3d eller fres i munnen?

På modellene ser man hvordan tannlegen har skåret opp bitene slik det er vanlig.

3d-printere koster rundt femti tusen mens en fres koster det firedobbelte. Hvorfor fortsetter da tannlegene å kjøpe freser i større utstrekning enn de kjøper 3d-printere?

Vi spurte Claus Larsen, nordisk salgssjef hos Roland DG, der man selger begge teknikkene.

Nærbilde av fresing. Et implantat tar typisk tre timer å frese.

– 3d er raskt og billig – tror man. En 3d-printer for tenner koster kanskje femti tusen kroner mens en fres koster det fire dobbelte. Med fres kan du ha produksjonen i eget hus og selv kontrollere sluttproduktene. Kostnaden for å frese er lav, og sluttproduktene oppfattes av mange som bedre, sier han og fortsetter:

– Printer du hos Meditech i Dreve i Tyskland – som er det foretaket mange tannleger benytter, så har du 0,3 mm i toleranse, mens en av våre Roland DG-printere gir en toleranse på 0,03 mm i forhold til den skanningen man har på skjermen.

Begge løsningene, baserte på skanning av munnen, er bedre enn voksavstøpninger, der du allerede deformerer en anelse når du løsner voksen. Både voks og fres arbeider med gips, så fresen innebærer at tannlegen arbeider med et materiale som han/hun er vant med. 3d-printeren arbeider med plast, som til gjengjeld er meget stabilt.

Claus tar frem og viser en modell der tannkjøttet er 3d-printet, mens tennene er freste.

 

Claus Larsen viser eksempel der man har blandet frest og 3d-printet materiale i munnen.

– Tannteknikerne er vant til å kunne skjære mellom tennene ved større inngrep. Det er det ikke mulig å gjennomføre i 3d-printerens resin på samme måte. Selv for de mest digitale tannteknikere som vi jobber med er to tredjedeler av produksjonen analog. Bare en tredjedel er et digitalt avtrykk som på en eller annen måte har blitt skannet inn.

– Så valget av 3d eller fres kan diskuteres, men det er helt klart at man skal skanne digitalt for å unnvike feilkildene som følger av å støpe i voks, avslutter Claus

 

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Hvordan innføre 3d-printing på huset

Med en desktop 3d-printer i hus er det enkelt å lage en gjenstand, under produktutviklingen f.eks. Utimaker har lagd et «white paper» som hjelper deg med å få startet opp med 3d-printing på kontoret. Eller verkstedet?

Publisert av: 

3d-printede smykker skal vise vei

Servicebyrået Shapeways har utviklet en løsning for e-handel on-demand. For å demonstrere mulighetene slipper de nå en smykkekolleksjon, «Spring & Wonder», som er 3d-printet.

Publisert av: 

Bryter ny mark med nytt filament

Graphmatech og add:north gjør nybrottsarbeid med et nytt, konduktivt material. – Dette åpner opp for mange nye 3d-applikasjoner så som varmeledende komponenter, skriver selskapene i en felles pressemelding.

Publisert av: 

Canon i nytt samarbeid om 3d-print

I begynnelsen av året valgte Canon Europe å trekke seg fra 3d-markedet. Men Canon har ikke helt mistet tanken. I Japan samarbeider de tett med en rekke partnere om salg av 3D-løsninger til næringslivet.

Publisert av: 

3D-printet pergola med på Venice Architecture Biennale

3D-printing er ikke lenger domenet for nipsgjenstander og prototyper. I dag har prosessen nådd et punkt hvor man kan bygge hus, broer og designstoler med teknologien. Ved Venice Architecture Biennale avslørte kunstneren Bruno Juričić en pergola som er 3D-printet til den kroatiske paviljongen.

Publisert av: 

Skytjeneste skal sette fart i forretningene

PostNord i Sverige lanserer en skybasert 3d-portal hvor kundene kan forvandle sin ide til 3d-prints som deretter distribueres av PostNord. – Det er neste skritt for på en enkel måte gjøre 3d-markedet mer tilgjengelig, sier administrerende direktør Ylva Ekborn i PostNord Strålfors.

Publisert av: 

GE Additive gir bort 600 3d-printere

GE Additive har investert 10 millioner dollar for at de i de kommende fem årene skal forse skoler rundt om i verden med 3d-printere. Etter foretakets beregninger har 3d-teknikken hittil nådd ut til over 400 000 elever. I høst leveres 600 polymerbaserte 3d-printere ut til grunnskoler i hele verden.

Publisert av: 

IKEA med i prosjekt om individualisert gaming-utstyr

UNYQ, som fremstiller proteser og ortopediske løsninger, går sammen med IKEA for å utvikle en enestående prototype, hvis mål er å gjøre gaming-utstyr ergonomisk, individuelt tilpasset og samtidig designmessig i tråd med med hjemmets øvrige interiør.

Publisert av: 

EOS ansetter en Chief Digital Officer

EOS har opprettet en ny stilling, Chief Digital Officer og har ansatt Güngör Kara i stillingen. Han har bygget opp et team eksperter – Additive Minds

Publisert av: 

Snapmaker – 3D-printer, CNC og laser i samme maskin

3DNet har inngått avtale med produsenten Snapmaker om distribusjon av deres produkter i Norden. Deres første produkt, Snapmaker 3-in-1, er en 3D-printer, CNC-fres og lasergraverer i én og samme maskin, til godt under ti tusen kroner. Snapmaker samlet inn totalt over to millioner dollar, fra over 5 000 personer på Kickstarter våren 2017.

Publisert av: 

Hackrod og Siemens i partnerskap for å muliggjøre en helt ny måte å designe og produsere kjøretøy på

Hackrod, Inc. og Siemens PLM Software har inngått et partnerskap for å akselerere arbeidet med å nå deres felles visjon om demokratisering av designprosessen og produksjonen av kjøretøy. Tanken er at forbrukeren blir den som står for de kreative ideene.

Publisert av: