Venus med armer: 3D-printede proteser til statuer

Den originale Venus fra Milo. Foto: Louvre

Afrodite av Milo, bedre kjent som Venus fra Milo, er en av de mest kjente skulpturene i verden. Den viser en kvinne som man antar skal forestille gudinnen Afrodite eller Venus. Statuen ble hugget ut i Hellas en gang mellom 130 og 100 før vår tidsregning.

Det er sjeldent et slikt kunstverk overlever så lenge, men Afrodite fra Milo kom seg ikke frem til det 21. århundre i ett stykke  – en eller annen gang på veien har hun mistet begge armene. Hvordan og når hun mistet disse er fortsatt et mysterium, men statuens armløshet har blitt en del av dens ikoniske natur. Faktisk er det vanskelig å forestille seg hvordan hun ville ha sett ut med armene intakte.

Men akkurat det har en organisasjon som kaller seg Handicap International gjort, og de har utstyrt en replika av Venus fra Milo med et par 3d-printede protesearmer. Gudinnen står nå med sin høyre arm strukket over kroppen, hvilende på venstre lår, mens den venstre armen er utstrakt og holder et eple i hånden.

Kopi av Venus fra Milo, utstyrt med armproteser. Foto: AFP/Christophe Archambault

Venus fra Milo var ikke den eneste statuen som ble utstyrt med proteselemmer, flere andre i Paris, deriblant i den nærliggende Jardin Tuilieries har også fått 3d-printede lemmer. Den berømte Alexandre Combattant (Stridende Alexander) av Charles Leboeuf er et annet eksempel.

Det å sette proteser på statuene var en del av foreningen Handicap Internationals kampanje #BodyCantWait, som går ut på å skaffe oppmerksomhet og øke folks forståelse for hvor mange mennesker det er som mangler lemmer, og hvordan 3d-printede proteser effektivt kan hjelpe, spesielt de som bor i mindre utviklede områder. Organisasjonen har allerede gitt 19 mennesker i Togo, Syria og Madagaskar 3d.printede lemmer, og vil snart også hjelpe mer enn 100 indere med det samme. Ifølge Handicap International er det rundt 100 millioner mennesker verden over som trenger slike proteser.

– Vi ønsker å ta dette til neste nivå, bringe dette ut til flere land og utstyre flere mennesker, sier Xavier de Crest, som er sjef for Handicap International France. Han kommenterte fordelene ved 3d-printede proteser, og poengterte spesielt hvor enkelt de kan tilvirkes.

– Før 3d-printing ble en mulighet, måtte man lage en gipsmodell av stumpen, justere denne fire-fem ganger, kapsle den inn i harpiks, ting man måtte ha profesjonelt personell og mye utstyr for å gjøre, sier han. – Nå kan en liten skanner analysere stumpen og overføre målene til programvare som modellerer, og så til en 3d-printer. Man sparer masse tid, og det er mer praktisk, spesielt når vi jobber i en konfliktsone som f.eks. Syria.

Handicap International håper at statueprosjektet vil skaffe oppmerksomhet på hvor mange mennesker det er som har behov for slike proteser, såvel som hvor enkelt slike mennesker kan «repareres» med 3d-printing, på samme måte som statuene ble reparert.  I tillegg til oppmerksomhet håper organisasjonen også på å få inn finansiering, slik at den kan fortsette å utvide sin #BodyCantWait kampanje til flere steder med flere trengende. Handicap International oppmuntrer alle til å dele fotografier og videoer av prosjektet, du finner flere slike på Twitter, med emneknaggen #BodyCantWait.

Foto: Thomas Dossus/Handicap International

Er du kunstelsker trenger du ikke å bekymre deg, ingen av protesene på statuene i Paris er ment å være der på permanent basis. Det er en underlig skjønnhet med ufullstendigheten til Venus fra Milo, og selv om det er interessant å se hvordan hun ser ut med et par armer, så blir statuen noe helt annet enn den berømte versjonen vi er vant med.
Så Afrodite vil settes tilbake til sin armløse utgave; i millennier har hun tross alt klart seg uten armene sine. Men mennesker som lever i dag skulle ikke måtte dette, og Handicap International sitt mål er at det skal de ikke behøve.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Hvordan innføre 3d-printing på huset

Med en desktop 3d-printer i hus er det enkelt å lage en gjenstand, under produktutviklingen f.eks. Utimaker har lagd et «white paper» som hjelper deg med å få startet opp med 3d-printing på kontoret. Eller verkstedet?

Publisert av: 

3d-printede smykker skal vise vei

Servicebyrået Shapeways har utviklet en løsning for e-handel on-demand. For å demonstrere mulighetene slipper de nå en smykkekolleksjon, «Spring & Wonder», som er 3d-printet.

Publisert av: 

Bryter ny mark med nytt filament

Graphmatech og add:north gjør nybrottsarbeid med et nytt, konduktivt material. – Dette åpner opp for mange nye 3d-applikasjoner så som varmeledende komponenter, skriver selskapene i en felles pressemelding.

Publisert av: 

Canon i nytt samarbeid om 3d-print

I begynnelsen av året valgte Canon Europe å trekke seg fra 3d-markedet. Men Canon har ikke helt mistet tanken. I Japan samarbeider de tett med en rekke partnere om salg av 3D-løsninger til næringslivet.

Publisert av: 

3D-printet pergola med på Venice Architecture Biennale

3D-printing er ikke lenger domenet for nipsgjenstander og prototyper. I dag har prosessen nådd et punkt hvor man kan bygge hus, broer og designstoler med teknologien. Ved Venice Architecture Biennale avslørte kunstneren Bruno Juričić en pergola som er 3D-printet til den kroatiske paviljongen.

Publisert av: 

Skytjeneste skal sette fart i forretningene

PostNord i Sverige lanserer en skybasert 3d-portal hvor kundene kan forvandle sin ide til 3d-prints som deretter distribueres av PostNord. – Det er neste skritt for på en enkel måte gjøre 3d-markedet mer tilgjengelig, sier administrerende direktør Ylva Ekborn i PostNord Strålfors.

Publisert av: 

GE Additive gir bort 600 3d-printere

GE Additive har investert 10 millioner dollar for at de i de kommende fem årene skal forse skoler rundt om i verden med 3d-printere. Etter foretakets beregninger har 3d-teknikken hittil nådd ut til over 400 000 elever. I høst leveres 600 polymerbaserte 3d-printere ut til grunnskoler i hele verden.

Publisert av: 

IKEA med i prosjekt om individualisert gaming-utstyr

UNYQ, som fremstiller proteser og ortopediske løsninger, går sammen med IKEA for å utvikle en enestående prototype, hvis mål er å gjøre gaming-utstyr ergonomisk, individuelt tilpasset og samtidig designmessig i tråd med med hjemmets øvrige interiør.

Publisert av: 

EOS ansetter en Chief Digital Officer

EOS har opprettet en ny stilling, Chief Digital Officer og har ansatt Güngör Kara i stillingen. Han har bygget opp et team eksperter – Additive Minds

Publisert av: 

Snapmaker – 3D-printer, CNC og laser i samme maskin

3DNet har inngått avtale med produsenten Snapmaker om distribusjon av deres produkter i Norden. Deres første produkt, Snapmaker 3-in-1, er en 3D-printer, CNC-fres og lasergraverer i én og samme maskin, til godt under ti tusen kroner. Snapmaker samlet inn totalt over to millioner dollar, fra over 5 000 personer på Kickstarter våren 2017.

Publisert av: 

Hackrod og Siemens i partnerskap for å muliggjøre en helt ny måte å designe og produsere kjøretøy på

Hackrod, Inc. og Siemens PLM Software har inngått et partnerskap for å akselerere arbeidet med å nå deres felles visjon om demokratisering av designprosessen og produksjonen av kjøretøy. Tanken er at forbrukeren blir den som står for de kreative ideene.

Publisert av: