3d-printet mikroskop for smarttelefoner

Australske forskere har utviklet et klips-filter som kan gjøre kameraet på din smarttelefon til et kraftfullt mikroskop. Det har kapasitet for å studere objekter så små som en tohundredels millimeter, og verktøyet er hendig for å stille helsediagnose, i forskningsøyemed, for fjerndiagnostikk og for forskere i felten. 

I stedet for å bruke en ekstern lyskilde, er verktøyet også i stand til å benytte seg av telefonens innebygde blitz for å lyslegge oppdagelser.

– Vårt mobile mikroskop kan benyttes som et rimelig og bærbart verktøy for alle typer felt- eller fjerntliggende betraktning, forklarer sjefsutvikleren på RMIT, Dr. Antony Orth. – Vannkvalitet, blodprøver, miljøobservasjoner, tidlig sykdomsoppdagelse og diagnose – dette er alle områder hvor vår teknologi med letthet kan benyttes med god effekt.

RMIT er en sammenslutning av Australias universiteter og private selskaper, finansiert av staten for å utvikle nye bildeteknologier.

Sammen med Dr. Orth har to andre RMIT forskere E. R. Wilson og B. C. Gibson, plus J. G. Thompson fra universitetet i Adelaide medvirket til utviklingen av dette mikroskopet.

Åpen kilde

Konseptet til prosjektet var å strømlinjeforme det klumpete utstyret som vanligvis forbindes med mikroskoper, og gjøre det tilgjengelig for så mange mennesker som mulig.

Forskerteamet ønsket også å overkomme utfordringen med andre 3d-printede mobile mikroskopverktøy som typisk måtte ha ekstern belysning for å fungere.

Det gruppen har lagd er et enkelt, helstøpt klips med kanaler som er designet for å omdirigere lyset fra telefonens lommelykt. Det kan monteres på baksiden og sidene på en iPhone 6, og er utstyrt med eksempelslide for betraktning.

Ved å gjøre .stl filene til verktøyet tilgjengelig for nedlasting, har teamet gjort det slik at alle (som har tilgang til en FFF 3d-printer) kan lage sitt eget mikroskopklips.

Det 3d-printede mikroskopklipset med slide. Foto: RMIT/CNBP

Mikroskopi for alle

I testeksperimenter har teamet benyttet klipsoppsettet til å undersøke levende cellekulturer, plankton og levende sædceller fra kveg, for å demonstrere evnen til både mørkfelts (på et mørkt substrat) og lysfelts-mikroskopi. Dette vil kunne komme til bruk for å hjelpe laboranter i felten til å identifisere og diagnostisere mikrobakterielle tilstander som malaria og parasitter.

Man ser for seg at klipsmikroskopet i fremtiden kan utvikles for å passe til alle kommersielt tilgjengelige smarttelefoner.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3D-printet tankestyrt kjole

Den nederlandske FashionTech-designeren Anouk Wipprecht lanserte tidligere denne måneden en 3D-printet, tankekontrollert kjole! Lanserningen foregikk i Østerrike på Ars Electronica Festival, Europas største festival for kunst, teknologi og samfunn.

Publisert av: