Swerea IVF utvider samarbeid rundt additiv tilvirkning

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 15 februar 2018

Det svenske statseide selskapet Swerea IVF starter opp en ny produksjonslinje for additiv tilvirkning av metalliske materialer med fokus på selektiv lasersmelting.

Samarbeidet er unikt i sitt slag ved at parter føres sammen langs hele verdikjeden og det håndterer også arbeidsmiljø og helse, oppgir Swerea IVF.

Tilvirkningskapasiteten på Swerea IVF kommer til å utvides gjennom ytterligere investeringer, blant annet i en ny pulverbedbasert 3d-printer for metalliske materialer fra SLM Solutions Group AG, utstyrt med blant annet multilasersystem.

Samtidig meddeler Swerea IVF at de bygger et helt nytt forskningslaboratorium for additiv tilvirkning, med formål å skape et bedre helhetssyn og et miljø man håper kan lede til helt nye og innovative løsninger for ytterligere effektiviseringar av verdikjeden.

– Additiv tilvirkning er et rasktvoksende område og vi er glade for at vi sammen med en stor industriell grupp har kunnet sette opp denne produksjonslinjen og med dette bidra til industrialiseringen av additiv tilvirkning i Sverige. Her kommer våre partnere til å kunne teste og virkeliggjøre sine idéer og tanker i samarbeid med våre eksperter på området, sier Mats Lundin, administrerende direktør for Swerea IVF.

Swerea består av fem svenske forskningsinstitutter med oppdrag å gjennom forskning og utvikling styrke konkurransekraften i svensk industri. Den svenske staten eier 43 prosent og de resterende 57 prosent eies av medlemsbedrifter.

Partene representerer materialleverandør, maskinleverandør og sluttbrukere samt andre leverandører av teknologier som benyttes i additiv tilvirkning. Medvirkende er Curtiss Wright Surface Technology, EDR & Medeso, Höganäs, Högskolan Väst, Nederman, Quintus Technologies, Ringhals, SLM Solutions Group, Swerea IVF og Volvo Lastvagnar.

– Det er helt unikt å kunne samle en slik stor industriell gruppe for å danne en sterk plattform for å utvikle nye produkter, prosesser og materialløsninger. At vi har med Högskolan Väst som idag har et sterkt forskermiljø innen metallbasert additiv tilvirkning, skaper også gode forutsetninger for et sømløst samarbeid mellom grunn- og tilpasset forskning, sier Seyed Hosseini, sjef for Additiv tilvirkning ved Swerea IVF.

Les mer

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

3D print vokser kraftig viser rapport fra Protolabs

Den nye utgaven av Protolabs årlige internasjonale 3DP-trendrapport viser at 3D-printmarkedet vokser raskere enn forventet. Rapporten baserer seg på markedsinformasjon samt uttalelser fra 700 ingerniørekspertenr verden over.
sementprint

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682

Jernbaneselskap satser på AM for reparasjoner

Det franske transportselskapet Alstom har vært tidlig ute med additiv produksjon. Nå skal teknologien også tas i bruk i Sverige gjennom en ny samarbeidsavtale.
Alstom-bergslagen

Siste nytt

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683