Metallprinting i serieproduksjon

AM-dagen på Kistamässan utenfor Stockholm ga signaler om hvor vi beveger oss. Blant annet er det tydelig at serieproduksjon i metall ikke lenger er et fremtidsscenario, men en realitet. Svenskeide Digital Metal, en del av Höganäs-kosernet, er i fremste rekke, med egenutviklet teknologi for metallprinting av svært små deler, der de også har eliminert prosessen med å fjerne supportmateriell og faktisk også gjenbruker metallet som blir til overs i printingen.

Teknologien fra Digital Metal er altså en teknologi som er velegnet for små komponenter, da får man til gjengjeld høy produktivitet, tynne vegger og svært nøyaktige detaljer og overflater i komponentene. Den første maskinen fra Digital Metal har allerede vært i drift hos det franske instituttet CETIM siden sommeren 2015, og den andre installasjonen ble gjennomført sommeren 2017. Digital Metal opererer også som tjenesteleverandør, og selskaper som Montfort (sveitsiske ur) og Koenigsegg (eksklusive sportsbiler) er blant kundene som benytter deres løsninger og tjenester. Alexander Sakratidis fra DM fortalte at maskiner nå er tilgjengelig for nye kunder.

– Det er ingen støttestruktur som må fjernes med vår teknologi, flere lag kan printes oppå hverandre og det er kort omstillingstid mellom seriene som printes, fortalte Alexander Sakratidis. Han viste blant annet frem produkter fra Montfort, et sveitsisk Kickstarter-finansiert selskap som produserer ur med komponenter produsert med additiv teknologi i større serier, typisk opp til 1000 enheter.

Prosessen foregår i fire trinn; print-forberedelse, printing, rengjøring og sintering. Printingen og varmebehandlingen foregår helt adskilt, noe som vil gjøre det enklere å tilpasse prosessen til nye materialer. I øyeblikket er det rustfritt stål og titan som er de aktuelle materialene, mens det arbeides med å tilpasse teknologien til flere materialer. Ifølge Alexander Sakratidis kan de printe vegger ned til 150 mikron tykkelse med rundt 300 mikron tykkelse på gapet mellom veggene.

Han er ikke i tvil om at dette er fremtidens teknologi for mange industribedrifter. – Ser vi på en serie på 1000 komponenter med komplisert struktur, vil den typisk produseres på en femtedel av tradisjonell produksjonstid, 3 til 5 ganger rimeligere. Industrien må kjenne sin besøkelsestid, for teknologien er tilgjengelig nå og utviklingen skyter fart. Vi tror også på samarbeidsformer der vi som servicebyrå har printteknologien plassert ute hos kundene, sa Sakratidis i et interessant innlegg på AM-Dagen 7. desember.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Markedet peker oppover igjen

Additiv produksjon med polymerer og metaller går mot historiske høyder. Det viser en ny rapport fra det amerikanske markedsanalyseselskapet SmarTech Analysis. Tall fra andre kvartal 2021 viser nivåer som er høyere enn før pandemien.

Publisert av: