Svenske Perstorp har i et samarbeid med den nederlandske materialutvikleren 3D4Makers begitt seg inn på filamentmarkedet med en første serie materialer som heter Facilan. Vi har intervjuet David James, sjef for forretningsområdet Innovation hos Perstorp, og Ardy Struijk, markedssjef hos 3D4Makers, om materialutviklingen.
Hvordan ser materialsamarbeidet ut mellom Perstorp og 3D4Makers og hva er deres felles målsetning?
– Vi begynte å jobbe sammen for tre år siden, sier David James. Fra starten av var vi kun en leverandør av termoplast, noe 3D4Makers hadde behov for i starten av deres filamenttilvirkning.
– På Perstorp har vi vært aktive i materialutvikling for 3d-printere i lang tid, og gitt vår støtte til kunder som har villet utvikle egne materialer i mange år. Våre kjemikalier finner du blant annet med i det første SLA-materialet, SLA-1, fra 1987.
– For vår egen del så vi raskt at polykaprolakton, PCL, var et unikt materiale som i stadig større utstrekning ble benyttet på områder som medisinteknikk og forskning, sier Ardy Struijk. Med Perstorps hjelp kunne vi ta vår produksjon til neste nivå og tilvirke filamenter for forskning innen bioprinting.
– Vi så også at våre kunnskaper kompletterte hverandre. I dag er 3d-printmaterialer ofte ikke mer enn ulike resiner for spesielle applikasjoner eller bulkmaterialer med aldeles for mange additiver. Vi ser sjeldent eksempler på materialer som er til gagn for sluttbrukeren. Vi var begge på jakt etter neste store ting innen materialer og for oss var det funksjonelle materialer utviklet for industriell bruk.
Hvordan ser deres felles produksjonsflyt ut?
– På Perstorp utvikler og tilvirker vi råmaterialet, mens 3D4Makers foredler dette og tilvirker selve filamentene, sier David James. Til syvende og sist er det et samarbeid som fungerer for å gi det beste resultatet. Med kontinuerlig forbedring hos begge parter kan vi ta felles skritt fremover.
Det finnes allerede et stort utvalg av materialprodusenter og innen visse segmenter er konkurransen høy. Hvordan ser deres tilbud ut med de tre nye materialene i Facilan-serien?
– Vår målsetning med Facilan bygger på tre pillarer – pålitelighet når det gjelder utskriftskvalitet samt egenskaper hos den printede komponenten, et område som fortsatt krever stort arbeid for virkelig å nå frem til ekte additiv tilvirkning, sier David James. Sikkerhet i håndtering og bruk er det tredje området.
Hvilke industrier ser dere som de mest interessante tilvekstområdene for deres materialer?
– Egentlig all lavvolumsproduksjon som i dag gjøres med formstøping, sier David James. Her er additiv teknikk allerede en mye mer kostnadseffektiv løsning. Det kan være alt fra reservedeler for hvitevarer, til individtilpassede løsninger innen medisin, mote eller sport.
– Jeg kan bare være enig. De raskest voksende områdene for vår del er romfart & fly, maskintilvirkning, bilindustri og tilvirkningsindustri, avslutter Ardy Struijk.