Kartlegger havbunnen i 3D

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 11 januar 2018

Det danske selskapet Teledyne RESON konstruerer og produserer avansert sonarutstyr for å undersøke og kartlegge havbunnen med 3d-skanning. Kundekretsen er global og består først og fremst av kunder innen det marine, forskningsinstitutter, myndigheter og militæret.

I 2010 investerte selskapet i en Stratasys uPrint Plus for bruk i produktutvikling og printing av prototyper. Nå, etter 20 000 utskriftstimer erstattes 3d-printeren med en Fortus 380mc.

Foruten produksjonsbesparelser og en minsket lagerbeholdning la overgangen til 3d-printer grunnlag for en økt fleksibilitet i design- og produksjonsfasen. Tidligere kunne prosjekter stanse opp på grunn av dårlig utformede modeller og prototyper.

– I dag har vi mye større frihet i designfasen, ettersom vi kan printe en prototype på stedet og derfra raskt komme videre i utviklingsfasen. Tidligere fikk vi se konstruksjonen i en 2d-tegning. Vi satt da med en håpløs geometri på en modell og ble allerede der bremset i arbeidsprosessen, sier Niels Stissing Jensen, ingeniør hos Teledyne RESON.

Ifølge Teledyne RESON sparte selskapet over 260 000 kroner de tre første årene på å bruke 3d-printeren til egen produksjon.

Med den nye Fortus 380mc kan ingeniørene printe flere og større modeller betydelig raskere og mer eksakt. Det er dessuten et utvalg av sterke materialer å velge mellom, avhengig av hvilke egenskaper det ferdige produktet trenger, mener selskapet.

Ifølge Niels Stissing Jensen finnes det ingen begrensninger innen additiv tilvirkning.

– Jeg tror fremfor alt at en stor del av de høyteknologiske foretakene som i dag produserer mindre serier av nisjeutstyr kan dra nytte av å investere i en 3d-printer. Med 3d-printerens nøyaktighet og funksjonalitet tror jeg at det kommer til å generere mye større fleksibilitet og rom for kreativitet i mange forskjellige bransjer, avslutter Niels Stissing Jensen.

Les mer

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Siste nytt

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Audi Sport sparer flere uker på å 3D-printe verktøy

Da den nye elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseres, trengte Audi-fabrikken i Heilbronn, Tyskland, raskt å skaffe 200 verktøy, jigger og fiksturer. Løsning? 3D-printing og programvare for design-automatisering.
Audi-Trinckle-0H6A1913-1024x683

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt