NASA skriver ut rakettdeler i metall

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 23 mars 2018
Ingeniørene Paul Gradl, Will Brandsmeier, Ian Johnston og Sandy Greene studerer det 3d-printede munnstykket.

NASA benytter 3d-teknikk i tilvirkning av munnstykker til rakettmotorer. En metode som ifølge NASA minsker kostnader og antallet steg i den tradisjonelle tilvirkningsprosessen.

Ingeniører på NASAs Marshall Space Flight Center i Alabama har utviklet en egen additiv teknikk for å tilvirke munnstykker til rakettmotorer. Teknikken, som NASA nå har patentert og lisensiert kalles Laser Wire Direct Closeout. Teknikken anvender en deponeringsprosess for energiformulering for å tilvirke komponenter.

Munnstykket må tåle temperaturen som forbrenningsprosessen ved en oppskyting innebærer.

– Motivet bak teknikkskiftet var å utvikle en prosess som eliminerer flere av stegene i den tradisjonelle tilvirkningsprosessen, sier Paul Gradl, ingeniør hos Marshalls Motor Components Development and Technology Branch.

For at munnstykket skal klare trykket som oppstår når raketten avfyres, kreves det at komponentene rundt motoren tåler ekstreme temperaturer. Tidligere har dette automatisk medført en høyere pris og en kompleks tilvirkning. Branntester viser at munnstykket tåler forbrenningskammerets høye trykk og temperaturer i mer enn 1 040 sekunder.

– Det som gjør utviklingsprosjektet unikt er at vi benyttet tre separate og topp moderne tilvirkningsteknologier sammen for å bygge et bedre munnstykke, sier Preston Jones, sjef for Engineering Directorate.

Se hvordan NASA tester sitt munnstykke:

Les mer

Ny rask 3D-printingprosess: DIP - Dynamic Interface Printing

En radikalt ny og utrolig rask 3D-utskriftsprosess er utviklet: Dynamic Interface Printing, eller "DIP".
DIP1

3D-printet glassblokk like robust som betong

Hva om byggematerialer kunne settes sammen og tas fra hverandre like enkelt som LEGO-klosser? Det var utgangspunktet for et forskerteam ved MIT som eksperimenterte med 3D-printet glass – med vellykkede resultater.
MIT-Glass-Masonary-01-press-1024x683

Lovende tester av biokompatibilitet hos 3D-printet metall

VBN Components har gjort de første in vitro testene av biokompatibiliteten til det 3D-printede metallet Vibenite 350. Testene er gjort innenfor rammen av kompetansesenteret AM4Life og resultatene er lovende.
VBN-bio

Metode for KI-forbedret 3D-print

Kunstig intelligens - KI er et begrep som er på alles lepper i mange bransjer, også innen additiv produksjon. Teknologien brukes allerede på flere ulike måter innen 3D-printing, og det kommer stadig nye løsninger. Amerikanske forskere har utviklet en algoritme for mer effektivt å skrive ut komplekse strukturer.
3D-printer-printing-prostate-1024x683

Siste nytt

"Materialutvikling sikrer kundenes investering"

På fjorårets Formnext slo Stratasys til med en storslått maskinlansering: F3300. I år var det i stedet materielle nyheter som sto i fokus, ikke minst med den nye pulvergjenvinningsløsningen ReLife, men også innen PolyJet.
Stratasys-5-1024x683

Kimya forlater AM-markedet

Den franske materialprodusenten Kimya legger ned sin filamentproduksjon. Selskapet har vært i AM-bransjen siden 2017, men etter fallende etterspørsel legger de nå ned fabrikken sin.
Kimya-1024x682

EOS arbeidshest P3 i ny utgave

En komplett ende-til-ende-løsning som skal gi lavere kostnad per del og med betydelig høyere gjenbruk av restpulveret enn tidligere. Ifølge EOS er det noen fordeler med den oppgraderte P3-plattformen og et direkte svar på kundeforespørsler.
EOS-1-1024x683

RenAM-familien har fått familieøkning

Fleksibilitet, produktivitet og kostnadseffektivitet. Slik oppsummerer maskinprodusenten Renishaw den nyeste modellen RenAM 500D, som så dagens lys for første gang på Formnext.
Renishaw-1024x683