Identifiserer mulighetene for 3d-printing i tradisjonell produksjon

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 8 mars 2018


Additiv tilvirkning eller 3d-printing har i årevis blitt hyllet som fremtidens produksjonsmetode, men til tross for medias høyt besungne forventninger, har en utbredt fremstilling av produksjonsdeler for sluttbruk latt vente på seg. Sammenlignet med kjent høyvolumproduksjon, som f.eks. formstøping er økonomien for additiv tilvirkning mindre attraktiv, da den ennå forbindes med relativt lange produksjonstider samt høye enhetskostnader.

Men i stedet for å bruke teknologien til å erstatte eksisterende prosesser til sluttprodukter, kan produsenter utnytte styrken i 3d-printteknologi til å supplere eksisterende teknologier i deres vedlikehold, reparasjon og driftsinnsats, og dramatisk redusere omkostningene ved fremstilling av f.eks. fabrikkverktøy.

Et nyutgitt white paper peker på tre fokusområder som industrien bør tenke over for å få den beste utnyttelsen av 3d-printteknologien:

  • Finn årsaken til ineffektive prosesser, maskinfeil og produksjonsstopp
  • Finn de prosessene som kan optimeres med hensyn til kortere ledetider og lavere omkostninger
  • Finn hvor 3d-printede materialer kan erstatte eksisterende

Markforge, som står bak utgivelsen, skriver at den beste kilde til å oppdage nye muligheter er de ansatte. Ledende ingeniører eller produksjonsledere er sannsynligvis kjent med kostnadsdrivere og den operasjonelle effektiviteten. Teknikere tett på fremstillingen har intimt kjennskap til reparasjons- og vedlikeholdelseskrav.

Markforged white paper: Guide to 3D printing on the production line kan gratis lastes ned her.

Les mer

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Metalldeler som er printet i rommet har landet på jorden

Tidlig i 2024 ble en 3D-printer for metall sendt til romstasjonen ISS. Oppdraget var å prøveprinte i null tyngdekraft. Nå har de første metalldelene kommet til jorden og vil bli nøye analysert.
3D-new-1x

Svensk arkitektfirma tilbyr 3D-printede hus

Gjennom et samarbeid med Concrete Print vil Ross arkitektur & design kunne tilby sine kunder i Sverige 3D-printede hus i betong. Ifølge selskapet er dette en måte å skille seg fra konkurrentene på.
Screenshot

Siste nytt

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683