Wikipedia går i 3d

Pietà av Michelangelo kan nå betraktes som 3d-modell på Wikimedia. Skannet og digitalt gjenskapt av Scan the World.

Wikimedia Commons, det frie mediebiblioteket til Wikipedia, har lansert et nytt verktøy for å la bidragsytere laste opp 3d-modeller til nettstedet.

3d-modellene, i likhet med annet medieinnhold i Wikipedia som fotografier, lyd-, vektor- og videofiler, vil bli inkludert i nettstedets eksisterende artikler, og vil gi en ny dimensjon til arbeidet til de millioner lesere som bruker nettstedet daglig.

Dette er et stort steg for 3d-bransjen, menge av modellene er designet for 3d-printing og som akademiske referanser.

Den første 3d-modellen som ble lastet opp til Wikimedia Commons er Asad Al-Lat statuen, en skulptur hentet ut fra ruinene av Palmyra, som ble ødelagt av ISIL i 2015.

Asad Al-Lat løvestatue ble først ut av 3d-modellene på Wikimedia Commons til minne om Bassel Khartabil. 3d-modellen er av Georges Dahdouh/New Palmyra.

Asad Al-Lat ble valgt som den første 3d-modellen av Wikimedia Commons til minne om Bassel Khartabil, den Palestinsk-Syriske åpen-kilde programvareutvikleren, som ble henrettet for sin aktivisme av Syrias regjering i 2015.

Arven etter Bassel Khartabil lever videre i det nye #NEWPALMYRA prosjektet, som han startet for digitalt å rekonstruere byen ved hjelp av innsamlede digitale fotografier.

Den foreløpig beskjedne samlingen av Wikimedias 3d-modeller inkluderer historiske skulpturer og viktige bygninger, deriblant Venus fra Milo, Tenkeren av Auguste Rodin og Atens Parthenon.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *