Envision TEC med ny printer til dentalmarkedet

Vida cDLM. Foto: Envision TEC

Envision TEC har i sin tid på 3d-printmarkedet utviklet mer enn 40 printere, hvorav en stor del er rettet mot dentalmarkedet. Nå kommer den nye Vida cDLM, som er basert på selskapets kontinuerlige Digital Light Manufacturing (cDLM) teknologi, og som er deres største og raskeste til dags dato.

Med printhastigheter på 20 til 50 mm i timen, avhengig av materiale, er den omkring dobbelt så rask som den bestselgeren Vida 3d-printer. Med byggeområde på 145 x 81,5 x 100 mm og en XY-oppløsning på 76 mikron, når man bruker EnvisionTECs E-Model Light materiale, kan Vida cDLM printe med følgende hastigheter:

  • 10-12 loddrette ortodontiske modeller i 100 mikron lag på ca. 90 minutter
  • 3-4 vannrette ortodontiske modeller i 100 mikron lag på ca. 15-30 minutter
  • 3-4 fulle kroner og brobuer i 50 mikron lag på cirka en time

Vida cDLM er basert på EnvisionTECs kontinuerlige Digital Light Processing-teknologi. Selskapet kommersialiserte DLP-teknologien i 2002 og tok deretter ut et patent på kontinuerlig 3d-print i 2011. Kontinuerlig 3d-print er basert på en byggeplattform som aldri slutter å bevege seg i Z-aksen, hvilket resulterer i høy printhastighet med færre understøtninger. Teknologien er dog ikke perfekt. EnvisionTEC forteller at kontinuerlig 3d-print ikke alltid kan levere nøyaktige deler over større byggearealer. Ved å bruke oksygen til å skape en teltsone, hvor det kontinuerlig kan printes, kan materialet deformeres litt av trykket fra oksygenet, som har en tendens til å lage en kuppel (dome). Dette kan medføre unøyaktigheter i Z-aksen, noe som kan kompromittere tannprodukter. EnvisionTEC bruker nå en patentert “domeless” materialbakke, som forblir flat og parallell under print, noe som gir konsistent nøyaktighet over hele byggeområdet.
Vida cDLM er det seneste innenfor en rekke cDLM 3D-printere, som også omfatter:

  • Vida HD cDLM, med XY oppløsning på 50 mikron og et byggeareal på 90 x 50 x 100 mm
  • Vida UHD cDLM, med XY oppløsning på 33 mikron og et byggeareal på 63,3 x 35,6 x 100 mm
  • Micro cDLM, med XY oppløsning på 39,8 mikron og et byggeareal på 45 x 28 x 75 mm

Kontinuerlig 3D-print er ikke kun egnet til dentalprodukter, og det har mange flere fordeler enn bare hastighet. Det kan f.eks. benyttes i smykkeindustrien og til fremstilling av støpeformer med kort levetid.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Digital Metal lanserer fremtidssikkert system

Binder Jet 3D-printerleverandøren Digital Metal lanserte 17. mai sitt nye DMP/PRO binder jetting system. PRO-serien er utviklet som en modulær komponent av en komplett binder jet-løsning, noe produsenten mener er et paradigmeskifte innen binder jet 3D-printing. Lanseringen fant sted på 3D-printmessen Rapid TCT i USA.

Publisert av: 

Elmia 3D-messen

10. – 13. mai var det tid for den andre utgaven av den svenske messen Elmia 3D i Jönköping. En messe som i år trakk til seg et tjuetalls utstillere innen additiv produksjon, som viste alt fra 3D-printere og materialer til skanneutstyr og etterbehandling.

Publisert av: 

Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: