Wikipedia går i 3d

Pietà av Michelangelo kan nå betraktes som 3d-modell på Wikimedia. Skannet og digitalt gjenskapt av Scan the World.

Wikimedia Commons, det frie mediebiblioteket til Wikipedia, har lansert et nytt verktøy for å la bidragsytere laste opp 3d-modeller til nettstedet.

3d-modellene, i likhet med annet medieinnhold i Wikipedia som fotografier, lyd-, vektor- og videofiler, vil bli inkludert i nettstedets eksisterende artikler, og vil gi en ny dimensjon til arbeidet til de millioner lesere som bruker nettstedet daglig.

Dette er et stort steg for 3d-bransjen, menge av modellene er designet for 3d-printing og som akademiske referanser.

Den første 3d-modellen som ble lastet opp til Wikimedia Commons er Asad Al-Lat statuen, en skulptur hentet ut fra ruinene av Palmyra, som ble ødelagt av ISIL i 2015.

Asad Al-Lat løvestatue ble først ut av 3d-modellene på Wikimedia Commons til minne om Bassel Khartabil. 3d-modellen er av Georges Dahdouh/New Palmyra.

Asad Al-Lat ble valgt som den første 3d-modellen av Wikimedia Commons til minne om Bassel Khartabil, den Palestinsk-Syriske åpen-kilde programvareutvikleren, som ble henrettet for sin aktivisme av Syrias regjering i 2015.

Arven etter Bassel Khartabil lever videre i det nye #NEWPALMYRA prosjektet, som han startet for digitalt å rekonstruere byen ved hjelp av innsamlede digitale fotografier.

Den foreløpig beskjedne samlingen av Wikimedias 3d-modeller inkluderer historiske skulpturer og viktige bygninger, deriblant Venus fra Milo, Tenkeren av Auguste Rodin og Atens Parthenon.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Markedet peker oppover igjen

Additiv produksjon med polymerer og metaller går mot historiske høyder. Det viser en ny rapport fra det amerikanske markedsanalyseselskapet SmarTech Analysis. Tall fra andre kvartal 2021 viser nivåer som er høyere enn før pandemien.

Publisert av: