Metallprinting i serieproduksjon

AM-dagen på Kistamässan utenfor Stockholm ga signaler om hvor vi beveger oss. Blant annet er det tydelig at serieproduksjon i metall ikke lenger er et fremtidsscenario, men en realitet. Svenskeide Digital Metal, en del av Höganäs-kosernet, er i fremste rekke, med egenutviklet teknologi for metallprinting av svært små deler, der de også har eliminert prosessen med å fjerne supportmateriell og faktisk også gjenbruker metallet som blir til overs i printingen.

Teknologien fra Digital Metal er altså en teknologi som er velegnet for små komponenter, da får man til gjengjeld høy produktivitet, tynne vegger og svært nøyaktige detaljer og overflater i komponentene. Den første maskinen fra Digital Metal har allerede vært i drift hos det franske instituttet CETIM siden sommeren 2015, og den andre installasjonen ble gjennomført sommeren 2017. Digital Metal opererer også som tjenesteleverandør, og selskaper som Montfort (sveitsiske ur) og Koenigsegg (eksklusive sportsbiler) er blant kundene som benytter deres løsninger og tjenester. Alexander Sakratidis fra DM fortalte at maskiner nå er tilgjengelig for nye kunder.

– Det er ingen støttestruktur som må fjernes med vår teknologi, flere lag kan printes oppå hverandre og det er kort omstillingstid mellom seriene som printes, fortalte Alexander Sakratidis. Han viste blant annet frem produkter fra Montfort, et sveitsisk Kickstarter-finansiert selskap som produserer ur med komponenter produsert med additiv teknologi i større serier, typisk opp til 1000 enheter.

Prosessen foregår i fire trinn; print-forberedelse, printing, rengjøring og sintering. Printingen og varmebehandlingen foregår helt adskilt, noe som vil gjøre det enklere å tilpasse prosessen til nye materialer. I øyeblikket er det rustfritt stål og titan som er de aktuelle materialene, mens det arbeides med å tilpasse teknologien til flere materialer. Ifølge Alexander Sakratidis kan de printe vegger ned til 150 mikron tykkelse med rundt 300 mikron tykkelse på gapet mellom veggene.

Han er ikke i tvil om at dette er fremtidens teknologi for mange industribedrifter. – Ser vi på en serie på 1000 komponenter med komplisert struktur, vil den typisk produseres på en femtedel av tradisjonell produksjonstid, 3 til 5 ganger rimeligere. Industrien må kjenne sin besøkelsestid, for teknologien er tilgjengelig nå og utviklingen skyter fart. Vi tror også på samarbeidsformer der vi som servicebyrå har printteknologien plassert ute hos kundene, sa Sakratidis i et interessant innlegg på AM-Dagen 7. desember.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3D-printet pergola med på Venice Architecture Biennale

3D-printing er ikke lenger domenet for nipsgjenstander og prototyper. I dag har prosessen nådd et punkt hvor man kan bygge hus, broer og designstoler med teknologien. Ved Venice Architecture Biennale avslørte kunstneren Bruno Juričić en pergola som er 3D-printet til den kroatiske paviljongen.

Publisert av: 

Skytjeneste skal sette fart i forretningene

PostNord i Sverige lanserer en skybasert 3d-portal hvor kundene kan forvandle sin ide til 3d-prints som deretter distribueres av PostNord. – Det er neste skritt for på en enkel måte gjøre 3d-markedet mer tilgjengelig, sier administrerende direktør Ylva Ekborn i PostNord Strålfors.

Publisert av: 

IKEA med i prosjekt om individualisert gaming-utstyr

UNYQ, som fremstiller proteser og ortopediske løsninger, går sammen med IKEA for å utvikle en enestående prototype, hvis mål er å gjøre gaming-utstyr ergonomisk, individuelt tilpasset og samtidig designmessig i tråd med med hjemmets øvrige interiør.

Publisert av: 

EOS ansetter en Chief Digital Officer

EOS har opprettet en ny stilling, Chief Digital Officer og har ansatt Güngör Kara i stillingen. Han har bygget opp et team eksperter – Additive Minds

Publisert av: 

Snapmaker – 3D-printer, CNC og laser i samme maskin

3DNet har inngått avtale med produsenten Snapmaker om distribusjon av deres produkter i Norden. Deres første produkt, Snapmaker 3-in-1, er en 3D-printer, CNC-fres og lasergraverer i én og samme maskin, til godt under ti tusen kroner. Snapmaker samlet inn totalt over to millioner dollar, fra over 5 000 personer på Kickstarter våren 2017.

Publisert av: 

Hackrod og Siemens i partnerskap for å muliggjøre en helt ny måte å designe og produsere kjøretøy på

Hackrod, Inc. og Siemens PLM Software har inngått et partnerskap for å akselerere arbeidet med å nå deres felles visjon om demokratisering av designprosessen og produksjonen av kjøretøy. Tanken er at forbrukeren blir den som står for de kreative ideene.

Publisert av: 

EOS lanserer Formiga P 110 Velocis

EOS har forbedret ett av sine mest suksessrike systemer ytterligere med FORMIGA P 110 Velocis. Med hjelp av tekniske forbedringer, basert på FORMIGA P 110 for tilvirkning i polymerer, tilbyr nå Velocis en produktivitetsøkning med opp til 20 prosent, sammen med en mer enhetlig delkvalitet.

Publisert av: 

En sukkerprinter til medisinsk forskning

Forskere fra Universitetet i Illinois har utviklet en ny slags 3d-printer, som kan produsere komplekse former av sukkermateriale, som kan benyttes til å dyrke biologisk vev.

Publisert av: 

Nå nye høyder med Concept Laser M2

GE Additive slipper en oppdatering til sin 3d-printer Concept Laser M2 cusing. Ifølge selskapet skal de nye oppdateringene medføre økt produktivitet, pålitelighet og lavere driftskostnader.

Publisert av: 

De bioprinter menneskelige hornhinner

Bioprinting kan på sikt løse mangelen på donorer av øyevev. – Det har vist seg å være mulig å printe hornhinner, sier professor Che Connon fra Newcastle University.

Publisert av: 

3D Systems slipper to nye printere

3D Systems lanserer to nye 3d-printere, en for metall og en for dentalapplikasjoner. – Vi tror på at disse 3d-systemene kommer til å bidra til ekspansjonen av metallprinting, sier 3D Systems Kevin McAlea.

Publisert av: