Forsker på raskere ekstruderingsprinter

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 8 desember 2017

Et forskerteam på MIT (Massachusetts Institute of Technology) i Boston har utviklet en prototype ekstruderingsprinter som er betydelig kvikkere enn eksisterende maskiner på markedet. Rundt sju ganger høyere produksjonshastighet får man ut av printeren, sammenliknet med liknende ekstruderingsprintere.

FastFFF, som teknikken kalles, er utviklet i første rekke for å teste de fysiske begrensningene med teknikken. Mest gjelder dette hastighet på materialmatingen, skrivehodets bevegelse i X, Y og Z, samt oppvarming av materialet.

Hvis vi ser på komponentene, så er MIT-printeren identisk med andre ekstruderingsmaskiner. Men man har montert en laser som smelter materialet i skrivehodet, som styres av et servodrevet system som skal gi høyere ekstruderingskraft og høyere hastighet på skrivehodet.

Modifikasjonene gjør at FastFFF kan oppnå en volumetrisk byggehastighet på 127 kubikkcentimeter per time. Ifølge forskerteamet er det rundt sju ganger raskere enn eksisterende ekstruderingsmaskiner i desktop-segmentet. Ved makshastighet er utskriftsfarten opp til 14 ganger kjappere enn tidligere benchmark-tester som teamet hat utført.

Les mer

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

SSAB lanserer utslippsfritt stålpulver

SSAB lanserer verdens første stålpulver som produseres uten fossile utslipp av karbondioksid. Pulveret er laget av resirkulert stål og kombinerer egenskapene til SSABs meget solide stål med de lette strukturene som er mulig med 3D-printing.
SSAB-vang

Helsingborg satser på 3D-printede elbiler

Helsingborg og Lunds universitet i Sverige har signert en intensjonsavtale med det spanske selskapet e-Miles for en serie tester med 3D-printede kjøretøy. Disse skal brukes i et transportsystem for både personer og gods.
Test_drive

Meltio tar sikte på industrien med nye M600

Meltio har utviklet en ny generasjon 3D-skrivere for metall, M600, som skal lokke den brede produksjonsindustrien til å omfavne additiv produksjon.
Screenshot

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden