Finske forskere ser fordeler med digitale reservedeler

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 22 november 2017
FOTO: Creative Commons

Finske VTT Technical Research Centre og Aalto-universitetet har i en ny studie sett nærmere på fordeler med å digitalisere reservedeler. Forskningen viser at en digitaliseringsstrategi for selskapets reservedeler kan gi konkurransemessige fordeler.

Noen av gevinstene med å digitalisere deler av reservedelslageret er økt tilgjengelighet, kostnadsbesparelser og muligheten til å skreddersy komponenter for spesifikke behov.

– Tilvirkningsindustrien har nå alle muligheter til å effektivisere sin virksomhet ved å fokusere på reservedeler og utviklingen av disse, sier Sini Metsä-Kortelainen, prosjektleder hos VTT. 3d-printerteknikken har nådd det stadiet at den i dag kan brukes til høykvalitets produksjon.

Studien viser at gamle eller sjeldent benyttede deler egner seg spesielt for digitalisering og 3d-printing. Verdiene er høye, men etterspørselen lav. Forskerne mener at det å lagerføre denne typen komponenter ikke er en holdbar løsning på sikt.

– Ved å digitalisere kan man frigjøre kapital, som så kan benyttes bedre i virksomheten, sier Mika Salmi, prosjektleder ved Aalto-universitetet. En etterspørselbasert tilvirkning reduserer også miljøpåvirkningen ettersom det ikke oppstår noe restlager. En annen stor fordel er muligheten til å minimere nedetid i produksjonsapparater ved at man raskere kan få levert reservedeler.

Så hva er da de største utfordringene mot en digitalisering av reservedelslageret? Forskerne i Finland mener at majoriteten av dagens reservedeler er tilvirket med tradisjonell teknikk og er derfor ikke egnet for 3d-printing. Her trengs det i starten en digital inventering slik at man vet hva som er på lager, inklusive detaljinformasjon om hver enkelt komponent.

I fremtiden kan man tenke seg enda flere fordeler med en digital reservedelshåndtering og -produksjon. Ved at alle komponenter er digitale er det også mulig å kontinuerlig forbedre dem og/eller skreddersy for ulike behov. For det andre kan man sette sensorer på hver reservedel, for å overvåke komponentenes status og livslengde.

I dagens situasjon anser VTT at rundt fem prosent av alle reservedeler skal kunne digitaliseres og 3d-printes.

Les mer

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Metalldeler som er printet i rommet har landet på jorden

Tidlig i 2024 ble en 3D-printer for metall sendt til romstasjonen ISS. Oppdraget var å prøveprinte i null tyngdekraft. Nå har de første metalldelene kommet til jorden og vil bli nøye analysert.
3D-new-1x

Svensk arkitektfirma tilbyr 3D-printede hus

Gjennom et samarbeid med Concrete Print vil Ross arkitektur & design kunne tilby sine kunder i Sverige 3D-printede hus i betong. Ifølge selskapet er dette en måte å skille seg fra konkurrentene på.
Screenshot

Siste nytt

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683