Identifiserer mulighetene for 3d-printing i tradisjonell produksjon

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 8 mars 2018


Additiv tilvirkning eller 3d-printing har i årevis blitt hyllet som fremtidens produksjonsmetode, men til tross for medias høyt besungne forventninger, har en utbredt fremstilling av produksjonsdeler for sluttbruk latt vente på seg. Sammenlignet med kjent høyvolumproduksjon, som f.eks. formstøping er økonomien for additiv tilvirkning mindre attraktiv, da den ennå forbindes med relativt lange produksjonstider samt høye enhetskostnader.

Men i stedet for å bruke teknologien til å erstatte eksisterende prosesser til sluttprodukter, kan produsenter utnytte styrken i 3d-printteknologi til å supplere eksisterende teknologier i deres vedlikehold, reparasjon og driftsinnsats, og dramatisk redusere omkostningene ved fremstilling av f.eks. fabrikkverktøy.

Et nyutgitt white paper peker på tre fokusområder som industrien bør tenke over for å få den beste utnyttelsen av 3d-printteknologien:

  • Finn årsaken til ineffektive prosesser, maskinfeil og produksjonsstopp
  • Finn de prosessene som kan optimeres med hensyn til kortere ledetider og lavere omkostninger
  • Finn hvor 3d-printede materialer kan erstatte eksisterende

Markforge, som står bak utgivelsen, skriver at den beste kilde til å oppdage nye muligheter er de ansatte. Ledende ingeniører eller produksjonsledere er sannsynligvis kjent med kostnadsdrivere og den operasjonelle effektiviteten. Teknikere tett på fremstillingen har intimt kjennskap til reparasjons- og vedlikeholdelseskrav.

Markforged white paper: Guide to 3D printing on the production line kan gratis lastes ned her.

Les mer

3D print vokser kraftig viser rapport fra Protolabs

Den nye utgaven av Protolabs årlige internasjonale 3DP-trendrapport viser at 3D-printmarkedet vokser raskere enn forventet. Rapporten baserer seg på markedsinformasjon samt uttalelser fra 700 ingerniørekspertenr verden over.
sementprint

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682

Jernbaneselskap satser på AM for reparasjoner

Det franske transportselskapet Alstom har vært tidlig ute med additiv produksjon. Nå skal teknologien også tas i bruk i Sverige gjennom en ny samarbeidsavtale.
Alstom-bergslagen

Nordens første testbed for 3D-printet betong

I slutten av april innviet forskningsinstituttet RISE et test- og demomiljø for 3D-printet betong. En unik investering som vil akselerere industriell bruk av teknologien og bane vei for en mer bærekraftig byggebransje i Sverige.
RISE-kollage-768x504

Siste nytt

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683