tirsdag 17 mai – uke 20
I begynnelsen av fjoråret tok den svenske forretningsmannen Marcus Wallenberg initiativ til det nystartede selskapet Amexci AB. Målsetningen er å fremme tilpasning av 3d-printing i metall. Selskapet eies av Atlas Copco, Höganäs, ABB, Saab og Husqvarna Group. Vi kontaktet Edvin Resebo, administrerende direktør i Amexci AB, for å ta ham og selskapet på pulsen.
Fortell om din bakgrunn.
– Jeg jobbet i ni år på Siemens, i ulike roller. Før jeg gikk over til forskning- og utviklingsdelen jobbet jeg på kunde- og servicesiden. Blant annet var jeg konstruksjonssjef og til sist global utviklingssjef innen material- og produksjonsteknikk. Derfra gikk jeg til Alfred Nobel Science Park i Karlskoga og drev det EU-finansierte prosjektet 3DTC. Det gikk ut på å danne et nasjonalt kluster for additiv tilvirkning. Det var gjennom det prosjektet jeg kom i kontakt med Investor, i desember 2016.
Fortell hvordan det gikk til når Amexci startet.
– For ett år siden kalte Marcus Wallenberg sammen firmasjefene innen Investorsfæren. Hensikten var å skaffe et overblikk rundt tilstanden innen svensk additiv tilvirkning. Han ville også undersøke hvordan implementeringen av industriell additiv tilvirkning – samt utfallet av dette – kunne aksellereres. Resultatet ble et felleseid selskap med fokus på additiv tilvirkning innen primært metall. Fokus ligger på å hjelpe firmaer å finne nye anvendelsesområder.
Hva kan du fortelle om din rolle?
– Jeg var med på evenementet, i egenskap av hovedprosjektleder på Alfred Nobel Science Park, og holdt et foredrag. Deretter fikk jeg i oppdrag å undersøke firmaenes interesse rundt dette spørsmålet. Ta rede på hvilke tanker, idéer og hvilke utfordringer de står overfor.
Hvordan ser tidsrammen ut for produksjonen?
– Vi kommer verken til å drive med serietilvirkning eller produksjon. Fokus ligger istedet på å hjelpe selskapene å finne nye applikasjonsområder og se på fordelene med additiv tilvirkning. Siden kommer vi til å hjelpe selskapene å utvikle sine respektive virksomheter. Visse selskap har følsomme produkter som de helst tilvirker selv. Andre søker kanskje først og fremst en god legoleverandør.
Hva skiller dere fra liknende prosjekter?
– Vi er unike i den forstand at vi er helt privateid. En annen ting er at vi jobber nær utviklingsavdelingen på de respektive selskapene. Det gjør at vi kan jobbe både fritt og målrettet med flere tekniske utfordringer.
Hvilke teknikker jobber dere med?
– Våre tre hovedspor er: Powder Bed Fusion, Directed Energy Desposition og Binder Jetting. Powder Bed Fusion finnes det mange lovende, høyoppløste og faste komponenter applikasjoner for. Directed Energy Desposition benyttes mer for reparasjon, gjennom kombinasjon av materialer. Binder Jetting er utviklet av blant annet Höganäs, og er i vinden akkurat nå takket være ekspansjonen av desktop metal.
Finnes det teknikker som dere har valgt å ikke jobbe med?
– Fokus ligger på disse tre hovedfokusområdene. Skulle ett av selskapene ha behov for å se spesifikt på andre tilvirkningsteknikker har vi tilgang til disse via vårt nettverk. Vi ser ikke at vi begrenser oss på det viset, men ettersom additiv tilvirkning er et så bredt område gjelder det å fokusere på noen hovedspor. Valgene baseres på selskapenes spesifikke behov.
Henter dere kompetansene utenfra eller in-house?
– Ser man på vår rekrutteringsrunde hadde vi ingen bekymringer med å knytte til oss erfarne personer med interesse for additiv tilvirkning, såvel fra Sverige som utenfra. Mye på grunn av at det er gode muligheter å jobbe med denne teknikken innen mange ulike applikasjoner, både i dybden og i bredden.
Prosjektets tre største utfordringer?
– Den største utfordringen blir å få frem konkurransedyktige løsninger som står seg mot våre konkurrenter på et globalt marked. Den andre blir å bygge opp og samle kritisk masse hos våre eiere. Tanken er jo at kunnskapen skal vokse innen respektive eierselskap, slik at de får sving på sine additive tilvirkningsstrategier og satsninger. Utfordringen for oss blir å finne en fungerende rolle og hjelpe selskapene til selv å bygge opp en kritisk masse. Den tredje utfordringen blir å sette Sverige på det internasjonele kartet for additiv tilvirkning. I dag har vi gode industrielle eksempler som Siemens Industrial Turbomachinery, Höganäs Digital Metal og Sandvik. Men det er viktig at det innen komponenteiende industrier også finnes en motor der man benytter fordelene for å hele tiden utvikle enda bedre produkter.
Er det noe du vil tilføye?
– Sverige er et så lite land at selskapene ikke klarer seg uten å samarbeide. Jeg vil derfor gjøre det tydelig at Amexci AB er åpne for samarbeid med både offentlige og private aktører, også utenfor eiersfæren. Ved spørsmål eller interesse for additiv tilvirkning forsøker vi alltid å hjelpe til og informere omkring tilvirkningsteknikkene. Vi vll være ekstroverte, selv om fokus ligger på våre egne selskap.
EOS grunnla konsulentenheten Additive Minds i 2016. Når EOS skulle stille ut på den svenske Elmia 3D messen, inviterte de med seg en konsulent fra Additive Minds for å vise hvordan man kan hjelpe bedrifter med å utnytte det potensialet som ligger i industriell 3D-utskrift.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
På 3DVerkstans stand under den svenske messen Elmia 3D 10. – 13. mai fant vi Spectram Technology, som viser frem sin robotintegrasjon for metallprinting, og Markforged, som tok med seg en “feltutgave” av 3D-printeren X7.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
Massivit 3D satser på det nordiske markedet. Björn Björnström har i snart ett år vært selskapets representant i Norden, og under den svenske messen Elmia 3D 10. – 13. mai var han på plass for å vise mulighetene med den patenterte GDP-teknologien for storskala 3D-printing.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 11. mai, 2022
Fremdrift av romfartøyer er et område hvor EOS og Hyperganic har slått sine pjaller sammen for å revolusjonere tankegang og konstruksjon. Nå presenterer de en rakettmotor som de har designet og produsert.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 11. mai, 2022
Forskere i Sydney, Australia utvikler et 3D-printet armbånd som lar handikappede, f.eks. de med cerebral parese få tilbake kontroll over spillkontroller og datamaskiner. De planlegger at det ferdig utviklede designet skal utgis som åpen kildekode til beste for menneskeheten.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 6. mai, 2022
GE Renewable Energy innviet nylig sitt toppmoderne anlegg for produksjon av vindturbiner. Produksjonen vil foregå med et automatisert 3D-printersystem som lager armerte betongkonstruksjoner, levert av danske Cobod.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Nasa har utviklet en ny legering ved hjelp av 3D-printing som forbedrer holdbarheten og styrken til komponentene betydelig. Den nye GRX-810 skal kunne vare 1000 ganger lenger enn andre eksisterende legeringer, ifølge Nasa.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Siden 2016 har IM-initiativet Humanium Metal forvandlet ulovlige våpen til nyttige gjenstander og kunstgjenstander hvor inntektene har gått til personer som er rammet av vold med våpen. Nå tas neste steg på denne reisen mot en fredeligere verden – med 3D-printede joggesko.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Det tsjekkiske teknologiselskapet ICE annonserte nylig at de vil hjelpe den ukrainske hæren ved å tilby 3D-printere som printer sement. Formålet med disse er å printe betongbarrierer for å beskytte det ukrainske folket mot angrep fra russiske angripere.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. april, 2022
Bærekraftig design og produksjon er et hett tema og noe som påvirker alle bransjer, fra mote og møbler, til pumper og maskindeler. Her får du tre tips å tenke på når du skal analysere livssyklusen til ditt produkt.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. april, 2022
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige