3d-printet mikroskop for smarttelefoner

Australske forskere har utviklet et klips-filter som kan gjøre kameraet på din smarttelefon til et kraftfullt mikroskop. Det har kapasitet for å studere objekter så små som en tohundredels millimeter, og verktøyet er hendig for å stille helsediagnose, i forskningsøyemed, for fjerndiagnostikk og for forskere i felten. 

I stedet for å bruke en ekstern lyskilde, er verktøyet også i stand til å benytte seg av telefonens innebygde blitz for å lyslegge oppdagelser.

– Vårt mobile mikroskop kan benyttes som et rimelig og bærbart verktøy for alle typer felt- eller fjerntliggende betraktning, forklarer sjefsutvikleren på RMIT, Dr. Antony Orth. – Vannkvalitet, blodprøver, miljøobservasjoner, tidlig sykdomsoppdagelse og diagnose – dette er alle områder hvor vår teknologi med letthet kan benyttes med god effekt.

RMIT er en sammenslutning av Australias universiteter og private selskaper, finansiert av staten for å utvikle nye bildeteknologier.

Sammen med Dr. Orth har to andre RMIT forskere E. R. Wilson og B. C. Gibson, plus J. G. Thompson fra universitetet i Adelaide medvirket til utviklingen av dette mikroskopet.

Åpen kilde

Konseptet til prosjektet var å strømlinjeforme det klumpete utstyret som vanligvis forbindes med mikroskoper, og gjøre det tilgjengelig for så mange mennesker som mulig.

Forskerteamet ønsket også å overkomme utfordringen med andre 3d-printede mobile mikroskopverktøy som typisk måtte ha ekstern belysning for å fungere.

Det gruppen har lagd er et enkelt, helstøpt klips med kanaler som er designet for å omdirigere lyset fra telefonens lommelykt. Det kan monteres på baksiden og sidene på en iPhone 6, og er utstyrt med eksempelslide for betraktning.

Ved å gjøre .stl filene til verktøyet tilgjengelig for nedlasting, har teamet gjort det slik at alle (som har tilgang til en FFF 3d-printer) kan lage sitt eget mikroskopklips.

Det 3d-printede mikroskopklipset med slide. Foto: RMIT/CNBP

Mikroskopi for alle

I testeksperimenter har teamet benyttet klipsoppsettet til å undersøke levende cellekulturer, plankton og levende sædceller fra kveg, for å demonstrere evnen til både mørkfelts (på et mørkt substrat) og lysfelts-mikroskopi. Dette vil kunne komme til bruk for å hjelpe laboranter i felten til å identifisere og diagnostisere mikrobakterielle tilstander som malaria og parasitter.

Man ser for seg at klipsmikroskopet i fremtiden kan utvikles for å passe til alle kommersielt tilgjengelige smarttelefoner.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


CELLINK utfordrer kreftceller

– Vi er utrolig takknemlige for finansieringen fra EU som bidrar til fortsatt utvikling av nye teknologier i Europa og ser frem til å skape verdier for våre nåværende og fremtidige kunder i legemiddelindustrien, men viktigst, å skape nyttige ting for pasienter verden over, sier Erik Gatenholm, adm dir for CELLINK.

Publisert av: 

Xaar og Stratasys danner felles selskap

Først og fremst er Stratasys’ investering en anerkjennelse av de fremskrittene som det danske utviklingsteamet har gjort innenfor High Speed Sintering-systemer.

Publisert av: 

3Shape: Digitaliseringen av tannleger er et kappløp som skal vinnes

Ønsket om å ta seg godt ut, og også gjerne se litt yngre ut enn man kanskje er, har ikke minsket de siste årene. Da tennene er en ganske sentral del av vårt utseende, ofrer vi også gjerne penger på dem. I takt med at velstanden er stigende blant middelklassene globalt sett, så stiger ønsket om også å bruke penger på flotte tenner.

Publisert av: 

Skytjeneste skal levere organer

3D Systems lanserer en ny on-demand-tjeneste for helsepersonell. Ifølge firmaet skal man enkelt kunne bestille 3d-printede anatomiske modeller, bare ved å følge noen enkle steg.

Publisert av: 

Hvordan innføre 3d-printing på huset

Med en desktop 3d-printer i hus er det enkelt å lage en gjenstand, under produktutviklingen f.eks. Utimaker har lagd et «white paper» som hjelper deg med å få startet opp med 3d-printing på kontoret. Eller verkstedet?

Publisert av: 

3d-printede smykker skal vise vei

Servicebyrået Shapeways har utviklet en løsning for e-handel on-demand. For å demonstrere mulighetene slipper de nå en smykkekolleksjon, «Spring & Wonder», som er 3d-printet.

Publisert av: 

Bryter ny mark med nytt filament

Graphmatech og add:north gjør nybrottsarbeid med et nytt, konduktivt material. – Dette åpner opp for mange nye 3d-applikasjoner så som varmeledende komponenter, skriver selskapene i en felles pressemelding.

Publisert av: 

Canon i nytt samarbeid om 3d-print

I begynnelsen av året valgte Canon Europe å trekke seg fra 3d-markedet. Men Canon har ikke helt mistet tanken. I Japan samarbeider de tett med en rekke partnere om salg av 3D-løsninger til næringslivet.

Publisert av: