3d-printet mikroskop for smarttelefoner

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 22 februar 2018

Australske forskere har utviklet et klips-filter som kan gjøre kameraet på din smarttelefon til et kraftfullt mikroskop. Det har kapasitet for å studere objekter så små som en tohundredels millimeter, og verktøyet er hendig for å stille helsediagnose, i forskningsøyemed, for fjerndiagnostikk og for forskere i felten. 

I stedet for å bruke en ekstern lyskilde, er verktøyet også i stand til å benytte seg av telefonens innebygde blitz for å lyslegge oppdagelser.

– Vårt mobile mikroskop kan benyttes som et rimelig og bærbart verktøy for alle typer felt- eller fjerntliggende betraktning, forklarer sjefsutvikleren på RMIT, Dr. Antony Orth. – Vannkvalitet, blodprøver, miljøobservasjoner, tidlig sykdomsoppdagelse og diagnose – dette er alle områder hvor vår teknologi med letthet kan benyttes med god effekt.

RMIT er en sammenslutning av Australias universiteter og private selskaper, finansiert av staten for å utvikle nye bildeteknologier.

Sammen med Dr. Orth har to andre RMIT forskere E. R. Wilson og B. C. Gibson, plus J. G. Thompson fra universitetet i Adelaide medvirket til utviklingen av dette mikroskopet.

Åpen kilde

Konseptet til prosjektet var å strømlinjeforme det klumpete utstyret som vanligvis forbindes med mikroskoper, og gjøre det tilgjengelig for så mange mennesker som mulig.

Forskerteamet ønsket også å overkomme utfordringen med andre 3d-printede mobile mikroskopverktøy som typisk måtte ha ekstern belysning for å fungere.

Det gruppen har lagd er et enkelt, helstøpt klips med kanaler som er designet for å omdirigere lyset fra telefonens lommelykt. Det kan monteres på baksiden og sidene på en iPhone 6, og er utstyrt med eksempelslide for betraktning.

Ved å gjøre .stl filene til verktøyet tilgjengelig for nedlasting, har teamet gjort det slik at alle (som har tilgang til en FFF 3d-printer) kan lage sitt eget mikroskopklips.

Det 3d-printede mikroskopklipset med slide. Foto: RMIT/CNBP

Mikroskopi for alle

I testeksperimenter har teamet benyttet klipsoppsettet til å undersøke levende cellekulturer, plankton og levende sædceller fra kveg, for å demonstrere evnen til både mørkfelts (på et mørkt substrat) og lysfelts-mikroskopi. Dette vil kunne komme til bruk for å hjelpe laboranter i felten til å identifisere og diagnostisere mikrobakterielle tilstander som malaria og parasitter.

Man ser for seg at klipsmikroskopet i fremtiden kan utvikles for å passe til alle kommersielt tilgjengelige smarttelefoner.

Les mer

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

Helsingborg satser på 3D-printede elbiler

Helsingborg og Lunds universitet i Sverige har signert en intensjonsavtale med det spanske selskapet e-Miles for en serie tester med 3D-printede kjøretøy. Disse skal brukes i et transportsystem for både personer og gods.
Test_drive

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Stratasys tester 3D-printet utstyr på månen

Stratasys har annonsert at de vil levere 3D-printede materialer til et kommende måneoppdrag for å teste ytelsen deres på månens overflate.
moon

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden