torsdag 30 november – uke 48
3d-printere koster rundt femti tusen mens en fres koster det firedobbelte. Hvorfor fortsetter da tannlegene å kjøpe freser i større utstrekning enn de kjøper 3d-printere?
Vi spurte Claus Larsen, nordisk salgssjef hos Roland DG, der man selger begge teknikkene.
– 3d er raskt og billig – tror man. En 3d-printer for tenner koster kanskje femti tusen kroner mens en fres koster det fire dobbelte. Med fres kan du ha produksjonen i eget hus og selv kontrollere sluttproduktene. Kostnaden for å frese er lav, og sluttproduktene oppfattes av mange som bedre, sier han og fortsetter:
– Printer du hos Meditech i Dreve i Tyskland – som er det foretaket mange tannleger benytter, så har du 0,3 mm i toleranse, mens en av våre Roland DG-printere gir en toleranse på 0,03 mm i forhold til den skanningen man har på skjermen.
Begge løsningene, baserte på skanning av munnen, er bedre enn voksavstøpninger, der du allerede deformerer en anelse når du løsner voksen. Både voks og fres arbeider med gips, så fresen innebærer at tannlegen arbeider med et materiale som han/hun er vant med. 3d-printeren arbeider med plast, som til gjengjeld er meget stabilt.
Claus tar frem og viser en modell der tannkjøttet er 3d-printet, mens tennene er freste.
– Tannteknikerne er vant til å kunne skjære mellom tennene ved større inngrep. Det er det ikke mulig å gjennomføre i 3d-printerens resin på samme måte. Selv for de mest digitale tannteknikere som vi jobber med er to tredjedeler av produksjonen analog. Bare en tredjedel er et digitalt avtrykk som på en eller annen måte har blitt skannet inn.
– Så valget av 3d eller fres kan diskuteres, men det er helt klart at man skal skanne digitalt for å unnvike feilkildene som følger av å støpe i voks, avslutter Claus
I fire dager, den 7-10 november, forvandlet Messe Frankfurt seg til et valfartsmål for alle som på noe vis er interessert i additiv tillverkning. 3dp Norge tok en rundtur med kameraet og her er et utvalg av det som ble vist på messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. november, 2023
Prototal Industries er en kjent aktør i det nordiske AM-markedet, men har også virksomhet i flere europeiske land. For å ytterligere spre sitt navn benyttet selskapet anledningen til å stille ut på Formnext-messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 9. november, 2023
I fjor vår kjøpte britiske Solid Print3D konkursboet til 3DVerkstan Nordic. Administrerende direktør Neil Sewell tok deretter over som leder av det nye 3DVerkstan AB også. Denne uken da han besøkte Stockholm, tok 3dp Norge en prat med ham om fremtiden. Og det ser lyst ut.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 2. november, 2023
Wilhelmsen og Thyssenkrupp har startet et samarbeid innen additiv produksjon i det felles selskapet Pelagus 3D. Det bør føre til en mer effektiv produksjon av reservedeler i maritim og offshore sektor.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 26. oktober, 2023
Svenske Ekbacken Studios ønsker å lage “mesterverk fra avfall”. På kort tid har de etablert seg i designverdenen med møbler som er 3D-printet fra gamle fiskegarn og med sikte på et globalt marked.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. oktober, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige