Xaar bygger printere med åpen plattform

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 15 februar 2018
Xaars testmaskin “Little Blue”.

Som tidligere fortalt har Xaar, en av de store aktørene i den grafiske bransjen, tatt steget inn i 3d-verden. Satsingen ble innledet for to år siden da Xaar ansatte professor Neil Hopkinson, opphavsmannen bak teknikken HSS, High Speed Sintering. Til sin hjelp har Xaar også hatt et team med ingeniører i København.

HHS er en tilvirkningsmetode der pulvermateriale sprayes med en herdende væske som så varmes opp med infravarme, lag for lag. Disse lagene danner en tredimensjonal komponent i plastmateriale. I HSS-prosessen benyttes Xaars printhoder.

I 2016 startet Xaar en 3d-divjson som en måte å omfavne det raskt voksende 3d-markedet på, der inkjet-teknikkens logikk viste seg å være en fungerende løsning. Ifølge en undersøkelse av Yale Development ble det solgt mer enn 37 000 3d-printere basert på blekkstråleteknikk, og prognosen forutså en tidobling av tallet frem til 2021.

Da Xaars hadde kapasiteten å printe materialer i mange ulike viskositeter og temperaturer, i høy oppløsning og med stor presisjon, streber de nå etter å utvide sin portefølje av OEM-produkter med teknikk også for 3d-utskrift.

Nå har de fordypet samarbeidet med danskene, idet kunnskap og personale har vært innhentet fra det Københavnbaserte Blueprint. Selskapet hadde tilbragt flere år med å utvikle og bygge et firma rundt en pulverprinter – en teknikk som hadde visse likheter med HSS, men som strandet på veien dit.

Neil Hopkinson, direktør for Xaars 3D Print Difference og oppfinner av HSS-teknikken.

– Det var selvsagt synd for dem at de ikke lyktes med det prosjektet, men det ble vår lykke. De ligger til grunn for vår danske utviklingsavdeling, som ligger i København. De er fantastisk dyktige og bidrar blant annet til å holde en konstant temperatur over byggeflaten, noe som ellers er en av utfordringene med HSS-teknikken. De har også bidratt til en effektiv og flittig startkultur, som alltid er en fornøyelse å være en del av. De har vært sensasjonelle, forteller Neil Hopkinson, direktør for Xaars 3D Print Difference.

Selv om Xaar ennå ikke er klare for å avsløre alle detaljer om sitt kommende produkt, tilstår Neil Hopkinson at målet er industriell masseproduksjon. Som et konkret eksempel nevner han at Xaar i dag produserer titusentalls formstøpte blekkstrålehoder i året. Ifølge deres egne beregninger kommer kostnaden til dette å synke betydelig ved å printe disse ut på selskapets egne 3d-printere. Selv om antallet enheter skulle overstige 100 000 per år.

Ifølge Xaar er det den først og fremst den åpne plattformen som kommer til å gjøre en forskjell. Takket være HSS-maskinens robuste printerhoder og den åpne tilgangen til industrimarkedene kommer Xaars til å kunne printe ut i de materialer som kundene etterspør.

Neil Hopkinson meddeler at de første testmaskinene kommer til å leveres til utvalgte partnere i løpet av andre halvdel av 2018. Målet er å få ut printere til foretak med ulike behov, og derigjennom innhente mest mulig kunnskap under innledningsfasen.

Torben Lange, tidligere CTO hos Blueprinter, leder utviklingen av HSS-printeren selv i København.

Les mer

Freemelt får ny ordre fra Saab

Europas opprustning har fått forsvarsgruppen Saabs aksjer til å skyte i været i verdi. AM-selskapet Freemelt har samtidig fått nok en ordre fra Saab, som også har fått aksjen deres til å stige betydelig.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Ultimaker S8 printer fire ganger raskere

I januar 2023 slapp Ultimaker den nye flaggskipmodellen i S-serien, S7. Drøye to år senere kommer oppfølgeren, Ultimaker S8, med både økt hastighet og forbedret utskriftskvalitet.
S8-1

3D-printet katamaran

Denne båten viser ikke bare gjennomførbarheten av robotisk 3D-utskrift i storformat, men etablerer også grunnlaget for en ny æra innen produksjon av båter og nautiske komponenter, hevder de to selskapene som har samarbeidet om prosjektet.
IMG_4656

ICC standard for betongprinting underveis

International Code Council (ICC) har annonsert at de holder på med utvikling av ICC 1150, som vil bli tidenes første standard for 3D Automated Construction Technology (3DACT), altså 3D-printede betongvegger.
peri-3d-construction-printing2-e1606475885925

Siste nytt

Freemelt får ny ordre fra Saab

Europas opprustning har fått forsvarsgruppen Saabs aksjer til å skyte i været i verdi. AM-selskapet Freemelt har samtidig fått nok en ordre fra Saab, som også har fått aksjen deres til å stige betydelig.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Stratasys tar inn 120 millioner dollar i kapital

Fortissimo Capital, et israelsk private equity-selskap som investerer i teknologi og industri, investerer 120 millioner dollar i Stratasys. En investering som vil drive vekst i selskapet.
Stratasys-F3300-Yoav

Ultimaker S8 printer fire ganger raskere

I januar 2023 slapp Ultimaker den nye flaggskipmodellen i S-serien, S7. Drøye to år senere kommer oppfølgeren, Ultimaker S8, med både økt hastighet og forbedret utskriftskvalitet.
S8-1

Åpen-kildekode KI lager CAD fra tekst

Ettersom interessen for generativ kunstig intelligens (KI) fortsetter å øke, har 3D-printindustrien vært vitne til vekst i tekst-til-CAD-plattformer. Disse verktøyene lar brukere lage 3D-printbare CAD-filer fra enkle tekstbeskrivelser, noe som gjør additiv produksjon mer allment tilgjengelig.
robot-7785877_1280