Papirkunst kan forme fremtidens bandasje

Kirigami-mønster i gummifilm. Foto: MIT

Forskere ved universitetet MIT har latt seg inspirere av kirigami-teknikk for å lage en elastisk film for bandasje, varmedyner og bærbar elektronikk. Filmen er utviklet med hjelp av 3d-teknikk og skal forbedre klebeevne og bøyelighet.

Forskningsingeniører ved det amerikanske universitetet MIT, Massachussetts Institute of Technology, har funnet en løsning for å beholde klebeevnen i bandasje, bærbar elektronikk og varmedyner. Ved å benytte seg av kirigami-teknikk, som innebærer at man kutter eller limer for å øke bevegeligheten i et materiale, har de lykkes å utvikle produkter som sitter stille til tross for bevegelser.

Ruike Zhao.

– Denne typen produkter er vanlige og benyttes ofte i hverdagen. Men når du prøver å feste dem på steder som albuer og knær, noe som krever bevegelse i form av bøying, løsner de lett, sier Ruike Zhao postdoktoral medarbeider ved MIT og hovedforfatter bak rapporten Kirigami enhances film adhesion.

For å utvikle en holdbar konstruksjon begynte forskerne å printe former med hjelp av 3d-teknikk. Deretter ble formene fylt med elastomerer, altså en flytende gummiløsning. Når løsningen hadde herdet og blitt fjernet fra formene skar man snitt i dem, hvilket er det steget som minner om kirigami-teknikken. Ifølge forskerne skal metoden fungere uansett om filmen er lagd av myk polymer eller hardt metall.

– I de fleste tilfeller gjør mennesker snitt i en struktur for å gjøre den tøyelig. Vi er den første gruppen som med en systematisk studie har oppdaget at et kirigami-design kan forbedre materialets hefteevne, sier Ruike Zhao.

For å teste filmens fleksibilitet festes en film med snitt og en uten på en persons kne. Forsøkspersonen bøyde deretter sitt ben en rekke ganger. Resultatet viste at filmen med slisser fortsatt satt på etter 100 bøyninger, men den uten løsnet med en gang. Ifølge Ruike kommer dette av at  Kirigami-teknikken gjør at filmen kun strekkes ut i midten, mens resten forblir stille.

Kirigami-teknikken gjør at bare en del av bandasjen tøyer seg mens resten forblir ubevegelig.

– De nåværende filmene består kun av elastomerer. Vi vil forsøke å bytte til geler som kan diffundere medisin direkte i huden. Det er vårt neste skritt, sier Ruike Zhao.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3D-printet pergola med på Venice Architecture Biennale

3D-printing er ikke lenger domenet for nipsgjenstander og prototyper. I dag har prosessen nådd et punkt hvor man kan bygge hus, broer og designstoler med teknologien. Ved Venice Architecture Biennale avslørte kunstneren Bruno Juričić en pergola som er 3D-printet til den kroatiske paviljongen.

Publisert av: 

Skytjeneste skal sette fart i forretningene

PostNord i Sverige lanserer en skybasert 3d-portal hvor kundene kan forvandle sin ide til 3d-prints som deretter distribueres av PostNord. – Det er neste skritt for på en enkel måte gjøre 3d-markedet mer tilgjengelig, sier administrerende direktør Ylva Ekborn i PostNord Strålfors.

Publisert av: 

IKEA med i prosjekt om individualisert gaming-utstyr

UNYQ, som fremstiller proteser og ortopediske løsninger, går sammen med IKEA for å utvikle en enestående prototype, hvis mål er å gjøre gaming-utstyr ergonomisk, individuelt tilpasset og samtidig designmessig i tråd med med hjemmets øvrige interiør.

Publisert av: 

EOS ansetter en Chief Digital Officer

EOS har opprettet en ny stilling, Chief Digital Officer og har ansatt Güngör Kara i stillingen. Han har bygget opp et team eksperter – Additive Minds

Publisert av: 

Snapmaker – 3D-printer, CNC og laser i samme maskin

3DNet har inngått avtale med produsenten Snapmaker om distribusjon av deres produkter i Norden. Deres første produkt, Snapmaker 3-in-1, er en 3D-printer, CNC-fres og lasergraverer i én og samme maskin, til godt under ti tusen kroner. Snapmaker samlet inn totalt over to millioner dollar, fra over 5 000 personer på Kickstarter våren 2017.

Publisert av: 

Hackrod og Siemens i partnerskap for å muliggjøre en helt ny måte å designe og produsere kjøretøy på

Hackrod, Inc. og Siemens PLM Software har inngått et partnerskap for å akselerere arbeidet med å nå deres felles visjon om demokratisering av designprosessen og produksjonen av kjøretøy. Tanken er at forbrukeren blir den som står for de kreative ideene.

Publisert av: 

EOS lanserer Formiga P 110 Velocis

EOS har forbedret ett av sine mest suksessrike systemer ytterligere med FORMIGA P 110 Velocis. Med hjelp av tekniske forbedringer, basert på FORMIGA P 110 for tilvirkning i polymerer, tilbyr nå Velocis en produktivitetsøkning med opp til 20 prosent, sammen med en mer enhetlig delkvalitet.

Publisert av: 

En sukkerprinter til medisinsk forskning

Forskere fra Universitetet i Illinois har utviklet en ny slags 3d-printer, som kan produsere komplekse former av sukkermateriale, som kan benyttes til å dyrke biologisk vev.

Publisert av: 

Nå nye høyder med Concept Laser M2

GE Additive slipper en oppdatering til sin 3d-printer Concept Laser M2 cusing. Ifølge selskapet skal de nye oppdateringene medføre økt produktivitet, pålitelighet og lavere driftskostnader.

Publisert av: 

De bioprinter menneskelige hornhinner

Bioprinting kan på sikt løse mangelen på donorer av øyevev. – Det har vist seg å være mulig å printe hornhinner, sier professor Che Connon fra Newcastle University.

Publisert av: 

3D Systems slipper to nye printere

3D Systems lanserer to nye 3d-printere, en for metall og en for dentalapplikasjoner. – Vi tror på at disse 3d-systemene kommer til å bidra til ekspansjonen av metallprinting, sier 3D Systems Kevin McAlea.

Publisert av: