3d-bioprinting viktig for å forstå hjernesykdommer

Frisk (a) og dysfunksjonell (b) NVU struktur. Illustrasjon: Trends in Biotechnology

3d-bioprinting kan vise seg å være det eksakte verktøyet som forskere trenger for å oppdage årsaken til Alzheimer og hjerneslag.

Selv om det eksisterer dyremodeller til bruk for nevrovaskulær forskning, så konkluderer et teknisk studium gjort av et forskerteam ved Manchester Universitet i England med at menneskelige cellemodeller kan studeres i en skala som gjør en i stand til å påpeke defekte celler.

Ifølge rapporten ble kvaliteten av testmodeller som etterliknet hjernens struktur «markant bedret» ved bruk av biomateriale og 3d-bioprinting. Dette er en viktig oppdagelse på veien til å finne terapi og potensiell kur for ødeleggende og livstruende tilstander.

Å identifisere årsaken til dysfunksjon

Rapporten fra universitetet fokuserer på replikering av den nevrovaskulære enheten (NVU), en gruppe på rundt 7 forskjellige celletyper som har oppgaven med å vedlikeholde en frisk hjerne.

Det som er vanlig, er at NVU cellene samarbeider med å lage blod-hjerne-barrieren som skiller blodbanen fra hjernevæsken. I en defekt hjerne har disse cellene blitt identifisert som potensielle bidragsytere til venrologisk dysfunksjon.

Lagbygging som skjer med hydrogelblandingen som bidrar til kulturer med levende celler gir forskerne en lovende måte å gjenskape NVU strukturen nøyaktig.

I rapporten roses både direkte og indirekte 3d-printing for deres potensiale for å gjenskape hjernens NVU-struktur.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


CELLINK utfordrer kreftceller

– Vi er utrolig takknemlige for finansieringen fra EU som bidrar til fortsatt utvikling av nye teknologier i Europa og ser frem til å skape verdier for våre nåværende og fremtidige kunder i legemiddelindustrien, men viktigst, å skape nyttige ting for pasienter verden over, sier Erik Gatenholm, adm dir for CELLINK.

Publisert av: 

Xaar og Stratasys danner felles selskap

Først og fremst er Stratasys’ investering en anerkjennelse av de fremskrittene som det danske utviklingsteamet har gjort innenfor High Speed Sintering-systemer.

Publisert av: 

3Shape: Digitaliseringen av tannleger er et kappløp som skal vinnes

Ønsket om å ta seg godt ut, og også gjerne se litt yngre ut enn man kanskje er, har ikke minsket de siste årene. Da tennene er en ganske sentral del av vårt utseende, ofrer vi også gjerne penger på dem. I takt med at velstanden er stigende blant middelklassene globalt sett, så stiger ønsket om også å bruke penger på flotte tenner.

Publisert av: 

Skytjeneste skal levere organer

3D Systems lanserer en ny on-demand-tjeneste for helsepersonell. Ifølge firmaet skal man enkelt kunne bestille 3d-printede anatomiske modeller, bare ved å følge noen enkle steg.

Publisert av: 

Hvordan innføre 3d-printing på huset

Med en desktop 3d-printer i hus er det enkelt å lage en gjenstand, under produktutviklingen f.eks. Utimaker har lagd et «white paper» som hjelper deg med å få startet opp med 3d-printing på kontoret. Eller verkstedet?

Publisert av: 

3d-printede smykker skal vise vei

Servicebyrået Shapeways har utviklet en løsning for e-handel on-demand. For å demonstrere mulighetene slipper de nå en smykkekolleksjon, «Spring & Wonder», som er 3d-printet.

Publisert av: 

Bryter ny mark med nytt filament

Graphmatech og add:north gjør nybrottsarbeid med et nytt, konduktivt material. – Dette åpner opp for mange nye 3d-applikasjoner så som varmeledende komponenter, skriver selskapene i en felles pressemelding.

Publisert av: 

Canon i nytt samarbeid om 3d-print

I begynnelsen av året valgte Canon Europe å trekke seg fra 3d-markedet. Men Canon har ikke helt mistet tanken. I Japan samarbeider de tett med en rekke partnere om salg av 3D-løsninger til næringslivet.

Publisert av: