3d-printet nyre hjalp kirurger å redde liv

Kirurger i Belfast har tatt i bruk hjelp fra en 3d-printer under forberedelsene til en nyretransplantasjon.

For første gang har leger gjennomført en fullstendig bortskjæring av en cyste av typen Bosniak 2F Renal fra en donator – uten krav til revisjonskirurgi. Det meddeler det britiske selskapet Axial 3D.

Pauline Fenton, en 22-år gammel mor fra Belfast, var alvorlig syk og var avhengig av dialyse for å overleve. Hennes 45-årige far, William, hadde meldt seg som donator, til tross for at han tilhørte feil blodtype.

Situasjonen ble ytterligere komplisert av at man oppdaget en cyste på Williams ene nyre, og den ble betegnet som ondartet. Legene besluttet derfor å lage en 3d-kopi av nyren, basert på lagvise røntgenbilder.

Den printede nyren gjorde det lettere för kirurgene å beregne størrelsen på tumoren og plassering. Dermed ble forberedelsene til inngrepet betydelig enklere.

– Donatorens nyre var det beste alternativet for å gjennomføre den livreddende transplantasjonen. For å få løs maksimalt med friskt vev måtte inngreppet være så presist og komplett som mulig. Operasjonen ble planlagt og øvd inn med hjelp av en eksakt kopi av donatorens nyre, som inneholdt cystens størrelse og posisjon. Teamet visste dermed hva som skulle gjøres under selve operasjonen.  Et slikt kunnskapsnivå oppnår man ikke gjennom vanlig preoperativ bildebehandling. Farens gave til datteren viser hvor viktig det er med organdonasjon. Men i dette tilfellet var det også 3D-teknikken som bidro, sier kirurgen Tim Brown.

Ifølge Axial 3D gir en nyretransplantasjon ikke bare en meget forbedret kvalitet og livslengde for pasienten, men gir også en besparelse av de høye kostnadene som er forbundet med dialyse. Dialysebehandling koster mer enn 300 000 kroner i året, mens etterbehandling i kjølvannet av en nyretransplantasjon er på under 60 000 kroner per år.

Gjennom økt bruk av 3d-printing håper selskapet at flere nyrepasienter skal få tilgang til de kompliserte men livreddende inngrepene.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Hvordan innføre 3d-printing på huset

Med en desktop 3d-printer i hus er det enkelt å lage en gjenstand, under produktutviklingen f.eks. Utimaker har lagd et «white paper» som hjelper deg med å få startet opp med 3d-printing på kontoret. Eller verkstedet?

Publisert av: 

3d-printede smykker skal vise vei

Servicebyrået Shapeways har utviklet en løsning for e-handel on-demand. For å demonstrere mulighetene slipper de nå en smykkekolleksjon, «Spring & Wonder», som er 3d-printet.

Publisert av: 

Bryter ny mark med nytt filament

Graphmatech og add:north gjør nybrottsarbeid med et nytt, konduktivt material. – Dette åpner opp for mange nye 3d-applikasjoner så som varmeledende komponenter, skriver selskapene i en felles pressemelding.

Publisert av: 

Canon i nytt samarbeid om 3d-print

I begynnelsen av året valgte Canon Europe å trekke seg fra 3d-markedet. Men Canon har ikke helt mistet tanken. I Japan samarbeider de tett med en rekke partnere om salg av 3D-løsninger til næringslivet.

Publisert av: 

3D-printet pergola med på Venice Architecture Biennale

3D-printing er ikke lenger domenet for nipsgjenstander og prototyper. I dag har prosessen nådd et punkt hvor man kan bygge hus, broer og designstoler med teknologien. Ved Venice Architecture Biennale avslørte kunstneren Bruno Juričić en pergola som er 3D-printet til den kroatiske paviljongen.

Publisert av: 

Skytjeneste skal sette fart i forretningene

PostNord i Sverige lanserer en skybasert 3d-portal hvor kundene kan forvandle sin ide til 3d-prints som deretter distribueres av PostNord. – Det er neste skritt for på en enkel måte gjøre 3d-markedet mer tilgjengelig, sier administrerende direktør Ylva Ekborn i PostNord Strålfors.

Publisert av: 

GE Additive gir bort 600 3d-printere

GE Additive har investert 10 millioner dollar for at de i de kommende fem årene skal forse skoler rundt om i verden med 3d-printere. Etter foretakets beregninger har 3d-teknikken hittil nådd ut til over 400 000 elever. I høst leveres 600 polymerbaserte 3d-printere ut til grunnskoler i hele verden.

Publisert av: 

IKEA med i prosjekt om individualisert gaming-utstyr

UNYQ, som fremstiller proteser og ortopediske løsninger, går sammen med IKEA for å utvikle en enestående prototype, hvis mål er å gjøre gaming-utstyr ergonomisk, individuelt tilpasset og samtidig designmessig i tråd med med hjemmets øvrige interiør.

Publisert av: 

EOS ansetter en Chief Digital Officer

EOS har opprettet en ny stilling, Chief Digital Officer og har ansatt Güngör Kara i stillingen. Han har bygget opp et team eksperter – Additive Minds

Publisert av: 

Snapmaker – 3D-printer, CNC og laser i samme maskin

3DNet har inngått avtale med produsenten Snapmaker om distribusjon av deres produkter i Norden. Deres første produkt, Snapmaker 3-in-1, er en 3D-printer, CNC-fres og lasergraverer i én og samme maskin, til godt under ti tusen kroner. Snapmaker samlet inn totalt over to millioner dollar, fra over 5 000 personer på Kickstarter våren 2017.

Publisert av: 

Hackrod og Siemens i partnerskap for å muliggjøre en helt ny måte å designe og produsere kjøretøy på

Hackrod, Inc. og Siemens PLM Software har inngått et partnerskap for å akselerere arbeidet med å nå deres felles visjon om demokratisering av designprosessen og produksjonen av kjøretøy. Tanken er at forbrukeren blir den som står for de kreative ideene.

Publisert av: