3d-bioprinting viktig for å forstå hjernesykdommer

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 10 mars 2018
Frisk (a) og dysfunksjonell (b) NVU struktur. Illustrasjon: Trends in Biotechnology

3d-bioprinting kan vise seg å være det eksakte verktøyet som forskere trenger for å oppdage årsaken til Alzheimer og hjerneslag.

Selv om det eksisterer dyremodeller til bruk for nevrovaskulær forskning, så konkluderer et teknisk studium gjort av et forskerteam ved Manchester Universitet i England med at menneskelige cellemodeller kan studeres i en skala som gjør en i stand til å påpeke defekte celler.

Ifølge rapporten ble kvaliteten av testmodeller som etterliknet hjernens struktur «markant bedret» ved bruk av biomateriale og 3d-bioprinting. Dette er en viktig oppdagelse på veien til å finne terapi og potensiell kur for ødeleggende og livstruende tilstander.

Å identifisere årsaken til dysfunksjon

Rapporten fra universitetet fokuserer på replikering av den nevrovaskulære enheten (NVU), en gruppe på rundt 7 forskjellige celletyper som har oppgaven med å vedlikeholde en frisk hjerne.

Det som er vanlig, er at NVU cellene samarbeider med å lage blod-hjerne-barrieren som skiller blodbanen fra hjernevæsken. I en defekt hjerne har disse cellene blitt identifisert som potensielle bidragsytere til venrologisk dysfunksjon.

Lagbygging som skjer med hydrogelblandingen som bidrar til kulturer med levende celler gir forskerne en lovende måte å gjenskape NVU strukturen nøyaktig.

I rapporten roses både direkte og indirekte 3d-printing for deres potensiale for å gjenskape hjernens NVU-struktur.

Les mer

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Stratasys tester 3D-printet utstyr på månen

Stratasys har annonsert at de vil levere 3D-printede materialer til et kommende måneoppdrag for å teste ytelsen deres på månens overflate.
moon

Ny og lettere legering til bruk i romfarten

Forskere fra RMIT University har 3D-printet en titanstruktur som er 50 % sterkere enn den sterkeste legeringen med lignende tetthet som har blitt utviklet for romfartsapplikasjoner.
Jordan-Noronha-holding-a-sample-of-the-new-titanium-lattice-structure-3D-printed-in-cube-form.-Photo-via-RMIT-1024x772-1

Miljøvennlig bygging med nanocellulose

Svenske forskere har for første gang vist hvordan et lettvektsmateriale laget av nanocellulose og alger kan 3D-printes og brukes som et bærekraftig byggemateriale.
Chalmers-1

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden