To eksperter skeptiske til hypen om 3d-printing

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 4 januar 2018
Torbjørn Netland

I et intervju med Futurity.org stiller to eksperter seg litt skeptiske til all hypen om 3d-printing. Den norske forskeren Torbjørn Netland viser til at det eneste han har hjemme av 3d-printede gjenstander er noen skinner til modelljernbanen sin. Og det mener han er symptomatisk på tingenes tilstand i 3d-verden: foreløpig er den mest fremtredende på hobbyplanet.

Den andre eksperten er Mirko Meboldt, og han mener situasjonen er absurd. – Jeg tror ikke vi noen gang har opplevd at en produksjonsteknologi kommer inn på barneværelsene og selskapenes styrerom samtidig. – Aldri tidligere har en teknologi vært såpass over- og undervurdert.

Begge forskerne er i dag tilknyttet ETH Zurich i Sveits. Netland har bakgrunn fra bl.a. NTNU og Sintef. Tyske Meboldt har sin bakgrunn bl.a. fra Universitetet i Karlsruhe.

De to forskerne er likevel enige om at de forskjellige teknologiene som til sammen utgjør additiv tilvirkning har muliggjort produkter som tidligere var utenkelige, og at de har fremtiden for seg. De gir til beste eksempler på dette. Men foreløpig er det fremstilling av prototyper som har vært 3d-printingens forte, mens teknologiene er i oppstartsfasen når det gjelder ren produksjon av sluttprodukter. Netland mener uansett at de tradisjonelle fremstillingsmetodene i et tyveårsperspektiv fortsatt vil være mer kostnadseffektive enn additive teknologier.

Les hele intervjuet hos Futurity.org

Les mer

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Metalldeler som er printet i rommet har landet på jorden

Tidlig i 2024 ble en 3D-printer for metall sendt til romstasjonen ISS. Oppdraget var å prøveprinte i null tyngdekraft. Nå har de første metalldelene kommet til jorden og vil bli nøye analysert.
3D-new-1x

Svensk arkitektfirma tilbyr 3D-printede hus

Gjennom et samarbeid med Concrete Print vil Ross arkitektur & design kunne tilby sine kunder i Sverige 3D-printede hus i betong. Ifølge selskapet er dette en måte å skille seg fra konkurrentene på.
Screenshot

Siste nytt

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683