Xaar bygger printere med åpen plattform

Xaars testmaskin “Little Blue”.

Som tidligere fortalt har Xaar, en av de store aktørene i den grafiske bransjen, tatt steget inn i 3d-verden. Satsingen ble innledet for to år siden da Xaar ansatte professor Neil Hopkinson, opphavsmannen bak teknikken HSS, High Speed Sintering. Til sin hjelp har Xaar også hatt et team med ingeniører i København.

HHS er en tilvirkningsmetode der pulvermateriale sprayes med en herdende væske som så varmes opp med infravarme, lag for lag. Disse lagene danner en tredimensjonal komponent i plastmateriale. I HSS-prosessen benyttes Xaars printhoder.

I 2016 startet Xaar en 3d-divjson som en måte å omfavne det raskt voksende 3d-markedet på, der inkjet-teknikkens logikk viste seg å være en fungerende løsning. Ifølge en undersøkelse av Yale Development ble det solgt mer enn 37 000 3d-printere basert på blekkstråleteknikk, og prognosen forutså en tidobling av tallet frem til 2021.

Da Xaars hadde kapasiteten å printe materialer i mange ulike viskositeter og temperaturer, i høy oppløsning og med stor presisjon, streber de nå etter å utvide sin portefølje av OEM-produkter med teknikk også for 3d-utskrift.

Nå har de fordypet samarbeidet med danskene, idet kunnskap og personale har vært innhentet fra det Københavnbaserte Blueprint. Selskapet hadde tilbragt flere år med å utvikle og bygge et firma rundt en pulverprinter – en teknikk som hadde visse likheter med HSS, men som strandet på veien dit.

Neil Hopkinson, direktør for Xaars 3D Print Difference og oppfinner av HSS-teknikken.

– Det var selvsagt synd for dem at de ikke lyktes med det prosjektet, men det ble vår lykke. De ligger til grunn for vår danske utviklingsavdeling, som ligger i København. De er fantastisk dyktige og bidrar blant annet til å holde en konstant temperatur over byggeflaten, noe som ellers er en av utfordringene med HSS-teknikken. De har også bidratt til en effektiv og flittig startkultur, som alltid er en fornøyelse å være en del av. De har vært sensasjonelle, forteller Neil Hopkinson, direktør for Xaars 3D Print Difference.

Selv om Xaar ennå ikke er klare for å avsløre alle detaljer om sitt kommende produkt, tilstår Neil Hopkinson at målet er industriell masseproduksjon. Som et konkret eksempel nevner han at Xaar i dag produserer titusentalls formstøpte blekkstrålehoder i året. Ifølge deres egne beregninger kommer kostnaden til dette å synke betydelig ved å printe disse ut på selskapets egne 3d-printere. Selv om antallet enheter skulle overstige 100 000 per år.

Ifølge Xaar er det den først og fremst den åpne plattformen som kommer til å gjøre en forskjell. Takket være HSS-maskinens robuste printerhoder og den åpne tilgangen til industrimarkedene kommer Xaars til å kunne printe ut i de materialer som kundene etterspør.

Neil Hopkinson meddeler at de første testmaskinene kommer til å leveres til utvalgte partnere i løpet av andre halvdel av 2018. Målet er å få ut printere til foretak med ulike behov, og derigjennom innhente mest mulig kunnskap under innledningsfasen.

Torben Lange, tidligere CTO hos Blueprinter, leder utviklingen av HSS-printeren selv i København.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


CELLINK utfordrer kreftceller

– Vi er utrolig takknemlige for finansieringen fra EU som bidrar til fortsatt utvikling av nye teknologier i Europa og ser frem til å skape verdier for våre nåværende og fremtidige kunder i legemiddelindustrien, men viktigst, å skape nyttige ting for pasienter verden over, sier Erik Gatenholm, adm dir for CELLINK.

Publisert av: 

Xaar og Stratasys danner felles selskap

Først og fremst er Stratasys’ investering en anerkjennelse av de fremskrittene som det danske utviklingsteamet har gjort innenfor High Speed Sintering-systemer.

Publisert av: 

3Shape: Digitaliseringen av tannleger er et kappløp som skal vinnes

Ønsket om å ta seg godt ut, og også gjerne se litt yngre ut enn man kanskje er, har ikke minsket de siste årene. Da tennene er en ganske sentral del av vårt utseende, ofrer vi også gjerne penger på dem. I takt med at velstanden er stigende blant middelklassene globalt sett, så stiger ønsket om også å bruke penger på flotte tenner.

Publisert av: 

Skytjeneste skal levere organer

3D Systems lanserer en ny on-demand-tjeneste for helsepersonell. Ifølge firmaet skal man enkelt kunne bestille 3d-printede anatomiske modeller, bare ved å følge noen enkle steg.

Publisert av: 

Hvordan innføre 3d-printing på huset

Med en desktop 3d-printer i hus er det enkelt å lage en gjenstand, under produktutviklingen f.eks. Utimaker har lagd et «white paper» som hjelper deg med å få startet opp med 3d-printing på kontoret. Eller verkstedet?

Publisert av: 

3d-printede smykker skal vise vei

Servicebyrået Shapeways har utviklet en løsning for e-handel on-demand. For å demonstrere mulighetene slipper de nå en smykkekolleksjon, «Spring & Wonder», som er 3d-printet.

Publisert av: 

Bryter ny mark med nytt filament

Graphmatech og add:north gjør nybrottsarbeid med et nytt, konduktivt material. – Dette åpner opp for mange nye 3d-applikasjoner så som varmeledende komponenter, skriver selskapene i en felles pressemelding.

Publisert av: 

Canon i nytt samarbeid om 3d-print

I begynnelsen av året valgte Canon Europe å trekke seg fra 3d-markedet. Men Canon har ikke helt mistet tanken. I Japan samarbeider de tett med en rekke partnere om salg av 3D-løsninger til næringslivet.

Publisert av: