Papirkunst kan forme fremtidens bandasje

Kirigami-mønster i gummifilm. Foto: MIT

Forskere ved universitetet MIT har latt seg inspirere av kirigami-teknikk for å lage en elastisk film for bandasje, varmedyner og bærbar elektronikk. Filmen er utviklet med hjelp av 3d-teknikk og skal forbedre klebeevne og bøyelighet.

Forskningsingeniører ved det amerikanske universitetet MIT, Massachussetts Institute of Technology, har funnet en løsning for å beholde klebeevnen i bandasje, bærbar elektronikk og varmedyner. Ved å benytte seg av kirigami-teknikk, som innebærer at man kutter eller limer for å øke bevegeligheten i et materiale, har de lykkes å utvikle produkter som sitter stille til tross for bevegelser.

Ruike Zhao.

– Denne typen produkter er vanlige og benyttes ofte i hverdagen. Men når du prøver å feste dem på steder som albuer og knær, noe som krever bevegelse i form av bøying, løsner de lett, sier Ruike Zhao postdoktoral medarbeider ved MIT og hovedforfatter bak rapporten Kirigami enhances film adhesion.

For å utvikle en holdbar konstruksjon begynte forskerne å printe former med hjelp av 3d-teknikk. Deretter ble formene fylt med elastomerer, altså en flytende gummiløsning. Når løsningen hadde herdet og blitt fjernet fra formene skar man snitt i dem, hvilket er det steget som minner om kirigami-teknikken. Ifølge forskerne skal metoden fungere uansett om filmen er lagd av myk polymer eller hardt metall.

– I de fleste tilfeller gjør mennesker snitt i en struktur for å gjøre den tøyelig. Vi er den første gruppen som med en systematisk studie har oppdaget at et kirigami-design kan forbedre materialets hefteevne, sier Ruike Zhao.

For å teste filmens fleksibilitet festes en film med snitt og en uten på en persons kne. Forsøkspersonen bøyde deretter sitt ben en rekke ganger. Resultatet viste at filmen med slisser fortsatt satt på etter 100 bøyninger, men den uten løsnet med en gang. Ifølge Ruike kommer dette av at  Kirigami-teknikken gjør at filmen kun strekkes ut i midten, mens resten forblir stille.

Kirigami-teknikken gjør at bare en del av bandasjen tøyer seg mens resten forblir ubevegelig.

– De nåværende filmene består kun av elastomerer. Vi vil forsøke å bytte til geler som kan diffundere medisin direkte i huden. Det er vårt neste skritt, sier Ruike Zhao.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Nytt nylonbasert materiale fra Sinterit

I kjølvannet av lanseringen av Lisa Pro SLS systemet har den polske 3d-printer fabrikanten Sinterit introdusert et nytt pulvermateriale på markedet

Publisert av: 

The best a man can get in 3d

Gilette har gått i samarbeid med Bostonbaserte Formlabs for å lage personaliserte skaft for barberhøvler. 

Publisert av: 

EOS og Siemens utvider samarbeid

EOS og Siemens utvider sitt samarbeide gjennom økt satsing på programvare, automatisering og driftsteknikk for industriell additiv tilvirkning.

Publisert av: 

Futuristisk design med 3d-teknikk

Industridesigneren Nicole Hone har skapt futuristiske og realistiske vannvekster med hjelp av 3d-printer og digitale verktøy. – Balansen mellom kontrollert design og ukontrollert naturlig interaksjon leder til en overbevisende organisk ytelse, skriver Nicole på sin hjemmeside.

Publisert av: 

Industriell 3d-skanning gjort enkelt

Industriell 3d-skanning kan tilføres både automatisering og stor brukervennlighet uten å gå på kompromiss med kvaliteten. Det var ett av hovedbudskapene, da de to stiftere av firmaet Zebicon, Kasper Fedde Krogh og Jeppe Hebsgaard Laursen, holdt presentasjoner den 2. og 3. oktober hos samarbeidspartneren DTU.

Publisert av: 

3DVerkstan slipper ny versjon av Olsson Ruby

Olsson Ruby er et munnstykke fra 3DVerkstan for FDM-printere, som kan printe flere ulike abrasive materialer, som sliter på vanlige messingsmunnstykker. Nå har 3DVerkstan sammen med den opprinnelige oppfinneren, Anders Olsson, utviklet en ny versjon av munnstykket som klarer høyere temperaturer.

Publisert av: 

3d-printede gulvtepper øker samspillet med selve gulvet

London Design Festival slutter denne uken. Det er en showcase av fascinerende kreasjoner fra alle aspekter av design. Det er naturligvis også 3d-printede effekter i blant, hvor blant andre hollandske Studio Plott fremviser en nyskapning innen for gulvtepper.

Publisert av: 

Ricoh finner finishing-partner til SLS-teknologi

Ricoh har vært på utkikk etter en metode til utjevning av deres nye Selective Laser Sintering (SLS) materialer via vibrasjonsteknologi. De var klar over at teknologien allerede ble brukt til å gjøre 3d-printede deler fremstilt i nylon glatte, men var ikke sikre på om metoden ville være egnet til deres polypropylen-materiale.

Publisert av: