tirsdag 17 mai – uke 20
Skulpturen “I am Queen Mary” for Vestindisk Pakhus i København.
Skulpturen “I am Queen Mary” foran Vestindisk Pakhus i København er foreløpig kun i en midlertidig utgave. Den er lagd i skum som er malt svart, men skal med tiden erstattes av en modell i bronse.
Den syv meter høye skulpturen “I am Queen Mary” som står foran Vestindisk Pakhus i Københavns havn er ment som en påminnelse om Danmarks tid som kolonimakt, da de utnyttet og utbyttet blant annet de Vestindiske øyene.
Varer som ble bragt hjem fra De Vestindiske Øyer ble losset på kaien foran Vestindisk Pakhus. Her ble Queen Mary også satt i land i 1878 for å sone en livstidsdom i Christianhavns kvinnefengsel. En dom hun fikk for delaktighed og plyndring i forbindelse med et opprør i Frederiksted på St. Croix. Hun var ikke dronning, men har fått dette tilnavnet lokalt for sitt engasjement og sine lederegenskaper under opprøret.
Forarbeidet til skulpturen ble utført av Teknisk sjef Jakob Jørgensen fra 3D Printhuset med en Artec Eva 3D skanner.
Menneskeskulpturer skapt ved hjelp av 3D skanning
Det er den danske kunstneren Jeannette Ehlers som i samarbeid med La Vaughn Belle fra St. Croix har hatt idéen til skulpturen. Jeannette Ehlers hadde lagd en rekke tegninger av hvordan det skulle se ut, men hvordan kommer man videre derfra? Via en annen billedkunstner, Claus Carstensen, fikk hun kontakt med 3D Printhuset, som tidligere hadde vært behjelpelige med å fremstille en rekke av Claus Carstensens menneskeskulpturer til det nye Storestrøms fengsel.
Jeannette Ehlers hadde et ønske om at skulpturen skulle være en kombinasjon av La Vaughn Belle og henne selv og ba Jakob Jørgensen fra 3D Printhuset om hjelp til å skape dette uttrykket. De fant et velegnet sted på Christianshavn og satte av en hel dag til å fotografere og 3d-skanne kvinnene i utvalgte positurer sittende på en stol. Skanneren som ble brukt var en håndholdt Artec Eva Scanner.
En 50 cm høy modell i gips ble 3d-printet og malt svart. Den er nå utstilt på arbeidermuseet i København.
Mange utfordringer
Utfordringerne var ikke få. Forskjellige kroppsbygninger gjorde det vrient å skape helt den samme posituren. Det viste seg også å være enklere å skanne de redskapene som Queen Mary sitter med (en kniv til å hugge sukkerrør og en fakkel) separat, fremfor at de hadde dem i hånden. Endelig var stolen en kurvstol, som både var en utfordring å skanne, med de mange små hullene, men en enda større utfordring å skjære ut i skum, som den første (og for tiden utplasserte) modellen er gjort i.
Etter skanningene skulle de skape et nytt kvinneansikt av de to kunstnerne ut fra de skannede data. Først prøvde de å ta litt fra den ene og litt fra den andre og sette det sammen. Det så litt merkelig ut, så prøvde de å beregne en middelverdi for hvert punkt, hvilket ifølge Jakob Jørgensen ga et helt ubrukelig resultat, som slett ikke lignet et menneske. Løsningen ble at de satt sammen og manuelt modellerte de to ansiktene til ett.
Queen Marys ansikt er dannet ved å skanne de to kunstnernes ansikter, og bearbeide dem i et 3D-program til et ansikt.
Skal den endelige skulpturen 3d-printes?
Resten av figuren ble satt sammen av den enes kropp og den andres høyre arm og venstre ben. Så ble det printet noen ganske små testversjoner før det ble lagd en 50 cm høy gipsversjon. Den ble malt svart, slik som den endelige skulpturen, og står i dag på arbeidermuseet i København.
“I am Queen Mary” skal stå rett ved Michelangelos David skulptur og derfor ha den samme høyden på syv meter inklusive sokkel. Nå står den der skåret ut i skum og sortmalt. Det er tanken at den skal stå der permanent, og kunstnerne er i gang med å søke fondsmidler til en utføring i bronse. Om den til den tid kan printes i 3D må tiden vise.
Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. april, 2018
EOS grunnla konsulentenheten Additive Minds i 2016. Når EOS skulle stille ut på den svenske Elmia 3D messen, inviterte de med seg en konsulent fra Additive Minds for å vise hvordan man kan hjelpe bedrifter med å utnytte det potensialet som ligger i industriell 3D-utskrift.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
På 3DVerkstans stand under den svenske messen Elmia 3D 10. – 13. mai fant vi Spectram Technology, som viser frem sin robotintegrasjon for metallprinting, og Markforged, som tok med seg en “feltutgave” av 3D-printeren X7.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
Massivit 3D satser på det nordiske markedet. Björn Björnström har i snart ett år vært selskapets representant i Norden, og under den svenske messen Elmia 3D 10. – 13. mai var han på plass for å vise mulighetene med den patenterte GDP-teknologien for storskala 3D-printing.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 11. mai, 2022
Fremdrift av romfartøyer er et område hvor EOS og Hyperganic har slått sine pjaller sammen for å revolusjonere tankegang og konstruksjon. Nå presenterer de en rakettmotor som de har designet og produsert.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 11. mai, 2022
Forskere i Sydney, Australia utvikler et 3D-printet armbånd som lar handikappede, f.eks. de med cerebral parese få tilbake kontroll over spillkontroller og datamaskiner. De planlegger at det ferdig utviklede designet skal utgis som åpen kildekode til beste for menneskeheten.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 6. mai, 2022
GE Renewable Energy innviet nylig sitt toppmoderne anlegg for produksjon av vindturbiner. Produksjonen vil foregå med et automatisert 3D-printersystem som lager armerte betongkonstruksjoner, levert av danske Cobod.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Nasa har utviklet en ny legering ved hjelp av 3D-printing som forbedrer holdbarheten og styrken til komponentene betydelig. Den nye GRX-810 skal kunne vare 1000 ganger lenger enn andre eksisterende legeringer, ifølge Nasa.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Siden 2016 har IM-initiativet Humanium Metal forvandlet ulovlige våpen til nyttige gjenstander og kunstgjenstander hvor inntektene har gått til personer som er rammet av vold med våpen. Nå tas neste steg på denne reisen mot en fredeligere verden – med 3D-printede joggesko.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Det tsjekkiske teknologiselskapet ICE annonserte nylig at de vil hjelpe den ukrainske hæren ved å tilby 3D-printere som printer sement. Formålet med disse er å printe betongbarrierer for å beskytte det ukrainske folket mot angrep fra russiske angripere.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. april, 2022
Bærekraftig design og produksjon er et hett tema og noe som påvirker alle bransjer, fra mote og møbler, til pumper og maskindeler. Her får du tre tips å tenke på når du skal analysere livssyklusen til ditt produkt.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. april, 2022
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige