fredag 22 september – uke 38
Australske forskere har utviklet et klips-filter som kan gjøre kameraet på din smarttelefon til et kraftfullt mikroskop. Det har kapasitet for å studere objekter så små som en tohundredels millimeter, og verktøyet er hendig for å stille helsediagnose, i forskningsøyemed, for fjerndiagnostikk og for forskere i felten.
I stedet for å bruke en ekstern lyskilde, er verktøyet også i stand til å benytte seg av telefonens innebygde blitz for å lyslegge oppdagelser.
– Vårt mobile mikroskop kan benyttes som et rimelig og bærbart verktøy for alle typer felt- eller fjerntliggende betraktning, forklarer sjefsutvikleren på RMIT, Dr. Antony Orth. – Vannkvalitet, blodprøver, miljøobservasjoner, tidlig sykdomsoppdagelse og diagnose – dette er alle områder hvor vår teknologi med letthet kan benyttes med god effekt.
RMIT er en sammenslutning av Australias universiteter og private selskaper, finansiert av staten for å utvikle nye bildeteknologier.
Sammen med Dr. Orth har to andre RMIT forskere E. R. Wilson og B. C. Gibson, plus J. G. Thompson fra universitetet i Adelaide medvirket til utviklingen av dette mikroskopet.
Åpen kilde
Konseptet til prosjektet var å strømlinjeforme det klumpete utstyret som vanligvis forbindes med mikroskoper, og gjøre det tilgjengelig for så mange mennesker som mulig.
Forskerteamet ønsket også å overkomme utfordringen med andre 3d-printede mobile mikroskopverktøy som typisk måtte ha ekstern belysning for å fungere.
Det gruppen har lagd er et enkelt, helstøpt klips med kanaler som er designet for å omdirigere lyset fra telefonens lommelykt. Det kan monteres på baksiden og sidene på en iPhone 6, og er utstyrt med eksempelslide for betraktning.
Ved å gjøre .stl filene til verktøyet tilgjengelig for nedlasting, har teamet gjort det slik at alle (som har tilgang til en FFF 3d-printer) kan lage sitt eget mikroskopklips.
Mikroskopi for alle
I testeksperimenter har teamet benyttet klipsoppsettet til å undersøke levende cellekulturer, plankton og levende sædceller fra kveg, for å demonstrere evnen til både mørkfelts (på et mørkt substrat) og lysfelts-mikroskopi. Dette vil kunne komme til bruk for å hjelpe laboranter i felten til å identifisere og diagnostisere mikrobakterielle tilstander som malaria og parasitter.
Man ser for seg at klipsmikroskopet i fremtiden kan utvikles for å passe til alle kommersielt tilgjengelige smarttelefoner.
Den nederlandske FashionTech-designeren Anouk Wipprecht lanserte tidligere denne måneden en 3D-printet, tankekontrollert kjole! Lanserningen foregikk i Østerrike på Ars Electronica Festival, Europas største festival for kunst, teknologi og samfunn.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 21. september, 2023
Bransjemagasinet 3D Printing Industry kårer årlig de fremste aktørene innen additiv produksjon, og dette er basert på leseravstemming. Vinnerne vil bli presentert på den årlige gallaen i London 30. november 2023.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 21. september, 2023
Hive3D Builders er ett av flere selskaper som utforsker mulighetene for 3D-printing i byggebransjen. Nylig annonserte selskapet et nytt materiale som er nesten karbonnøytralt, noe de betegner som en “game changer”.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 12. september, 2023
Skallfasetter er spesiallagede overflatebelegg til tenner, som skal gi et penere smil men som også kan være med i forbindelse med behandling av tannsykdommen periodontitt. Nå kan disse 3D-printes for individuell tilpasning til pasientens tenner, tre ganger tynnere enn tradisjonell produksjon.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 31. august, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige