NASA skriver ut rakettdeler i metall

Ingeniørene Paul Gradl, Will Brandsmeier, Ian Johnston og Sandy Greene studerer det 3d-printede munnstykket.

NASA benytter 3d-teknikk i tilvirkning av munnstykker til rakettmotorer. En metode som ifølge NASA minsker kostnader og antallet steg i den tradisjonelle tilvirkningsprosessen.

Ingeniører på NASAs Marshall Space Flight Center i Alabama har utviklet en egen additiv teknikk for å tilvirke munnstykker til rakettmotorer. Teknikken, som NASA nå har patentert og lisensiert kalles Laser Wire Direct Closeout. Teknikken anvender en deponeringsprosess for energiformulering for å tilvirke komponenter.

Munnstykket må tåle temperaturen som forbrenningsprosessen ved en oppskyting innebærer.

– Motivet bak teknikkskiftet var å utvikle en prosess som eliminerer flere av stegene i den tradisjonelle tilvirkningsprosessen, sier Paul Gradl, ingeniør hos Marshalls Motor Components Development and Technology Branch.

For at munnstykket skal klare trykket som oppstår når raketten avfyres, kreves det at komponentene rundt motoren tåler ekstreme temperaturer. Tidligere har dette automatisk medført en høyere pris og en kompleks tilvirkning. Branntester viser at munnstykket tåler forbrenningskammerets høye trykk og temperaturer i mer enn 1 040 sekunder.

– Det som gjør utviklingsprosjektet unikt er at vi benyttet tre separate og topp moderne tilvirkningsteknologier sammen for å bygge et bedre munnstykke, sier Preston Jones, sjef for Engineering Directorate.

Se hvordan NASA tester sitt munnstykke:

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Utgir egne filamenter av rPLA

Etter et års produktutvikling, gir svenske Lostboyslab sammen med Reflow nå ut to filamentkolleksjoner av resirkulert PLA for 3D-utskrift med FDM. Samlingene består av totalt tolv forskjellige matte farger og målgruppen er profesjonelle brukere som designere, interiørarkitekter og arkitekter.

Publisert av: 

AM-dagen i Sverige

Merk av tirsdag 7. desember 2021 i kalenderen. Da er det tid for 3dp sin årlige heldagskonferanse, AM-dagen, som ble avlyst i fjor på grunn av pandemien. I år ser vi på fremtiden under temaet “AM 2030 – Additiv tilvirkning i fremtiden”.

Publisert av: