Metallprinting i serieproduksjon

Tekst:Egil Smalberget
PUBLISERT: 7 desember 2017

AM-dagen på Kistamässan utenfor Stockholm ga signaler om hvor vi beveger oss. Blant annet er det tydelig at serieproduksjon i metall ikke lenger er et fremtidsscenario, men en realitet. Svenskeide Digital Metal, en del av Höganäs-kosernet, er i fremste rekke, med egenutviklet teknologi for metallprinting av svært små deler, der de også har eliminert prosessen med å fjerne supportmateriell og faktisk også gjenbruker metallet som blir til overs i printingen.

Teknologien fra Digital Metal er altså en teknologi som er velegnet for små komponenter, da får man til gjengjeld høy produktivitet, tynne vegger og svært nøyaktige detaljer og overflater i komponentene. Den første maskinen fra Digital Metal har allerede vært i drift hos det franske instituttet CETIM siden sommeren 2015, og den andre installasjonen ble gjennomført sommeren 2017. Digital Metal opererer også som tjenesteleverandør, og selskaper som Montfort (sveitsiske ur) og Koenigsegg (eksklusive sportsbiler) er blant kundene som benytter deres løsninger og tjenester. Alexander Sakratidis fra DM fortalte at maskiner nå er tilgjengelig for nye kunder.

– Det er ingen støttestruktur som må fjernes med vår teknologi, flere lag kan printes oppå hverandre og det er kort omstillingstid mellom seriene som printes, fortalte Alexander Sakratidis. Han viste blant annet frem produkter fra Montfort, et sveitsisk Kickstarter-finansiert selskap som produserer ur med komponenter produsert med additiv teknologi i større serier, typisk opp til 1000 enheter.

Prosessen foregår i fire trinn; print-forberedelse, printing, rengjøring og sintering. Printingen og varmebehandlingen foregår helt adskilt, noe som vil gjøre det enklere å tilpasse prosessen til nye materialer. I øyeblikket er det rustfritt stål og titan som er de aktuelle materialene, mens det arbeides med å tilpasse teknologien til flere materialer. Ifølge Alexander Sakratidis kan de printe vegger ned til 150 mikron tykkelse med rundt 300 mikron tykkelse på gapet mellom veggene.

Han er ikke i tvil om at dette er fremtidens teknologi for mange industribedrifter. – Ser vi på en serie på 1000 komponenter med komplisert struktur, vil den typisk produseres på en femtedel av tradisjonell produksjonstid, 3 til 5 ganger rimeligere. Industrien må kjenne sin besøkelsestid, for teknologien er tilgjengelig nå og utviklingen skyter fart. Vi tror også på samarbeidsformer der vi som servicebyrå har printteknologien plassert ute hos kundene, sa Sakratidis i et interessant innlegg på AM-Dagen 7. desember.

Les mer

Svensk arkitektfirma tilbyr 3D-printede hus

Gjennom et samarbeid med Concrete Print vil Ross arkitektur & design kunne tilby sine kunder i Sverige 3D-printede hus i betong. Ifølge selskapet er dette en måte å skille seg fra konkurrentene på.
Screenshot

Interessen for AM i emballasjebransjen våkner

Krones bruk av 3D-printing har spredt seg i emballasjeindustrien. Dette ble lagt merke til av 3DVerkstan, som stilte ut på Scanpack-messen sammen med Ultimaker.
3DV-1-1024x683

Amexci flytter inn i nybygde lokaler i Ørebro

Amexci flytter nå fra Karlskoga til et helt nybygd anlegg på 4700 kvadratmeter i Ørebro. Ifølge selskapet markerer dette et betydelig skritt fremover i oppdraget om å fremme industriell 3D-utskrift av metall over hele Europa.
Amexci-2

Svensk firma står bak Japans største robotcelle

Det svenske selskapet ADDICT3D, som jobber med robotintegrasjon, har utviklet Japans (så langt) største 3D-printer med robotarm. Et første skritt mot å bli etablert i det enorme japanske AM-markedet og bli "big in Japan".
Circulus-kollage-1024x682

Siste nytt

Nexa3D trakk seg fra Formnext rett før

Alle som så på hallplanen for årets Formnext kunne se at Nexa3D har bestilt et stort utstillingsområde midt i hall 11.1. Men på stedet der standen skulle stå, var det i stedet kaffevogn, bord og stoler.
Nexa3D-1024x683

"Materialutvikling sikrer kundenes investering"

På fjorårets Formnext slo Stratasys til med en storslått maskinlansering: F3300. I år var det i stedet materielle nyheter som sto i fokus, ikke minst med den nye pulvergjenvinningsløsningen ReLife, men også innen PolyJet.
Stratasys-5-1024x683

Kimya forlater AM-markedet

Den franske materialprodusenten Kimya legger ned sin filamentproduksjon. Selskapet har vært i AM-bransjen siden 2017, men etter fallende etterspørsel legger de nå ned fabrikken sin.
Kimya-1024x682

EOS arbeidshest P3 i ny utgave

En komplett ende-til-ende-løsning som skal gi lavere kostnad per del og med betydelig høyere gjenbruk av restpulveret enn tidligere. Ifølge EOS er det noen fordeler med den oppgraderte P3-plattformen og et direkte svar på kundeforespørsler.
EOS-1-1024x683