Wikipedia går i 3d

Pietà av Michelangelo kan nå betraktes som 3d-modell på Wikimedia. Skannet og digitalt gjenskapt av Scan the World.

Wikimedia Commons, det frie mediebiblioteket til Wikipedia, har lansert et nytt verktøy for å la bidragsytere laste opp 3d-modeller til nettstedet.

3d-modellene, i likhet med annet medieinnhold i Wikipedia som fotografier, lyd-, vektor- og videofiler, vil bli inkludert i nettstedets eksisterende artikler, og vil gi en ny dimensjon til arbeidet til de millioner lesere som bruker nettstedet daglig.

Dette er et stort steg for 3d-bransjen, menge av modellene er designet for 3d-printing og som akademiske referanser.

Den første 3d-modellen som ble lastet opp til Wikimedia Commons er Asad Al-Lat statuen, en skulptur hentet ut fra ruinene av Palmyra, som ble ødelagt av ISIL i 2015.

Asad Al-Lat løvestatue ble først ut av 3d-modellene på Wikimedia Commons til minne om Bassel Khartabil. 3d-modellen er av Georges Dahdouh/New Palmyra.

Asad Al-Lat ble valgt som den første 3d-modellen av Wikimedia Commons til minne om Bassel Khartabil, den Palestinsk-Syriske åpen-kilde programvareutvikleren, som ble henrettet for sin aktivisme av Syrias regjering i 2015.

Arven etter Bassel Khartabil lever videre i det nye #NEWPALMYRA prosjektet, som han startet for digitalt å rekonstruere byen ved hjelp av innsamlede digitale fotografier.

Den foreløpig beskjedne samlingen av Wikimedias 3d-modeller inkluderer historiske skulpturer og viktige bygninger, deriblant Venus fra Milo, Tenkeren av Auguste Rodin og Atens Parthenon.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


CELLINK utfordrer kreftceller

– Vi er utrolig takknemlige for finansieringen fra EU som bidrar til fortsatt utvikling av nye teknologier i Europa og ser frem til å skape verdier for våre nåværende og fremtidige kunder i legemiddelindustrien, men viktigst, å skape nyttige ting for pasienter verden over, sier Erik Gatenholm, adm dir for CELLINK.

Publisert av: 

Xaar og Stratasys danner felles selskap

Først og fremst er Stratasys’ investering en anerkjennelse av de fremskrittene som det danske utviklingsteamet har gjort innenfor High Speed Sintering-systemer.

Publisert av: 

3Shape: Digitaliseringen av tannleger er et kappløp som skal vinnes

Ønsket om å ta seg godt ut, og også gjerne se litt yngre ut enn man kanskje er, har ikke minsket de siste årene. Da tennene er en ganske sentral del av vårt utseende, ofrer vi også gjerne penger på dem. I takt med at velstanden er stigende blant middelklassene globalt sett, så stiger ønsket om også å bruke penger på flotte tenner.

Publisert av: 

Skytjeneste skal levere organer

3D Systems lanserer en ny on-demand-tjeneste for helsepersonell. Ifølge firmaet skal man enkelt kunne bestille 3d-printede anatomiske modeller, bare ved å følge noen enkle steg.

Publisert av: 

Hvordan innføre 3d-printing på huset

Med en desktop 3d-printer i hus er det enkelt å lage en gjenstand, under produktutviklingen f.eks. Utimaker har lagd et «white paper» som hjelper deg med å få startet opp med 3d-printing på kontoret. Eller verkstedet?

Publisert av: 

3d-printede smykker skal vise vei

Servicebyrået Shapeways har utviklet en løsning for e-handel on-demand. For å demonstrere mulighetene slipper de nå en smykkekolleksjon, «Spring & Wonder», som er 3d-printet.

Publisert av: 

Bryter ny mark med nytt filament

Graphmatech og add:north gjør nybrottsarbeid med et nytt, konduktivt material. – Dette åpner opp for mange nye 3d-applikasjoner så som varmeledende komponenter, skriver selskapene i en felles pressemelding.

Publisert av: 

Canon i nytt samarbeid om 3d-print

I begynnelsen av året valgte Canon Europe å trekke seg fra 3d-markedet. Men Canon har ikke helt mistet tanken. I Japan samarbeider de tett med en rekke partnere om salg av 3D-løsninger til næringslivet.

Publisert av: