustrien. Dette ble lagt merke til av 3DVerkstan, som stilte ut på Scanpack-messen sammen med Ultimaker.
3DV-1-1024x683

Amexci flytter inn i nybygde lokaler i Ørebro

Amexci flytter nå fra Karlskoga til et helt nybygd anlegg på 4700 kvadratmeter i Ørebro. Ifølge selskapet markerer dette et betydelig skritt fremover i oppdraget om å fremme industriell 3D-utskrift av metall over hele Europa.
Amexci-2

Siste nytt

Metalldeler som er printet i rommet har landet på jorden

Tidlig i 2024 ble en 3D-printer for metall sendt til romstasjonen ISS. Oppdraget var å prøveprinte i null tyngdekraft. Nå har de første metalldelene kommet til jorden og vil bli nøye analysert.
3D-new-1x

Uklare meldinger om Nexa3Ds fremtid

Nexa3D kansellerte sin deltakelse i Formnext på kort varsel, noe som skapte spørsmål om selskapets økonomiske situasjon. Rett før jul ble det varslet en strategisk beslutning om nedskjæringer i driften.
Nexa3D-chess

Nascar har utsett offisiell 3D-printingpartner

Stratasys har signert en flerårig kontrakt med den amerikanske motorsportsorganisasjonen Nascar som eksklusiv leverandør av 3D-printløsninger for designutvikling og produksjon av deler og verktøy.
Nascar

Desktop Metal har anlagt to søksmål mot Nano Dimensions

Desktop Metal har anlagt ikke bare ett, men to søksmål mot Nano Dimension. De gjelder Nano Dimensions brudd på sine forpliktelser rundt fusjonsavtalen mellom de to selskapene.
Nano-Dimension-5