I teten med 3D-print for forskning og utdanning

Ved NTNU på Gjøvik finner vi det som kanskje er Nord-Europas største 3D-printlaboratorium.

Hos NTNU på Gjøvik har de rundt 80 3D-printere fordelt på en studentlab og en forskningslab. Maskinene er i daglig bruk av alle studenttyper. – Det er gøy å se hvor kreative studentene er her i laboratoriet. Selvsagt printes det mye som ikke nødvendigvis er relevant, men man får uansett forståelse for teknologien. Studenter fra design og elektro har nok mest utbytte av laboratoriet, men det er i bruk for alle fagområder, opplyser laboratoriesjef Svein A. Hjelmtveit.

Han har vært sentral i oppbyggingen av laboratoriemiljøet, der de også har industrielle printere for additiv produksjon i både plast og metall. Ved undervisningslaben har de 30-40 ulike materialer tilgjengelig, og de fleste jobbene printes i PLA. I tillegg har de ekstruderingsmaskiner for å fremstille egne materialer fra pellets eller pulver.

NTNU Gjøvik har også industrielle printere og egen ekstruderingsmaskin for fremstilling av materialer.

De industrielle løsningene benyttes i hovedsak i forskningsmiljøet, der det arrangeres workshops for næringslivet flere ganger hver uke. Hjelmtveit forteller at workshops er populært for bedrifter i ulike industrier som ønsker å tilegne seg kunnskap og utnytte 3D-printing bedre.

– Vi holder workshops for bedrifter fra hele landet, og har et nært samarbeid med industrien. For mange bedrifter betyr 3D-printing en helt ny måte å tenke på. Da er det nødvendig å kunne bryte ned delene og analysere hvordan de kan produseres med additiv teknologi. Vi har som mål å tilføre teknologiforståelse og gjøre folk fra industrien mer bekvemme med denne teknologien, forteller han.

I motsetning til mange andre forsknings- og undervisningsmiljøer, har NTNU Gjøvik valgt å samle all 3D-printteknologien ett sted fremfor å plassere utstyret rundt på ulike avdelinger. – Det gjør det enklere å tilby god veiledning, og vi har svært liten nedetid på utstyr. Våre erfaringer med denne modellen er ubetinget gode, sier Svein A. Hjelmtveit ved NTNU på Gjøvik.

80 3D-printere tilgjengelig for studentene ved NTNU Gjøvik.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Digital Metal lanserer fremtidssikkert system

Binder Jet 3D-printerleverandøren Digital Metal lanserte 17. mai sitt nye DMP/PRO binder jetting system. PRO-serien er utviklet som en modulær komponent av en komplett binder jet-løsning, noe produsenten mener er et paradigmeskifte innen binder jet 3D-printing. Lanseringen fant sted på 3D-printmessen Rapid TCT i USA.

Publisert av: 

Elmia 3D-messen

10. – 13. mai var det tid for den andre utgaven av den svenske messen Elmia 3D i Jönköping. En messe som i år trakk til seg et tjuetalls utstillere innen additiv produksjon, som viste alt fra 3D-printere og materialer til skanneutstyr og etterbehandling.

Publisert av: 

Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: