VBN lanserer verdens hardeste stål

Martin Nilsson, adm dir, VBN Components.

Stål som verken må smis eller skjæres for bearbeidelse for å bli et ferdig produkt. Et metall som er det hardeste og mest slitesterke på markedet. De formene man måtte ønske er mulig å få til. Dessuten forbruker man betydelig mindre mengder materiale. Selskapet VBN Components fortsetter å skrive svensk stålhistorie med det nye materialet Vibenite 290.

Selskapets teknikk gjør det mulig å tilvirke industrielle verktøy og komponenter, for eksempel bor og freser, i de formene man måtte ønske og i metaller av ekstremt høy kvalitet. Selskapets nye stål har en slitestyrke som kraftig øker livslengden og effektiviteten på produkter, noe som også medfører minsket materialbehov. Gjennom tradisjonell stålproduksjon er det ikke mulig å lage et verktøy som har kvalitetene til det nye stålet. Det ville ha vært for hardt å prosessere, for vanskelig å skjære i eller forme.

– Begrensningene hos tradisjonelt tilvirkede produkter resulterer i et kompromiss. I stedet for å velge det materialet som er best tilpasset sluttproduktet, må man velge det materialet som det er mulig å tilvirke. Vi snur på det og jobber med fokus på materialytelsen, sier Martin Nilsson, adm dir hos VBN Components.

Det nye stålet er unikt. Konkurrenter på markedet ligger langt etter i slitestyrke. Verkstedsindustrien har stadig behov for å finne materialer som har bedre slitestyrke og varmetoleranse for spesielle formål. Tidligere har man ofte støtt på begrensninger i sine anstrengelser for å finne det beste materialet for verktøy og komponenter. Det nye stålet har en slitestyrke som kraftig øker livslengden og effektiviteten til produktene. Dessuten minsker ledetiden betydelig takket være færre prosessteg. De foretakene som benytter produktene kommer til å øke sin produktivitet, dvs spare penger, og minske miljøbelastningen.

VBN Components har tilvirket stålprodukter med denne teknikken i flere år; ekstremt hardt og slitesterkt stål. Trinn for trinn har selskapet arbeidet seg frem til det som i dag er verdens hardeste stål, en milepæl innenfor materialutvikling.

Behovet for mindre materiale ved sluttbruken og ved selve tilvirkningen er en av grunnene til at miljøpåvirkningen reduseres med omlag 90 prosent sammenliknet med tradisjonell industri (vist hos svensk verkstedsforetak).

– Mange vi har snakket med i bransjen har tvilt på at vi skulle lykkes med det umulige. I dag er vi veldig stolte over å kunne introdusere dette unike metallet med alt det innebærer for en mer miljøvennlig tilvirkningsprosess og for våre kunders konkurransekraft, sier Ulrik Beste, teknisk sjef hos VBN Components.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Xaar og Stratasys danner felles selskap

Først og fremst er Stratasys’ investering en anerkjennelse av de fremskrittene som det danske utviklingsteamet har gjort innenfor High Speed Sintering-systemer.

Publisert av: 

Skytjeneste skal levere organer

3D Systems lanserer en ny on-demand-tjeneste for helsepersonell. Ifølge firmaet skal man enkelt kunne bestille 3d-printede anatomiske modeller, bare ved å følge noen enkle steg.

Publisert av: 

Hvordan innføre 3d-printing på huset

Med en desktop 3d-printer i hus er det enkelt å lage en gjenstand, under produktutviklingen f.eks. Utimaker har lagd et «white paper» som hjelper deg med å få startet opp med 3d-printing på kontoret. Eller verkstedet?

Publisert av: 

3d-printede smykker skal vise vei

Servicebyrået Shapeways har utviklet en løsning for e-handel on-demand. For å demonstrere mulighetene slipper de nå en smykkekolleksjon, «Spring & Wonder», som er 3d-printet.

Publisert av: 

Bryter ny mark med nytt filament

Graphmatech og add:north gjør nybrottsarbeid med et nytt, konduktivt material. – Dette åpner opp for mange nye 3d-applikasjoner så som varmeledende komponenter, skriver selskapene i en felles pressemelding.

Publisert av: 

Canon i nytt samarbeid om 3d-print

I begynnelsen av året valgte Canon Europe å trekke seg fra 3d-markedet. Men Canon har ikke helt mistet tanken. I Japan samarbeider de tett med en rekke partnere om salg av 3D-løsninger til næringslivet.

Publisert av: 

BigRep tar plass i forskningsnettverk

BigRep inngår partnerskap med det industrielle forskningsnettverket DMRC og blir dermed den eneste i sammenslutningen som er produsent av 3d-printere for FDM-teknikk.

Publisert av: