Papirkunst kan forme fremtidens bandasje

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 5 april 2018
Kirigami-mønster i gummifilm. Foto: MIT

Forskere ved universitetet MIT har latt seg inspirere av kirigami-teknikk for å lage en elastisk film for bandasje, varmedyner og bærbar elektronikk. Filmen er utviklet med hjelp av 3d-teknikk og skal forbedre klebeevne og bøyelighet.

Forskningsingeniører ved det amerikanske universitetet MIT, Massachussetts Institute of Technology, har funnet en løsning for å beholde klebeevnen i bandasje, bærbar elektronikk og varmedyner. Ved å benytte seg av kirigami-teknikk, som innebærer at man kutter eller limer for å øke bevegeligheten i et materiale, har de lykkes å utvikle produkter som sitter stille til tross for bevegelser.

Ruike Zhao.

– Denne typen produkter er vanlige og benyttes ofte i hverdagen. Men når du prøver å feste dem på steder som albuer og knær, noe som krever bevegelse i form av bøying, løsner de lett, sier Ruike Zhao postdoktoral medarbeider ved MIT og hovedforfatter bak rapporten Kirigami enhances film adhesion.

For å utvikle en holdbar konstruksjon begynte forskerne å printe former med hjelp av 3d-teknikk. Deretter ble formene fylt med elastomerer, altså en flytende gummiløsning. Når løsningen hadde herdet og blitt fjernet fra formene skar man snitt i dem, hvilket er det steget som minner om kirigami-teknikken. Ifølge forskerne skal metoden fungere uansett om filmen er lagd av myk polymer eller hardt metall.

– I de fleste tilfeller gjør mennesker snitt i en struktur for å gjøre den tøyelig. Vi er den første gruppen som med en systematisk studie har oppdaget at et kirigami-design kan forbedre materialets hefteevne, sier Ruike Zhao.

For å teste filmens fleksibilitet festes en film med snitt og en uten på en persons kne. Forsøkspersonen bøyde deretter sitt ben en rekke ganger. Resultatet viste at filmen med slisser fortsatt satt på etter 100 bøyninger, men den uten løsnet med en gang. Ifølge Ruike kommer dette av at  Kirigami-teknikken gjør at filmen kun strekkes ut i midten, mens resten forblir stille.

Kirigami-teknikken gjør at bare en del av bandasjen tøyer seg mens resten forblir ubevegelig.

– De nåværende filmene består kun av elastomerer. Vi vil forsøke å bytte til geler som kan diffundere medisin direkte i huden. Det er vårt neste skritt, sier Ruike Zhao.

Les mer

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Ny rask 3D-printingprosess: DIP - Dynamic Interface Printing

En radikalt ny og utrolig rask 3D-utskriftsprosess er utviklet: Dynamic Interface Printing, eller "DIP".
DIP1

3D-printet glassblokk like robust som betong

Hva om byggematerialer kunne settes sammen og tas fra hverandre like enkelt som LEGO-klosser? Det var utgangspunktet for et forskerteam ved MIT som eksperimenterte med 3D-printet glass – med vellykkede resultater.
MIT-Glass-Masonary-01-press-1024x683

Lovende tester av biokompatibilitet hos 3D-printet metall

VBN Components har gjort de første in vitro testene av biokompatibiliteten til det 3D-printede metallet Vibenite 350. Testene er gjort innenfor rammen av kompetansesenteret AM4Life og resultatene er lovende.
VBN-bio

Siste nytt

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683