torsdag 19 mai – uke 20
Den originale Venus fra Milo. Foto: Louvre
Afrodite av Milo, bedre kjent som Venus fra Milo, er en av de mest kjente skulpturene i verden. Den viser en kvinne som man antar skal forestille gudinnen Afrodite eller Venus. Statuen ble hugget ut i Hellas en gang mellom 130 og 100 før vår tidsregning.
Det er sjeldent et slikt kunstverk overlever så lenge, men Afrodite fra Milo kom seg ikke frem til det 21. århundre i ett stykke – en eller annen gang på veien har hun mistet begge armene. Hvordan og når hun mistet disse er fortsatt et mysterium, men statuens armløshet har blitt en del av dens ikoniske natur. Faktisk er det vanskelig å forestille seg hvordan hun ville ha sett ut med armene intakte.
Men akkurat det har en organisasjon som kaller seg Handicap International gjort, og de har utstyrt en replika av Venus fra Milo med et par 3d-printede protesearmer. Gudinnen står nå med sin høyre arm strukket over kroppen, hvilende på venstre lår, mens den venstre armen er utstrakt og holder et eple i hånden.
Kopi av Venus fra Milo, utstyrt med armproteser. Foto: AFP/Christophe Archambault
Venus fra Milo var ikke den eneste statuen som ble utstyrt med proteselemmer, flere andre i Paris, deriblant i den nærliggende Jardin Tuilieries har også fått 3d-printede lemmer. Den berømte Alexandre Combattant (Stridende Alexander) av Charles Leboeuf er et annet eksempel.
Det å sette proteser på statuene var en del av foreningen Handicap Internationals kampanje #BodyCantWait, som går ut på å skaffe oppmerksomhet og øke folks forståelse for hvor mange mennesker det er som mangler lemmer, og hvordan 3d-printede proteser effektivt kan hjelpe, spesielt de som bor i mindre utviklede områder. Organisasjonen har allerede gitt 19 mennesker i Togo, Syria og Madagaskar 3d.printede lemmer, og vil snart også hjelpe mer enn 100 indere med det samme. Ifølge Handicap International er det rundt 100 millioner mennesker verden over som trenger slike proteser.
– Vi ønsker å ta dette til neste nivå, bringe dette ut til flere land og utstyre flere mennesker, sier Xavier de Crest, som er sjef for Handicap International France. Han kommenterte fordelene ved 3d-printede proteser, og poengterte spesielt hvor enkelt de kan tilvirkes.
– Før 3d-printing ble en mulighet, måtte man lage en gipsmodell av stumpen, justere denne fire-fem ganger, kapsle den inn i harpiks, ting man måtte ha profesjonelt personell og mye utstyr for å gjøre, sier han. – Nå kan en liten skanner analysere stumpen og overføre målene til programvare som modellerer, og så til en 3d-printer. Man sparer masse tid, og det er mer praktisk, spesielt når vi jobber i en konfliktsone som f.eks. Syria.
Handicap International håper at statueprosjektet vil skaffe oppmerksomhet på hvor mange mennesker det er som har behov for slike proteser, såvel som hvor enkelt slike mennesker kan “repareres” med 3d-printing, på samme måte som statuene ble reparert. I tillegg til oppmerksomhet håper organisasjonen også på å få inn finansiering, slik at den kan fortsette å utvide sin #BodyCantWait kampanje til flere steder med flere trengende. Handicap International oppmuntrer alle til å dele fotografier og videoer av prosjektet, du finner flere slike på Twitter, med emneknaggen #BodyCantWait.
Er du kunstelsker trenger du ikke å bekymre deg, ingen av protesene på statuene i Paris er ment å være der på permanent basis. Det er en underlig skjønnhet med ufullstendigheten til Venus fra Milo, og selv om det er interessant å se hvordan hun ser ut med et par armer, så blir statuen noe helt annet enn den berømte versjonen vi er vant med.
Så Afrodite vil settes tilbake til sin armløse utgave; i millennier har hun tross alt klart seg uten armene sine. Men mennesker som lever i dag skulle ikke måtte dette, og Handicap International sitt mål er at det skal de ikke behøve.
Deux statues du parc des Tuileries attendaient leurs prothèses depuis trop longtemps, elles ont été appareillées #bodycantwait pic.twitter.com/Vxo4sg8gU3
— Handicap International France (@HI_france) March 6, 2018
Den svenske 3D-printerprodusenten Freemelt har på kort tid signert en avtale med to amerikanske forhandlere. Dette vil akselerere salget av forskningssystemet Freemelt ONE og har allerede generert en avtale.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 18. mai, 2022
Binder Jet 3D-printerleverandøren Digital Metal lanserte 17. mai sitt nye DMP/PRO binder jetting system. PRO-serien er utviklet som en modulær komponent av en komplett binder jet-løsning, noe produsenten mener er et paradigmeskifte innen binder jet 3D-printing. Lanseringen fant sted på 3D-printmessen Rapid TCT i USA.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 18. mai, 2022
EOS grunnla konsulentenheten Additive Minds i 2016. Når EOS skulle stille ut på den svenske Elmia 3D messen, inviterte de med seg en konsulent fra Additive Minds for å vise hvordan man kan hjelpe bedrifter med å utnytte det potensialet som ligger i industriell 3D-utskrift.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
10. – 13. mai var det tid for den andre utgaven av den svenske messen Elmia 3D i Jönköping. En messe som i år trakk til seg et tjuetalls utstillere innen additiv produksjon, som viste alt fra 3D-printere og materialer til skanneutstyr og etterbehandling.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
På 3DVerkstans stand under den svenske messen Elmia 3D 10. – 13. mai fant vi Spectram Technology, som viser frem sin robotintegrasjon for metallprinting, og Markforged, som tok med seg en “feltutgave” av 3D-printeren X7.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
Massivit 3D satser på det nordiske markedet. Björn Björnström har i snart ett år vært selskapets representant i Norden, og under den svenske messen Elmia 3D 10. – 13. mai var han på plass for å vise mulighetene med den patenterte GDP-teknologien for storskala 3D-printing.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 11. mai, 2022
Fremdrift av romfartøyer er et område hvor EOS og Hyperganic har slått sine pjaller sammen for å revolusjonere tankegang og konstruksjon. Nå presenterer de en rakettmotor som de har designet og produsert.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 11. mai, 2022
Forskere i Sydney, Australia utvikler et 3D-printet armbånd som lar handikappede, f.eks. de med cerebral parese få tilbake kontroll over spillkontroller og datamaskiner. De planlegger at det ferdig utviklede designet skal utgis som åpen kildekode til beste for menneskeheten.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 6. mai, 2022
GE Renewable Energy innviet nylig sitt toppmoderne anlegg for produksjon av vindturbiner. Produksjonen vil foregå med et automatisert 3D-printersystem som lager armerte betongkonstruksjoner, levert av danske Cobod.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Nasa har utviklet en ny legering ved hjelp av 3D-printing som forbedrer holdbarheten og styrken til komponentene betydelig. Den nye GRX-810 skal kunne vare 1000 ganger lenger enn andre eksisterende legeringer, ifølge Nasa.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige