Kampen om den smarteste skoen tilspisser seg

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 19 april 2018
Nike skriver at de har funnet en løsning med hjelp av 3d-teknikk for å gjøre løpesko lettere.

Den amerikanske klær- og skoprodusenten Nike lanserer løpesko med 3d-printet overside. – Det er et lettere materiale og puster bedre enn Nikes tidligere benyttede tekstiler, skriver Nike i en pressemelding.

Dette er ikke første gang klær- og skoprodusenten Nike benytter 3d-teknikken i utvikling av nye sportsko. Som andre skoprodusenter har foretaket brukt teknikken for å printe f.eks. såler til fotballsko. Nå har Nike valgt å printe skoens overside med hjelp av 3d-teknikken SDM (Solid deposit modeling) og termoplasten TPU, som gjennom lag på lag bygger opp et inviklet nett. Dette erstatter så de delene av løpeskoene som vanligvis består av tekstil.

Eluid Kipchoge er den førsta eliteutøveren som løper med Nike Flyprint.

Idéen om den nye skoen Nike Flyprint med 3d-printet overside kom i samarbeid med den kenyanske friidrettsutøveren Eluid Kipchoge. Han opplevde når han løp at han ikke kunne nå sitt fulle potensiale tidsmessig da hans sko lagret vann når det regnet – noe som gjorde det tyngre å løpe. Av denne årsaken begynte Nike å eksperimentere med 3d-teknikken for å utvikle en overside som ikke absorberer vann.

– Ved å benytte 3d-teknikk kan man unngå den friksjonsmotstanden som vanligvis oppstår mellom trådsystemene i tekstiler. Dessuten absorberer det ikke vannet og gjør at skoen blir mye lettere å bære under løping, skriver Nike.

For tiden er det kun Eluid Kipchoge som får løpe i Nike Flyprint. Derimot kommer Nike til å selge et begrenset opplag av skoene via sin app under London Marathon den 22. april. Skoene kommer til å selges for cirka 5000 kroner paret.

Skoenes overside printes med 3d-teknikk og erstatter det som tidligere har vært lagd i tekstil.

Les mer

Ny rask 3D-printingprosess: DIP - Dynamic Interface Printing

En radikalt ny og utrolig rask 3D-utskriftsprosess er utviklet: Dynamic Interface Printing, eller "DIP".
DIP1

3D-printet glassblokk like robust som betong

Hva om byggematerialer kunne settes sammen og tas fra hverandre like enkelt som LEGO-klosser? Det var utgangspunktet for et forskerteam ved MIT som eksperimenterte med 3D-printet glass – med vellykkede resultater.
MIT-Glass-Masonary-01-press-1024x683

Lovende tester av biokompatibilitet hos 3D-printet metall

VBN Components har gjort de første in vitro testene av biokompatibiliteten til det 3D-printede metallet Vibenite 350. Testene er gjort innenfor rammen av kompetansesenteret AM4Life og resultatene er lovende.
VBN-bio

Metode for KI-forbedret 3D-print

Kunstig intelligens - KI er et begrep som er på alles lepper i mange bransjer, også innen additiv produksjon. Teknologien brukes allerede på flere ulike måter innen 3D-printing, og det kommer stadig nye løsninger. Amerikanske forskere har utviklet en algoritme for mer effektivt å skrive ut komplekse strukturer.
3D-printer-printing-prostate-1024x683

Siste nytt

"Materialutvikling sikrer kundenes investering"

På fjorårets Formnext slo Stratasys til med en storslått maskinlansering: F3300. I år var det i stedet materielle nyheter som sto i fokus, ikke minst med den nye pulvergjenvinningsløsningen ReLife, men også innen PolyJet.
Stratasys-5-1024x683

Kimya forlater AM-markedet

Den franske materialprodusenten Kimya legger ned sin filamentproduksjon. Selskapet har vært i AM-bransjen siden 2017, men etter fallende etterspørsel legger de nå ned fabrikken sin.
Kimya-1024x682

EOS arbeidshest P3 i ny utgave

En komplett ende-til-ende-løsning som skal gi lavere kostnad per del og med betydelig høyere gjenbruk av restpulveret enn tidligere. Ifølge EOS er det noen fordeler med den oppgraderte P3-plattformen og et direkte svar på kundeforespørsler.
EOS-1-1024x683

RenAM-familien har fått familieøkning

Fleksibilitet, produktivitet og kostnadseffektivitet. Slik oppsummerer maskinprodusenten Renishaw den nyeste modellen RenAM 500D, som så dagens lys for første gang på Formnext.
Renishaw-1024x683