Hjelp til å finne anvendelsesområder for 3D-printing

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 18 januar 2018
Edvin Resebo, adm dir i Amexci AB

I begynnelsen av fjoråret tok den svenske forretningsmannen Marcus Wallenberg initiativ til det nystartede selskapet Amexci AB. Målsetningen er å fremme tilpasning av 3d-printing i metall. Selskapet eies av Atlas Copco, Höganäs, ABB, Saab og Husqvarna Group. Vi kontaktet Edvin Resebo, administrerende direktør i Amexci AB, for å ta ham og selskapet på pulsen.

Fortell om din bakgrunn.
– Jeg jobbet i ni år på Siemens, i ulike roller. Før jeg gikk over til forskning- og utviklingsdelen jobbet jeg på kunde- og servicesiden. Blant annet var jeg konstruksjonssjef og til sist global utviklingssjef innen material- og produksjonsteknikk. Derfra gikk jeg til Alfred Nobel Science Park i Karlskoga og drev det EU-finansierte prosjektet 3DTC. Det gikk ut på å danne et nasjonalt kluster for additiv tilvirkning. Det var gjennom det prosjektet jeg kom i kontakt med Investor, i desember 2016.

Fortell hvordan det gikk til når Amexci startet.
– For ett år siden kalte Marcus Wallenberg sammen firmasjefene innen Investorsfæren. Hensikten var å skaffe et overblikk rundt tilstanden innen svensk additiv tilvirkning. Han ville også undersøke hvordan implementeringen av industriell additiv tilvirkning – samt utfallet av dette – kunne aksellereres. Resultatet ble et felleseid selskap med fokus på additiv tilvirkning innen primært metall. Fokus ligger på å hjelpe firmaer å finne nye anvendelsesområder.

Hva kan du fortelle om din rolle?
– Jeg var med på evenementet, i egenskap av hovedprosjektleder på Alfred Nobel Science Park, og holdt et foredrag. Deretter fikk jeg i oppdrag å undersøke firmaenes interesse rundt dette spørsmålet. Ta rede på hvilke tanker, idéer og hvilke utfordringer de står overfor.

Hvordan ser tidsrammen ut for produksjonen?
– Vi kommer verken til å drive med serietilvirkning eller produksjon. Fokus ligger istedet på å hjelpe selskapene å finne nye applikasjonsområder og se på fordelene med additiv tilvirkning. Siden kommer vi til å hjelpe selskapene å utvikle sine respektive virksomheter. Visse selskap har følsomme produkter som de helst tilvirker selv. Andre søker kanskje først og fremst en god legoleverandør.

Hva skiller dere fra liknende prosjekter?
– Vi er unike i den forstand at vi er helt privateid. En annen ting er at vi jobber nær utviklingsavdelingen på de respektive selskapene. Det gjør at vi kan jobbe både fritt og målrettet med flere tekniske utfordringer.

Hvilke teknikker jobber dere med?
– Våre tre hovedspor er: Powder Bed Fusion, Directed Energy Desposition og Binder Jetting. Powder Bed Fusion finnes det mange lovende, høyoppløste og faste komponenter applikasjoner for. Directed Energy Desposition benyttes mer for reparasjon, gjennom kombinasjon av materialer. Binder Jetting er utviklet av blant annet Höganäs, og er i vinden akkurat nå takket være ekspansjonen av desktop metal.

Finnes det teknikker som dere har valgt å ikke jobbe med?
– Fokus ligger på disse tre hovedfokusområdene. Skulle ett av selskapene ha behov for å se spesifikt på andre tilvirkningsteknikker har vi tilgang til disse via vårt nettverk. Vi ser ikke at vi begrenser oss på det viset, men ettersom additiv tilvirkning er et så bredt område gjelder det å fokusere på noen hovedspor. Valgene baseres på selskapenes spesifikke behov.

Henter dere kompetansene utenfra eller in-house?
– Ser man på vår rekrutteringsrunde hadde vi ingen bekymringer med å knytte til oss erfarne personer med interesse for additiv tilvirkning, såvel fra Sverige som utenfra. Mye på grunn av at det er gode muligheter å jobbe med denne teknikken innen mange ulike applikasjoner, både i dybden og i bredden.

Prosjektets tre største utfordringer?
– Den største utfordringen blir å få frem konkurransedyktige løsninger som står seg mot våre konkurrenter på et globalt marked. Den andre blir å bygge opp og samle kritisk masse hos våre eiere. Tanken er jo at kunnskapen skal vokse innen respektive eierselskap, slik at de får sving på sine additive tilvirkningsstrategier og satsninger. Utfordringen for oss blir å finne en fungerende rolle og hjelpe selskapene til selv å bygge opp en kritisk masse. Den tredje utfordringen blir å sette Sverige på det internasjonele kartet for additiv tilvirkning. I dag har vi gode industrielle eksempler som Siemens Industrial Turbomachinery, Höganäs Digital Metal og Sandvik. Men det er viktig at det innen komponenteiende industrier også finnes en motor der man benytter fordelene for å hele tiden utvikle enda bedre produkter.

Er det noe du vil tilføye?
– Sverige er et så lite land at selskapene ikke klarer seg uten å samarbeide. Jeg vil derfor gjøre det tydelig at Amexci AB er åpne for samarbeid med både offentlige og private aktører, også utenfor eiersfæren. Ved spørsmål eller interesse for additiv tilvirkning forsøker vi alltid å hjelpe til og informere omkring tilvirkningsteknikkene. Vi vll være ekstroverte, selv om fokus ligger på våre egne selskap.

Les mer

Magnetisme kan redusere feil i 3D-printing

Sikkerhetskritiske komponenter for fly og Formel 1-racerbiler kan en dag bli 3D-printet via en ny teknikk, utviklet av forskere ved UCL og University of Greenwich, som reduserer ufullkommenheter i produksjonsprosessen betydelig.
acetabular_cup_crop

Trender for 3D Printing i 2025: Spørreundersøkelse

3d Printing Industry har som vanlig i starten av året spurt bransjeeksperter om sine spådommer for årets 3D-printmarked. Her er en oppsummering, og vi kan vel fastslå at det råder optimisme om utbredelsen av 3D-printing blant de som har uttalt seg.
company-3502288_1280

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Siste nytt

Freemelt får ny ordre fra Saab

Europas opprustning har fått forsvarsgruppen Saabs aksjer til å skyte i været i verdi. AM-selskapet Freemelt har samtidig fått nok en ordre fra Saab, som også har fått aksjen deres til å stige betydelig.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Stratasys tar inn 120 millioner dollar i kapital

Fortissimo Capital, et israelsk private equity-selskap som investerer i teknologi og industri, investerer 120 millioner dollar i Stratasys. En investering som vil drive vekst i selskapet.
Stratasys-F3300-Yoav

Ultimaker S8 printer fire ganger raskere

I januar 2023 slapp Ultimaker den nye flaggskipmodellen i S-serien, S7. Drøye to år senere kommer oppfølgeren, Ultimaker S8, med både økt hastighet og forbedret utskriftskvalitet.
S8-1

Åpen-kildekode KI lager CAD fra tekst

Ettersom interessen for generativ kunstig intelligens (KI) fortsetter å øke, har 3D-printindustrien vært vitne til vekst i tekst-til-CAD-plattformer. Disse verktøyene lar brukere lage 3D-printbare CAD-filer fra enkle tekstbeskrivelser, noe som gjør additiv produksjon mer allment tilgjengelig.
robot-7785877_1280