3d-printet nyre hjalp kirurger å redde liv

Kirurger i Belfast har tatt i bruk hjelp fra en 3d-printer under forberedelsene til en nyretransplantasjon.

For første gang har leger gjennomført en fullstendig bortskjæring av en cyste av typen Bosniak 2F Renal fra en donator – uten krav til revisjonskirurgi. Det meddeler det britiske selskapet Axial 3D.

Pauline Fenton, en 22-år gammel mor fra Belfast, var alvorlig syk og var avhengig av dialyse for å overleve. Hennes 45-årige far, William, hadde meldt seg som donator, til tross for at han tilhørte feil blodtype.

Situasjonen ble ytterligere komplisert av at man oppdaget en cyste på Williams ene nyre, og den ble betegnet som ondartet. Legene besluttet derfor å lage en 3d-kopi av nyren, basert på lagvise røntgenbilder.

Den printede nyren gjorde det lettere för kirurgene å beregne størrelsen på tumoren og plassering. Dermed ble forberedelsene til inngrepet betydelig enklere.

– Donatorens nyre var det beste alternativet for å gjennomføre den livreddende transplantasjonen. For å få løs maksimalt med friskt vev måtte inngreppet være så presist og komplett som mulig. Operasjonen ble planlagt og øvd inn med hjelp av en eksakt kopi av donatorens nyre, som inneholdt cystens størrelse og posisjon. Teamet visste dermed hva som skulle gjøres under selve operasjonen.  Et slikt kunnskapsnivå oppnår man ikke gjennom vanlig preoperativ bildebehandling. Farens gave til datteren viser hvor viktig det er med organdonasjon. Men i dette tilfellet var det også 3D-teknikken som bidro, sier kirurgen Tim Brown.

Ifølge Axial 3D gir en nyretransplantasjon ikke bare en meget forbedret kvalitet og livslengde for pasienten, men gir også en besparelse av de høye kostnadene som er forbundet med dialyse. Dialysebehandling koster mer enn 300 000 kroner i året, mens etterbehandling i kjølvannet av en nyretransplantasjon er på under 60 000 kroner per år.

Gjennom økt bruk av 3d-printing håper selskapet at flere nyrepasienter skal få tilgang til de kompliserte men livreddende inngrepene.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Digital Metal lanserer fremtidssikkert system

Binder Jet 3D-printerleverandøren Digital Metal lanserte 17. mai sitt nye DMP/PRO binder jetting system. PRO-serien er utviklet som en modulær komponent av en komplett binder jet-løsning, noe produsenten mener er et paradigmeskifte innen binder jet 3D-printing. Lanseringen fant sted på 3D-printmessen Rapid TCT i USA.

Publisert av: 

Elmia 3D-messen

10. – 13. mai var det tid for den andre utgaven av den svenske messen Elmia 3D i Jönköping. En messe som i år trakk til seg et tjuetalls utstillere innen additiv produksjon, som viste alt fra 3D-printere og materialer til skanneutstyr og etterbehandling.

Publisert av: 

Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: