I teten med 3D-print for forskning og utdanning

Ved NTNU på Gjøvik finner vi det som kanskje er Nord-Europas største 3D-printlaboratorium.

Hos NTNU på Gjøvik har de rundt 80 3D-printere fordelt på en studentlab og en forskningslab. Maskinene er i daglig bruk av alle studenttyper. – Det er gøy å se hvor kreative studentene er her i laboratoriet. Selvsagt printes det mye som ikke nødvendigvis er relevant, men man får uansett forståelse for teknologien. Studenter fra design og elektro har nok mest utbytte av laboratoriet, men det er i bruk for alle fagområder, opplyser laboratoriesjef Svein A. Hjelmtveit.

Han har vært sentral i oppbyggingen av laboratoriemiljøet, der de også har industrielle printere for additiv produksjon i både plast og metall. Ved undervisningslaben har de 30-40 ulike materialer tilgjengelig, og de fleste jobbene printes i PLA. I tillegg har de ekstruderingsmaskiner for å fremstille egne materialer fra pellets eller pulver.

NTNU Gjøvik har også industrielle printere og egen ekstruderingsmaskin for fremstilling av materialer.

De industrielle løsningene benyttes i hovedsak i forskningsmiljøet, der det arrangeres workshops for næringslivet flere ganger hver uke. Hjelmtveit forteller at workshops er populært for bedrifter i ulike industrier som ønsker å tilegne seg kunnskap og utnytte 3D-printing bedre.

– Vi holder workshops for bedrifter fra hele landet, og har et nært samarbeid med industrien. For mange bedrifter betyr 3D-printing en helt ny måte å tenke på. Da er det nødvendig å kunne bryte ned delene og analysere hvordan de kan produseres med additiv teknologi. Vi har som mål å tilføre teknologiforståelse og gjøre folk fra industrien mer bekvemme med denne teknologien, forteller han.

I motsetning til mange andre forsknings- og undervisningsmiljøer, har NTNU Gjøvik valgt å samle all 3D-printteknologien ett sted fremfor å plassere utstyret rundt på ulike avdelinger. – Det gjør det enklere å tilby god veiledning, og vi har svært liten nedetid på utstyr. Våre erfaringer med denne modellen er ubetinget gode, sier Svein A. Hjelmtveit ved NTNU på Gjøvik.

80 3D-printere tilgjengelig for studentene ved NTNU Gjøvik.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3DVerkstan 2.0 har vekst i sikte

I fjor vår kjøpte britiske Solid Print3D konkursboet til 3DVerkstan Nordic. Administrerende direktør Neil Sewell tok deretter over som leder av det nye 3DVerkstan AB også. Denne uken da han besøkte Stockholm, tok 3dp Norge en prat med ham om fremtiden. Og det ser lyst ut.

Publisert av: