mandag 27 november – uke 48
3d-produsent Stratasys meddeler at den franske flydesign- og fabrikantgruppen Latécoère kommer til å benytte Stratasys FDM-tilsatsproduksjon gjennom hele sin design- og produksjonsprosess. Selskapet håper å kunne aksellerere utviklingsprosessen på denne måten.
Latécoère, som er leverandører til blant andre Airbus, Bombardier og Dassault, har tidligere slåss mot lange ledetider og kostbare designsteg. Nå håper de å påskynde såvel prototypeproduksjon som verktøysproduksjon med hjelp av Stratasys 3d-printer Fortus 450mc.
– Vi har integrert additiv tilvirkning gjennom hele design- og produksjonsprosessen. På grunn av dette har vi forbedret ledetider, minsket kostnader og økt effektiviteten. Kravene i flyindustrien hardner og vi er bevisst behovet for å beholde vår konkurransedyktighet. Stratasys additive tilvirkning gjør at vi kan møte det målet, sier Simon Rieu, ansvarlig for kompositt- og additiv tilvirkning på Latécoère FoU og Innovation Center.
Frem til nå har Latécoère brukt freseteknikk ved produksjon av prototyper. En metode med begrensninger, mener selskapet nå.
– Nylig tilvirket vi en 3d-printet prototype for å verifisere passform og funksjon hos en del til en flydør. Tidligere benyttet vi oss av en metallplate, en ofte tidkrevende prosess. Med Fortus 450mc 3d-printer kunne vi produsere en helt funksjonell prototype på to dager, noe som misnket ledetidene med svimlende 95 prosent, forteller Simon Rieu.
Latécoère har også testet å printe prototyper for kamerafutteral til flymodellen Airbus A380. Tidligere prototyper ble produsert i aluminium, med kostbare designiterationer som følge. Takket være materialet ULTEM 9085 ble den 3d-printede prototypen 50 prosent lettere enn en tilsvarende metallkomponent, oppgir selskapet.
Firmaet benytter også 3d-printeren Fortus 450mc for on-demand tilvirkede, kundetilpassede produksjonsverktøy. Med betydelige innsparinger på tid og kostnader, og en økt operatøreffektivitet som resultat
– Ved tilvirkning i metallplater kunne det ta opp til seks uker å lage et verktøy. Nå kan vi printe ut et verktøy på bare to dager med ULTEM 9085-material, som er 50 prosent lettere. Med vår 3d-printer kan vi optimere verktøyets geometri slik at det passer perfekt, hvilket letter operatørens arbeid. I tillegg til at produksjonsprosessen har aksellerert dramatisk, har vi senket kostnadene i verktøysproduksjonen med hele 40 prosent, sier Simon Rieu.
I fire dager, den 7-10 november, forvandlet Messe Frankfurt seg til et valfartsmål for alle som på noe vis er interessert i additiv tillverkning. 3dp Norge tok en rundtur med kameraet og her er et utvalg av det som ble vist på messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. november, 2023
Prototal Industries er en kjent aktør i det nordiske AM-markedet, men har også virksomhet i flere europeiske land. For å ytterligere spre sitt navn benyttet selskapet anledningen til å stille ut på Formnext-messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 9. november, 2023
I fjor vår kjøpte britiske Solid Print3D konkursboet til 3DVerkstan Nordic. Administrerende direktør Neil Sewell tok deretter over som leder av det nye 3DVerkstan AB også. Denne uken da han besøkte Stockholm, tok 3dp Norge en prat med ham om fremtiden. Og det ser lyst ut.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 2. november, 2023
Wilhelmsen og Thyssenkrupp har startet et samarbeid innen additiv produksjon i det felles selskapet Pelagus 3D. Det bør føre til en mer effektiv produksjon av reservedeler i maritim og offshore sektor.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 26. oktober, 2023
Svenske Ekbacken Studios ønsker å lage “mesterverk fra avfall”. På kort tid har de etablert seg i designverdenen med møbler som er 3D-printet fra gamle fiskegarn og med sikte på et globalt marked.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. oktober, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige