fredag 8 desember – uke 49
Jønkøping University Solar Team sin solcelledrevne bil, Solveig!
Jønkøping University Solar Team kjørte 300 mil gjennom Australia med sin solcelledrevne bil “Solveig” i World Solar Challenge 2017. I samarbeid med 3d-leverandøren Protech utviklet de det juryen kalte det beste batteriet i konkurransen.
Jønkøping University Solar Team består av 25 studenter og to lærere. Teamet bygde sammen en solcellebil å delta med i konkurransen World Solar Challenge i fjor. Når det gjaldt bilens batteri krevdes det en løsning for å få plass til i alt 416 battericeller.
Kjørestrekningen var 300 mil og bilen kjørte i 59 kilometer i timen.
– Bilens hjerte sitter i batterikassen, og i år var et av våre mål å designe vårt eget batteri til solbilen, sier Robin Birberg, maskinteknikkingeniør i Jønkøping University Solar Team.
Studentene tegnet et CAD-design av sin tenkte batterikasse og lagde en prototype med en 3d-printer fra Stratasys.
– Det er smidig at man rett fra en CAD-tegning kan 3d-printe detaljer. I tidligere år benyttet vi et eksternt serviceforetak for å sette sammen battericellene men det kostet en hel del, sier Robin Birberg.
Etter at prototypen var klar tok 3d-leverandøren Protech over for å optimere konstruksjonen. Sluttversjonen ble deretter printet i 3d-printeren Fortus 450, som benytter FDM-teknikk. For å takle klimaet i Australia falt materialvalget på ASA-filament som er uv-resistent.
– Konkurransens inspektør sa at vårt batteri trolig var det beste batteriet han hadde sett i årets konkurranse, sier Robin Birberg.
For teamet blev vekten en av fordelene med å 3d-printe batterikassen. Den nye kassen veide 5 kg, mens de eldre veier rundt 13 kg.
I konkurransen havnet teamet på plass åtte av 28 startende lag i samme klasse. Dermed oppnådde de sitt mål med å komme blant de ti beste.
Renishaw lanserte sin nye tempus-teknologi i forbindelse med Formnext. Ifølge produsenten skal dette bety en reduksjon av byggetiden med 50 prosent, uten at det går ut over utskriftskvaliteten.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. desember, 2023
Shining 3D slipper FreeScan Trio, en videreutvikling av FreeScan Combo som ble lansert tidligere i år. En 3D-skanner som ifølge produsenten kan brukes til både store deler og små, kompliserte komponenter.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
For ett år siden presenterte svenske Freemelt en ny 3D-printer for serieproduksjon med elektronstråleteknologi kalt eMELT-iM. På årets Formnext ble det lansert en ny modell, eMELT-iD, som er utviklet for produkt- og applikasjonsutvikling.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
Svensk-franske Adaxis kom tilbake til Formnext med en betydelig større stand enn i fjor. Med økende interesse for robottilsetningsproduksjon, håper selskapet å vokse globalt med sin programvare for nettopp det.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
I fire dager, den 7-10 november, forvandlet Messe Frankfurt seg til et valfartsmål for alle som på noe vis er interessert i additiv tillverkning. 3dp Norge tok en rundtur med kameraet og her er et utvalg av det som ble vist på messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. november, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige