Kartlegger havbunnen i 3D

Det danske selskapet Teledyne RESON konstruerer og produserer avansert sonarutstyr for å undersøke og kartlegge havbunnen med 3d-skanning. Kundekretsen er global og består først og fremst av kunder innen det marine, forskningsinstitutter, myndigheter og militæret.

I 2010 investerte selskapet i en Stratasys uPrint Plus for bruk i produktutvikling og printing av prototyper. Nå, etter 20 000 utskriftstimer erstattes 3d-printeren med en Fortus 380mc.

Foruten produksjonsbesparelser og en minsket lagerbeholdning la overgangen til 3d-printer grunnlag for en økt fleksibilitet i design- og produksjonsfasen. Tidligere kunne prosjekter stanse opp på grunn av dårlig utformede modeller og prototyper.

– I dag har vi mye større frihet i designfasen, ettersom vi kan printe en prototype på stedet og derfra raskt komme videre i utviklingsfasen. Tidligere fikk vi se konstruksjonen i en 2d-tegning. Vi satt da med en håpløs geometri på en modell og ble allerede der bremset i arbeidsprosessen, sier Niels Stissing Jensen, ingeniør hos Teledyne RESON.

Ifølge Teledyne RESON sparte selskapet over 260 000 kroner de tre første årene på å bruke 3d-printeren til egen produksjon.

Med den nye Fortus 380mc kan ingeniørene printe flere og større modeller betydelig raskere og mer eksakt. Det er dessuten et utvalg av sterke materialer å velge mellom, avhengig av hvilke egenskaper det ferdige produktet trenger, mener selskapet.

Ifølge Niels Stissing Jensen finnes det ingen begrensninger innen additiv tilvirkning.

– Jeg tror fremfor alt at en stor del av de høyteknologiske foretakene som i dag produserer mindre serier av nisjeutstyr kan dra nytte av å investere i en 3d-printer. Med 3d-printerens nøyaktighet og funksjonalitet tror jeg at det kommer til å generere mye større fleksibilitet og rom for kreativitet i mange forskjellige bransjer, avslutter Niels Stissing Jensen.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *