Xaar bygger printere med åpen plattform

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 15 februar 2018
Xaars testmaskin “Little Blue”.

Som tidligere fortalt har Xaar, en av de store aktørene i den grafiske bransjen, tatt steget inn i 3d-verden. Satsingen ble innledet for to år siden da Xaar ansatte professor Neil Hopkinson, opphavsmannen bak teknikken HSS, High Speed Sintering. Til sin hjelp har Xaar også hatt et team med ingeniører i København.

HHS er en tilvirkningsmetode der pulvermateriale sprayes med en herdende væske som så varmes opp med infravarme, lag for lag. Disse lagene danner en tredimensjonal komponent i plastmateriale. I HSS-prosessen benyttes Xaars printhoder.

I 2016 startet Xaar en 3d-divjson som en måte å omfavne det raskt voksende 3d-markedet på, der inkjet-teknikkens logikk viste seg å være en fungerende løsning. Ifølge en undersøkelse av Yale Development ble det solgt mer enn 37 000 3d-printere basert på blekkstråleteknikk, og prognosen forutså en tidobling av tallet frem til 2021.

Da Xaars hadde kapasiteten å printe materialer i mange ulike viskositeter og temperaturer, i høy oppløsning og med stor presisjon, streber de nå etter å utvide sin portefølje av OEM-produkter med teknikk også for 3d-utskrift.

Nå har de fordypet samarbeidet med danskene, idet kunnskap og personale har vært innhentet fra det Københavnbaserte Blueprint. Selskapet hadde tilbragt flere år med å utvikle og bygge et firma rundt en pulverprinter – en teknikk som hadde visse likheter med HSS, men som strandet på veien dit.

Neil Hopkinson, direktør for Xaars 3D Print Difference og oppfinner av HSS-teknikken.

– Det var selvsagt synd for dem at de ikke lyktes med det prosjektet, men det ble vår lykke. De ligger til grunn for vår danske utviklingsavdeling, som ligger i København. De er fantastisk dyktige og bidrar blant annet til å holde en konstant temperatur over byggeflaten, noe som ellers er en av utfordringene med HSS-teknikken. De har også bidratt til en effektiv og flittig startkultur, som alltid er en fornøyelse å være en del av. De har vært sensasjonelle, forteller Neil Hopkinson, direktør for Xaars 3D Print Difference.

Selv om Xaar ennå ikke er klare for å avsløre alle detaljer om sitt kommende produkt, tilstår Neil Hopkinson at målet er industriell masseproduksjon. Som et konkret eksempel nevner han at Xaar i dag produserer titusentalls formstøpte blekkstrålehoder i året. Ifølge deres egne beregninger kommer kostnaden til dette å synke betydelig ved å printe disse ut på selskapets egne 3d-printere. Selv om antallet enheter skulle overstige 100 000 per år.

Ifølge Xaar er det den først og fremst den åpne plattformen som kommer til å gjøre en forskjell. Takket være HSS-maskinens robuste printerhoder og den åpne tilgangen til industrimarkedene kommer Xaars til å kunne printe ut i de materialer som kundene etterspør.

Neil Hopkinson meddeler at de første testmaskinene kommer til å leveres til utvalgte partnere i løpet av andre halvdel av 2018. Målet er å få ut printere til foretak med ulike behov, og derigjennom innhente mest mulig kunnskap under innledningsfasen.

Torben Lange, tidligere CTO hos Blueprinter, leder utviklingen av HSS-printeren selv i København.

Les mer

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Wohlers Report: Sterk økning for AM i metall

Den store årlige trendrapporten for additiv produksjon og 3D-printing, Wohlers Report, har landet. Årets rapport viser blant annet at AM i metall økte med 24,4 prosent i løpet av fjoråret.
Wohlers-Report-Graph-2024-V1-1536x1536-1-1024x1024-1

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden