onsdag 6 desember – uke 49
Det svenske statseide selskapet Swerea IVF starter opp en ny produksjonslinje for additiv tilvirkning av metalliske materialer med fokus på selektiv lasersmelting.
Samarbeidet er unikt i sitt slag ved at parter føres sammen langs hele verdikjeden og det håndterer også arbeidsmiljø og helse, oppgir Swerea IVF.
Tilvirkningskapasiteten på Swerea IVF kommer til å utvides gjennom ytterligere investeringer, blant annet i en ny pulverbedbasert 3d-printer for metalliske materialer fra SLM Solutions Group AG, utstyrt med blant annet multilasersystem.
Samtidig meddeler Swerea IVF at de bygger et helt nytt forskningslaboratorium for additiv tilvirkning, med formål å skape et bedre helhetssyn og et miljø man håper kan lede til helt nye og innovative løsninger for ytterligere effektiviseringar av verdikjeden.
– Additiv tilvirkning er et rasktvoksende område og vi er glade for at vi sammen med en stor industriell grupp har kunnet sette opp denne produksjonslinjen og med dette bidra til industrialiseringen av additiv tilvirkning i Sverige. Her kommer våre partnere til å kunne teste og virkeliggjøre sine idéer og tanker i samarbeid med våre eksperter på området, sier Mats Lundin, administrerende direktør for Swerea IVF.
Swerea består av fem svenske forskningsinstitutter med oppdrag å gjennom forskning og utvikling styrke konkurransekraften i svensk industri. Den svenske staten eier 43 prosent og de resterende 57 prosent eies av medlemsbedrifter.
Partene representerer materialleverandør, maskinleverandør og sluttbrukere samt andre leverandører av teknologier som benyttes i additiv tilvirkning. Medvirkende er Curtiss Wright Surface Technology, EDR & Medeso, Höganäs, Högskolan Väst, Nederman, Quintus Technologies, Ringhals, SLM Solutions Group, Swerea IVF og Volvo Lastvagnar.
– Det er helt unikt å kunne samle en slik stor industriell gruppe for å danne en sterk plattform for å utvikle nye produkter, prosesser og materialløsninger. At vi har med Högskolan Väst som idag har et sterkt forskermiljø innen metallbasert additiv tilvirkning, skaper også gode forutsetninger for et sømløst samarbeid mellom grunn- og tilpasset forskning, sier Seyed Hosseini, sjef for Additiv tilvirkning ved Swerea IVF.
Renishaw lanserte sin nye tempus-teknologi i forbindelse med Formnext. Ifølge produsenten skal dette bety en reduksjon av byggetiden med 50 prosent, uten at det går ut over utskriftskvaliteten.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. desember, 2023
Shining 3D slipper FreeScan Trio, en videreutvikling av FreeScan Combo som ble lansert tidligere i år. En 3D-skanner som ifølge produsenten kan brukes til både store deler og små, kompliserte komponenter.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
For ett år siden presenterte svenske Freemelt en ny 3D-printer for serieproduksjon med elektronstråleteknologi kalt eMELT-iM. På årets Formnext ble det lansert en ny modell, eMELT-iD, som er utviklet for produkt- og applikasjonsutvikling.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
Svensk-franske Adaxis kom tilbake til Formnext med en betydelig større stand enn i fjor. Med økende interesse for robottilsetningsproduksjon, håper selskapet å vokse globalt med sin programvare for nettopp det.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
I fire dager, den 7-10 november, forvandlet Messe Frankfurt seg til et valfartsmål for alle som på noe vis er interessert i additiv tillverkning. 3dp Norge tok en rundtur med kameraet og her er et utvalg av det som ble vist på messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. november, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige