Envision TEC med ny printer til dentalmarkedet

Vida cDLM. Foto: Envision TEC

Envision TEC har i sin tid på 3d-printmarkedet utviklet mer enn 40 printere, hvorav en stor del er rettet mot dentalmarkedet. Nå kommer den nye Vida cDLM, som er basert på selskapets kontinuerlige Digital Light Manufacturing (cDLM) teknologi, og som er deres største og raskeste til dags dato.

Med printhastigheter på 20 til 50 mm i timen, avhengig av materiale, er den omkring dobbelt så rask som den bestselgeren Vida 3d-printer. Med byggeområde på 145 x 81,5 x 100 mm og en XY-oppløsning på 76 mikron, når man bruker EnvisionTECs E-Model Light materiale, kan Vida cDLM printe med følgende hastigheter:

  • 10-12 loddrette ortodontiske modeller i 100 mikron lag på ca. 90 minutter
  • 3-4 vannrette ortodontiske modeller i 100 mikron lag på ca. 15-30 minutter
  • 3-4 fulle kroner og brobuer i 50 mikron lag på cirka en time

Vida cDLM er basert på EnvisionTECs kontinuerlige Digital Light Processing-teknologi. Selskapet kommersialiserte DLP-teknologien i 2002 og tok deretter ut et patent på kontinuerlig 3d-print i 2011. Kontinuerlig 3d-print er basert på en byggeplattform som aldri slutter å bevege seg i Z-aksen, hvilket resulterer i høy printhastighet med færre understøtninger. Teknologien er dog ikke perfekt. EnvisionTEC forteller at kontinuerlig 3d-print ikke alltid kan levere nøyaktige deler over større byggearealer. Ved å bruke oksygen til å skape en teltsone, hvor det kontinuerlig kan printes, kan materialet deformeres litt av trykket fra oksygenet, som har en tendens til å lage en kuppel (dome). Dette kan medføre unøyaktigheter i Z-aksen, noe som kan kompromittere tannprodukter. EnvisionTEC bruker nå en patentert «domeless» materialbakke, som forblir flat og parallell under print, noe som gir konsistent nøyaktighet over hele byggeområdet.
Vida cDLM er det seneste innenfor en rekke cDLM 3D-printere, som også omfatter:

  • Vida HD cDLM, med XY oppløsning på 50 mikron og et byggeareal på 90 x 50 x 100 mm
  • Vida UHD cDLM, med XY oppløsning på 33 mikron og et byggeareal på 63,3 x 35,6 x 100 mm
  • Micro cDLM, med XY oppløsning på 39,8 mikron og et byggeareal på 45 x 28 x 75 mm

Kontinuerlig 3D-print er ikke kun egnet til dentalprodukter, og det har mange flere fordeler enn bare hastighet. Det kan f.eks. benyttes i smykkeindustrien og til fremstilling av støpeformer med kort levetid.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


CELLINK utfordrer kreftceller

– Vi er utrolig takknemlige for finansieringen fra EU som bidrar til fortsatt utvikling av nye teknologier i Europa og ser frem til å skape verdier for våre nåværende og fremtidige kunder i legemiddelindustrien, men viktigst, å skape nyttige ting for pasienter verden over, sier Erik Gatenholm, adm dir for CELLINK.

Publisert av: 

Xaar og Stratasys danner felles selskap

Først og fremst er Stratasys’ investering en anerkjennelse av de fremskrittene som det danske utviklingsteamet har gjort innenfor High Speed Sintering-systemer.

Publisert av: 

3Shape: Digitaliseringen av tannleger er et kappløp som skal vinnes

Ønsket om å ta seg godt ut, og også gjerne se litt yngre ut enn man kanskje er, har ikke minsket de siste årene. Da tennene er en ganske sentral del av vårt utseende, ofrer vi også gjerne penger på dem. I takt med at velstanden er stigende blant middelklassene globalt sett, så stiger ønsket om også å bruke penger på flotte tenner.

Publisert av: 

Skytjeneste skal levere organer

3D Systems lanserer en ny on-demand-tjeneste for helsepersonell. Ifølge firmaet skal man enkelt kunne bestille 3d-printede anatomiske modeller, bare ved å følge noen enkle steg.

Publisert av: 

Hvordan innføre 3d-printing på huset

Med en desktop 3d-printer i hus er det enkelt å lage en gjenstand, under produktutviklingen f.eks. Utimaker har lagd et «white paper» som hjelper deg med å få startet opp med 3d-printing på kontoret. Eller verkstedet?

Publisert av: 

3d-printede smykker skal vise vei

Servicebyrået Shapeways har utviklet en løsning for e-handel on-demand. For å demonstrere mulighetene slipper de nå en smykkekolleksjon, «Spring & Wonder», som er 3d-printet.

Publisert av: 

Bryter ny mark med nytt filament

Graphmatech og add:north gjør nybrottsarbeid med et nytt, konduktivt material. – Dette åpner opp for mange nye 3d-applikasjoner så som varmeledende komponenter, skriver selskapene i en felles pressemelding.

Publisert av: 

Canon i nytt samarbeid om 3d-print

I begynnelsen av året valgte Canon Europe å trekke seg fra 3d-markedet. Men Canon har ikke helt mistet tanken. I Japan samarbeider de tett med en rekke partnere om salg av 3D-løsninger til næringslivet.

Publisert av: