fredag 24 november – uke 47
Teamet bak Anatomic Studios. Fra venstre: Christian Veraeus, ortopedingeniør, Emelie Strömshed og Staffan Dahlberg, designere.
Det svenske selskapet Anatomic Studios designer og tilvirker 3d-printede skall for benproteser. – I den ortopedtekniske bransjen som helhet ser vi et stort behov for et mer moderne uttrykk, sier Emelie Strömshed, designer hos Anatomic Studios.
Anatomic Studios er designstudioet som vil styrke og inspirere benamputerte til å bære sin protese med stolthet. I et team på tre personer har de i to år arbeidet med design, mote og 3d-teknikk for å introdusere personlig design og en ny teknikk i en tradisjonelt funksjons- og håndverksorientert bransje. I dag skjer dette gjennom 3d-printede deksler eller skall til benproteser. Foretaket har sitt kontor i Malmö, på start-up huset MINC, og leverer proteseskall til et flertalls klinikker og brukere rundt om i Skandinavia.
– Vi lager individuelt designede og 3d-printede skall til benproteser, noe som gir brukeren muligheten til å sette et personlig og moderne preg på sitt proteseutseende samtidig som silhuett og symmetri med det friske benet gjenskapes. Skallet blir altså som et tilbehør som festes på den eksisterende protesen og som kan byttes ut for å variere utseendet etter behov for forskjellige anledninger. Omtrent på samme måte som man bytter sko eller klær, avhengig av om man skal på fest eller til treningsstudioet, forteller Emelie Strömshed, designer hos Anatomic Studios.
Idéen vokste frem etter att teamet oppdaget en etterspørsel hos protesebrukere om å ha større innflytelse over utseendet til protesen sin. Bransjens kosmetiske standardløsning er nemlig i dag et skumgummimateriale kledt i vanlig nylonstrømpe.
– Den kosmetiske standarden er en løsning som lett slites og blir ødelagt, raskt blir uhygienisk og gjør ortopedingeniørens arbeid ved service av protesen vanskeligere. Christian, som i sitt kliniske arbeid som ortopedingeniør hadde en pasient hvis misnøye over mangelen på alternativer hadde gått så langt at hun ikke lengre ville bruke protesen sin i det hele tatt. Hun viste frem bilder av en type 3d-printede proteseskall hun hadde sett i USA, og med hjelp av industridesigneren Staffan lagde man et første konsept, forteller Emelie.
Det å benytte seg av 3d-teknikk betyr at foretaket kan produsere komplekse geometrier og mønstre, men også on-demand. Dette gjør at det blir meget kostnadseffektivt å tilvirke proteseskallene.
– Hadde vi syslet med et enkelt og masseprodusert one-size-fits-all-produkt ville ikke 3d-printteknikken vært spesielt kostnadseffektiv sammenliknet med andre produksjonsmetoder med plast, f.eks. formstøping. Men når man skjeler til den fleksibiliteten, skreddersømmen og designfriheten denne typen produkt krever, finnes det ingen annen metode som kan konkurrere kostnadsmessig, sier Emelie.
For å lage et nytt skall går teamet ut fra en 3d-skanning, fotografier og måling av brukerens protese, samt motsvarende ben. Dette gjøres ofte i samarbeid med brukerens ortopedtekniske klinikk, eller teamet reiser ut til klinikkene og assisterer med skanningen. Deretter skjer mønster og fargevalg i det Emelie beskriver som en kreativ prosess sammen med kunden. Enten får kunden velge sitt design blant alternativer av ferdige mønstre, eller foretaket lager et nytt design utifra brukerens ønsker. Deretter designes skallet digitalt før det tilvirkes.
– Det ferdige digitale designet sender vi så til tilvirkning, altså 3d-printing og lakkering. For dette har vi et samarbeid med Skandinavias største innen 3d-printtjenester, GT Prototyper, som tar hånd om alt som har med den fysiske produksjonen å gjøre, sier Emelie Strömshed.
Anatomic Studios ser ikke annet enn lyst på fremtiden.
– Målet er at våre produkter skal finnes tilgjengelige for protesebrukere verden rundt, og vi vil fortsette å utvikle og ekspandere vår nåværende produktportefølje. I den ortopeditekniske bransjen som helhet ser vi et stort behov for et mer moderne uttrykk, der en personlig og bevisst tankegang rundt design og estetikk hadde kunnet skapa en utrolig merverdi for brukerne. Så vi er overbeviste om at benproteser, det er hvor vi starter, men det er ikke der vår reise slutter.
I fire dager, den 7-10 november, forvandlet Messe Frankfurt seg til et valfartsmål for alle som på noe vis er interessert i additiv tillverkning. 3dp Norge tok en rundtur med kameraet og her er et utvalg av det som ble vist på messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. november, 2023
Prototal Industries er en kjent aktør i det nordiske AM-markedet, men har også virksomhet i flere europeiske land. For å ytterligere spre sitt navn benyttet selskapet anledningen til å stille ut på Formnext-messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 9. november, 2023
I fjor vår kjøpte britiske Solid Print3D konkursboet til 3DVerkstan Nordic. Administrerende direktør Neil Sewell tok deretter over som leder av det nye 3DVerkstan AB også. Denne uken da han besøkte Stockholm, tok 3dp Norge en prat med ham om fremtiden. Og det ser lyst ut.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 2. november, 2023
Wilhelmsen og Thyssenkrupp har startet et samarbeid innen additiv produksjon i det felles selskapet Pelagus 3D. Det bør føre til en mer effektiv produksjon av reservedeler i maritim og offshore sektor.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 26. oktober, 2023
Svenske Ekbacken Studios ønsker å lage “mesterverk fra avfall”. På kort tid har de etablert seg i designverdenen med møbler som er 3D-printet fra gamle fiskegarn og med sikte på et globalt marked.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. oktober, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige