”Bilens hjerte sitter i batterikassen”

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 5 april 2018
Jønkøping University Solar Team sin solcelledrevne bil, Solveig!

Jønkøping University Solar Team kjørte 300 mil gjennom Australia med sin solcelledrevne bil «Solveig» i World Solar Challenge 2017. I samarbeid med 3d-leverandøren Protech utviklet de det juryen kalte det beste batteriet i konkurransen. 

Jønkøping University Solar Team består av 25 studenter og to lærere. Teamet bygde sammen en solcellebil å delta med i konkurransen World Solar Challenge i fjor. Når det gjaldt bilens batteri krevdes det en løsning for å få plass til i alt 416 battericeller.

Kjørestrekningen var 300 mil og bilen kjørte i 59 kilometer i timen.

– Bilens hjerte sitter i batterikassen, og i år var et av våre mål å designe vårt eget batteri til solbilen, sier Robin Birberg, maskinteknikkingeniør i Jønkøping University Solar Team.

Studentene tegnet et CAD-design av sin tenkte batterikasse og lagde en prototype med en 3d-printer fra Stratasys.

– Det er smidig at man rett fra en CAD-tegning kan 3d-printe detaljer. I tidligere år benyttet vi et eksternt serviceforetak for å sette sammen battericellene men det kostet en hel del, sier Robin Birberg.

Den 3d-printede batterikassen.

Etter at prototypen var klar tok 3d-leverandøren Protech over for å optimere konstruksjonen. Sluttversjonen ble deretter printet i 3d-printeren Fortus 450,  som benytter FDM-teknikk. For å takle klimaet i Australia falt materialvalget på ASA-filament som er uv-resistent.

– Konkurransens inspektør sa at vårt batteri trolig var det beste batteriet han hadde sett i årets konkurranse, sier Robin Birberg.

For teamet blev vekten en av fordelene med å 3d-printe batterikassen. Den nye kassen veide 5 kg, mens de eldre veier rundt 13 kg.

I konkurransen havnet teamet på plass åtte av 28 startende lag i samme klasse. Dermed oppnådde de sitt mål med å komme blant de ti beste.

Les mer

Etablerer AM-senter rettet mot offshore-industrien

Aker Solutions åpner et topp moderne 3D-printsenter i Trondheim sammen med Equinor, kalt ADDMO. Det vil være dedikert til å utforske potensialet til additiv produksjon for offshore vedlikehold- og modifikasjonsarbeid.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

Magnetisme kan redusere feil i 3D-printing

Sikkerhetskritiske komponenter for fly og Formel 1-racerbiler kan en dag bli 3D-printet via en ny teknikk, utviklet av forskere ved UCL og University of Greenwich, som reduserer ufullkommenheter i produksjonsprosessen betydelig.
acetabular_cup_crop

Trender for 3D Printing i 2025: Spørreundersøkelse

3d Printing Industry har som vanlig i starten av året spurt bransjeeksperter om sine spådommer for årets 3D-printmarked. Her er en oppsummering, og vi kan vel fastslå at det råder optimisme om utbredelsen av 3D-printing blant de som har uttalt seg.
company-3502288_1280

Ny test: Form 4 printer feilfritt 99 ganger av 100

Et uavhengig testinstitutt har testet Formlabs Form 4 for utskriftsnøyaktighet. Resultatene viser en suksessrate på 99 prosent, som er betydelig høyere enn sammenlignbare modeller på markedet.
Formlabs_Form_4_-_1-1024x683

Siste nytt

Etablerer AM-senter rettet mot offshore-industrien

Aker Solutions åpner et topp moderne 3D-printsenter i Trondheim sammen med Equinor, kalt ADDMO. Det vil være dedikert til å utforske potensialet til additiv produksjon for offshore vedlikehold- og modifikasjonsarbeid.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

Ny rapport spår eksponentiell vekst for 3D-printing for datasentre

Additiv produksjon for datasentre representerer en betydelig markedsmulighet for 3d-printing; ny forskningsrapport ser at gjennombruddsrater for AM vokser eksponentielt gjennom 2033.
AM-for-Data-Centers-a-3D-Printing-Market-Opportunity

Freemelt får ny ordre fra Saab

Europas opprustning har fått forsvarsgruppen Saabs aksjer til å skyte i været i verdi. AM-selskapet Freemelt har samtidig fått nok en ordre fra Saab, som også har fått aksjen deres til å stige betydelig.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Stratasys tar inn 120 millioner dollar i kapital

Fortissimo Capital, et israelsk private equity-selskap som investerer i teknologi og industri, investerer 120 millioner dollar i Stratasys. En investering som vil drive vekst i selskapet.
Stratasys-F3300-Yoav