VBN lanserer verdens hardeste stål

Martin Nilsson, adm dir, VBN Components.

Stål som verken må smis eller skjæres for bearbeidelse for å bli et ferdig produkt. Et metall som er det hardeste og mest slitesterke på markedet. De formene man måtte ønske er mulig å få til. Dessuten forbruker man betydelig mindre mengder materiale. Selskapet VBN Components fortsetter å skrive svensk stålhistorie med det nye materialet Vibenite 290.

Selskapets teknikk gjør det mulig å tilvirke industrielle verktøy og komponenter, for eksempel bor og freser, i de formene man måtte ønske og i metaller av ekstremt høy kvalitet. Selskapets nye stål har en slitestyrke som kraftig øker livslengden og effektiviteten på produkter, noe som også medfører minsket materialbehov. Gjennom tradisjonell stålproduksjon er det ikke mulig å lage et verktøy som har kvalitetene til det nye stålet. Det ville ha vært for hardt å prosessere, for vanskelig å skjære i eller forme.

– Begrensningene hos tradisjonelt tilvirkede produkter resulterer i et kompromiss. I stedet for å velge det materialet som er best tilpasset sluttproduktet, må man velge det materialet som det er mulig å tilvirke. Vi snur på det og jobber med fokus på materialytelsen, sier Martin Nilsson, adm dir hos VBN Components.

Det nye stålet er unikt. Konkurrenter på markedet ligger langt etter i slitestyrke. Verkstedsindustrien har stadig behov for å finne materialer som har bedre slitestyrke og varmetoleranse for spesielle formål. Tidligere har man ofte støtt på begrensninger i sine anstrengelser for å finne det beste materialet for verktøy og komponenter. Det nye stålet har en slitestyrke som kraftig øker livslengden og effektiviteten til produktene. Dessuten minsker ledetiden betydelig takket være færre prosessteg. De foretakene som benytter produktene kommer til å øke sin produktivitet, dvs spare penger, og minske miljøbelastningen.

VBN Components har tilvirket stålprodukter med denne teknikken i flere år; ekstremt hardt og slitesterkt stål. Trinn for trinn har selskapet arbeidet seg frem til det som i dag er verdens hardeste stål, en milepæl innenfor materialutvikling.

Behovet for mindre materiale ved sluttbruken og ved selve tilvirkningen er en av grunnene til at miljøpåvirkningen reduseres med omlag 90 prosent sammenliknet med tradisjonell industri (vist hos svensk verkstedsforetak).

– Mange vi har snakket med i bransjen har tvilt på at vi skulle lykkes med det umulige. I dag er vi veldig stolte over å kunne introdusere dette unike metallet med alt det innebærer for en mer miljøvennlig tilvirkningsprosess og for våre kunders konkurransekraft, sier Ulrik Beste, teknisk sjef hos VBN Components.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: 

3D-printing for Ukraina

Det tsjekkiske teknologiselskapet ICE annonserte nylig at de vil hjelpe den ukrainske hæren ved å tilby 3D-printere som printer sement. Formålet med disse er å printe betongbarrierer for å beskytte det ukrainske folket mot angrep fra russiske angripere.

Publisert av: